Особливості господарства Латинської Америки.

 

Починаючи від іспанської та португальської колонізації Латинська Америка розглядалась як джерело сировини для Європи, а потім і для США та Японії. І зараз вона виступає в тій же ролі. Її частка в світовому експорті менша від частки населення. Торгівля на 2/3 ведеться із США, Західною Європою та Японією, тільки 13% її реалізується в межах самої Латинської Америки.

Більшість країн Латинської Америки належать до тих, що розвиваються, але за економічним і соціальним розвитком вони випереджають країни Африки й частину держав Азії. Це пов'язане з тим, що країни регіону раніше здобули незалежність і почали розвиватися. В останні десятиліття відмітною рисою їхньої економіки стало підвищення питомої ваги промисловості й сфе­ри послуг. У регіоні побудовані сучасні підприємства електроенергетики, ме­талургії, машинобудування, хімічної промисловості.

Розвиток Латинської Америки відбувається нерівномірно. Найвищий по­тенціал мають найбільші країни, які належать до «великої трійки»,— Бра­зилія, Мексика, Аргентина. Їхня частка у ВВП Латинської Америки дорівнює 3/4. Виділяються своїми досягненнями ще п'ять кра­їн — Венесуела, Чилі, Перу, Колумбія та Уругвай.

Центральна Америка й Вест-Індія відомі як райони розвиненого планта­ційного сільського господарства, у якому найбільше значення мають банани, цукрова тростина, кава, ананаси. У промисловості тут переважають тради­ційні галузі, насамперед харчова й легка.

Промисловість.

Одна з основних галузей промисловості регіону —видобувна. Більш ніж половину вартості її продукції дають нафта й природний газ.

І хоча Латинська Америка в цілому є імпортером енергоресурсів (у першу чергу рідкого палива), але три її нафтовидобувні країни – Мексика, Венесуела і Тринідад є експортерами нафти і нафтопродуктів на світовому ринку. У Мексиці великий нафтогазовий промисловий комплекс сформувався на узбережжі Мексиканської затоки. У Венесуелі основні райони видобутку перебувають у басейні річки Оріноко та на озері Маракайбо.

В обробній промисловостідомінують традиційні галузі і практично відсутні нові наукоємні. Якщо розглядати регіон в цілому, то Латинська Америка залишається імпортером готових промислових виробів як виробничого, так і споживчого характеру. Сучасна обробна промисловість регіону концентрується в столичних районах і великих містах. Специфічним ареалом її зосередження стала прикордонна територія між Мексикою та США.

Бразилія, Мексика, Аргентина мають досить розвинену електроенер­гетику. Особливість регіону — значна частка ГЕС. Так, у Бразилії вони становлять 92% усього виробництва. Тут побудована найпотужніша ГЕС у світі — «Ітайпу» на річці Парана. У провідній трійці побудовані й атомні електростанції, перша з яких була введена в експлуатацію в Аргентині. Геотермальна енергетика розвинута у Мексиці та Сальвадорі.

Металургія. Розвинута у багатьох країнах. Чорна металургія, підприємства якої розташовані в Бразилії, Мексиці, Аргентині, Колумбії, Чилі, Перу, Уругваї та Венесуелі, працює переважно на внутрішній ринок. Найбільші заводи з повним циклом виробництва діють тільки у Бразилії, Мексиці й Аргентині. Бразилія посідає десяте місце у світі за виробництвом сталі (З0 млн. тонн).

Перше місце за виробництвом залізної та марганцевої руди посідає Брази­лія. Лідери у видобутку мідних руд — Чилі й Перу, причому для Чилі мідь є найважливішою статтею експорту й поповнення державного бюджету. За видобутком олов'яних руд виділяються Перу, Бразилія та Болівія, бокси­тів — Ямайка, Суринам і Бразилія (тут також розташовані найбільші заводи з виробництва глинозему). Свинець, цинк, срібло видобувають в Мексиці та Перу. Найвища частка Латинської Америки у світовому експорті залізної руди, міді і бокситів (від 30 до 40%).

У Латинській Америці динамічно розвивається машинобудування. Більше ніж полови­на продукції галузі припадає на три провідні країни регіону. Експортерами машинобудівної продукції є тільки Бразилія та Мексика. Бразилія виді­ляється виробництвом автомобілів, літаків, рухомого складу для залізниць, різного обладнання. Особливе місце займають автомобілескладальні заводи. Випереджаючими темпами розвивається суднобудівна індустрія — у країні налічується близько 20 верфей (суднобудівних заводів).

Мексика досягла успіхів у транспортному машинобудуванні, електротех­ніці й електроніці. В останні роки все більше підприємств концентрується по­близу кордону зі США. В Аргентині виробляють сільськогосподарську техні­ку, автомобілі, транспортні засоби, верстати та інше промислове обладнання. Основні виробничі потужності зосереджені в столиці, а також у Кордові.

Хімічна промисловість також найбільш розвинена в Мексиці, Бразилії та Аргентині. Провідне місце посідає основна хімія (добрива, лакофарбові матеріали), побутова хімія (миючі засоби, предмети санітарії, гігієни тощо). В останні десятиліття розвивається хімія органічного синтезу (пластмаси, штучні волокна, син­тетичні смоли й каучук).

З інших галузей велике значення має харчова промисловість. Так, в Аргентині сформувався один із найбільших у світі агропромислових комплексів. Він спеціалізується на виробництві й переробці сільськогоспо­дарської продукції. На експорт працюють борошномельно-круп'яна, олійна, виноробна й м'ясна (виробництво яловичини) галузі. Вони дають більше ніж половину вартості аргентинського експорту.

Відомими товарами на регіональному і світовому ринках є багато видів напоїв (ром, вина, пиво) та тютюнові вироби (кубинські сигари).

Лісове господарство. Для Латинської Америки, як і для інших слаборозвинених країн, на відміну від розвиненого світу, характерна низька частка ділової деревини в загальних обсягах лісозаготівлі. Лише 1/4 вирубаної деревини має товарне значення, інша – споживається у вигляді дров. Запаси деревини в регіоні вважаються найбільшими в світі, особливо це стосується тропічних порід. Але вони здебільшого не мають зручного доступу. На світовий ринок найбільше деревини експортує Бразилія, але її експорт удвічі менший від експорту Індонезії чи Малайзії.

 








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 906;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.