Загальні відомості про технологію відкритої розробки.

Термін «технологія», як правило, включає до себе три обов’язкові складові:

1) об’єкт технології – сировина, матеріал, напівфабрикат, ресурс і т.д.;

2) мета технології – зміна стану, форми або властивостей об’єкта технології, по досягненні якої ми отримаємо продукт технології;

3) засоби технології та методи їх використання (здійсненням деяких операцій над об’єктомза допомогою засобівдля досягнення мети– виробництва продукту).

Для технології розробки родовищ легко виділити вищеназвані складові:

- об’єктом є гірські породи, які умовно ми поділяємо на корисні копалини та пусті породи;

- метою, або продуктом технології, є придатна до використання корисна копалина;

- засобами та методами, у даному випадку,є гірничі машини та способи їх роботи, які забезпечують отримання продукту з об’єкту технології.

Таким чином, технологія відкритої розробки родовища — це сукупність взаємопов'язаних процесів, способів і прийомів механізованого виробництва відкритих гірничих робіт, заснована на фундаментальних знаннях властивостей гірських порід, можливостей технічних засобів та закономірностей розробки.

Технологія відкритого способу видобутку корисних копалин включає два аспекти:

технологію відкритих гірничих робіт, тобто розвиток у часі і просторі кар'єру, як комплексу гірничих виробок; параметри кар'єрних полів; обсяги та способи проведення гірничих виробок; способи розкриття і системи розробки родовищ та інше. Саме цьому аспекту присвячений даний лекційний курс.

технологію виробничих процесів, тобто механізацію і схеми організації основних виробничих процесів – підготовки гірських порід до виїмки, виймально-навантажувальних робіт, транспортування, перевантаження й складування гірничої маси. Виробничі процеси вивчаються студентами у суміжних спеціалізованих дисциплінах, тому у даному курсі вони подані оглядово.

При відкритому способі розробкиродовищ корисних копалин (далі РКК) всі гірничі роботи проводять у відкритих гірничих виробках безпосередньо під відкритим небом. Сукупність відкритих гірничих виробок, що призначена для розробки РКК, називається кар’єром (технічне визначення). Кар’єр у господарчому значенні – гірниче підприємство, яке здійснює відкриту розробку РКК. При відкритій розробці вугільних родовищ замість терміну кар’єр використовують слово розріз; при розробці розсипищ – приїскабокопальня;прирозробціприродного каменю – каменярня.

Родовище або його частина, що розробляється одним кар'єром, називається кар'єрним полем. В процесі ведення відкритих гірських робіт поверхня кар'єрного поля повністю порушується і в товщі земної кори утворюється штучний вироблений простір великих обсягів (десятки, сотні мільйонів м3 та більше), а також порушується природна рівновага гірських порід, що оточують кар’єр з боків. Для запобігання їх руйнування або зсуву, боковим поверхням кар’єру надають деякий нахил, що підвищує їх стійкість. Розробку у межах кар’єрного поля здійснюють горизонтальними або слабкопохилими шарами, при чому кожен верхній шар розробляють з випередженням у часі та просторі відносно нижнього шару. В результаті бокова поверхня кар’єру набуває уступної (східчастої) форми.

При веденні відкритих гірських робіт розрізняють розкривні і добувні роботи.

Під розкривними роботами розуміють сукупність виробничих процесів по вийманню і видаленню пустих порід, що покривають і вміщують корисні копалини.

Добувними роботами називають сукупність виробничих процесів по вилученню корисних копалин з надр Землі.








Дата добавления: 2016-01-29; просмотров: 690;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.