Лінгвістичне забезпечення

Мови, використовувані в САПР, можна розбити на дві групи: для програмування і для проектування.

Мови програмування призначені для написання текстів програм і можуть бути наступних типів.

Процедурно-орієнтовані мови призначені для рішення широкого класу задач. З цих мов найбільш розповсюджені Фортран, Си, С++, Паскаль та інші.

Проблемно-орієнтовані мови орієнтовані на рішення задач визначеного типу. Наприклад, ПРОЛОГ, ЛІСПС і т.д. Можна виділити групу мов, призначених для організації діалогу і текстової обробки інформації.

Машинно-орієнтовані мови, звичайно називаються асемблерами, дозволяють створювати програми, найбільш ефективні в плані обчислювальних витрат (пам'яті і часу рахунку).

Мови проектування можна розділити на три групи — описові, моделюючі, діалогові. Їх називають також відповідно мовами структурного, процедурного і директивного типів.

Мова опису звичайно складається з трьох частин – опису об'єкта,

опису задачі й опису директив проектування.

В описі об'єкта входять опису окремих елементів кожне з яких звичайно має наступну структуру:

тип елемента, тип моделі елемента, параметри моделі елемента, топологічні зв'язки елемента.

Мова опису задачі включає наступну інформацію:

опис вихідних параметрів, що розраховуються, (тип параметра, рівні відліку, умови розрахунку і т.д.);

опис умов аналізу параметрів (тип варіюючих внутрішніх параметрів, крок і діапазон варіювання і т.д.);

опис умов оптимізації параметрів (відомості про варіюючі параметри, вихідні оптимізуємі параметри, обмеження, критерії оптимізації);

опис алгоритмів розрахунку, аналізу й оптимізації (типи алгоритмів і параметри, що визначають їхня швидкість, точність і надійність);

опис завдання на вивід результатів проектування (що виводити й у якому виді — таблиця, графік, креслення; параметри вихідного документа — крок друку, масштаб, діапазон і т.д.).

Мова опису директив на проектування в найпростішому випадку складається з перерахування режимів, у яких повинна послідовно працювати САПР. Хоча кожна директива, наприклад «Статика», «Частотний аналіз» і ін., викликає визначені дії, однак безпосередньо в самих директивах ніяких операторів дії немає, тому мова зберігає описовий характер.

Мови моделювання (процедурні мови) описують не тільки структуру і параметри об'єкта проектування, але й алгоритм, процедуру його функціонування, наприклад, процес передачі і перетворення сигналу від блоку до блоку.

Як правило, мови моделювання застосовуються тільки на верхніх рівнях проектування — структурному і функціональному, коли алгоритми моделювання ще досить прості і доступні для опису мовою моделювання користувачеві-розроблювачеві РЕА, що не має високої кваліфікації в алгоритмізації і програмуванні.

Мови діалогу призначені для організації взаємодії користувача і САПР у процесі проектування. Розрізняють три типи діалогових мов: з ініціативою у користувача, з ініціативою в ПК і комбінований.








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 714;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.