ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ САПР

 

Загальні положення

Сучасна САПР являє собою складну програмно-інформаційно-апаратну людино-машинну систему, побудовану за ієрархічним

принципом, так що кожен рівень ієрархії відповідає визначеному рівню проектування — структурному, функціональному і т.д. (див. табл.7.1).

Розробка САПР займає десятки і сотні років праці висококваліфікованих фахівців, тому САПР повинна максимально задовольняти вимозі моральної довговічності. У зв'язку з цим САПР будується по агрегатному принципі, тобто як відкрита і система, що розвивається, з максимальним використанням уніфікованих модулів (окремих програмних підсистем, технічних засобів). Агрегатний принцип побудови дозволяє створити на основі базового варіанта САПР будь-яку необхідну користувачеві конфігурацію шляхом об'єднання відповідних програмних і технічних модулів.

Вимога уніфікації програмних модулів означає їх повну інформаційну погодженість, що виключає необхідність ручної переробки загальних для декількох модулів масивів інформації. Уніфікація технічних модулів означає повну погодженість стандартів на передані ними сигнали (погодженість рівнів постійної напруги, амплітуд вихідних сигналів і рівнів спрацьовування, тимчасових співвідношень і т.д.). Для забезпечення погодженості програмних і технічних модулів часто використовується міжмодульний інтерфейс — спеціальні програми для перекомпонування інформації (драйвери) і технічні пристрої для зміни параметрів сигналів (адаптери).

Класифікація САПР

У залежності від складності розв'язуваних задач існуючі САПР можна розділити на чотири типи.

1. Унікальні САПР, кожна з яких створюється спеціально для рішення якої-небудь однієї великої науково-технічної проблеми. Так, у свій час була створена унікальна САПР для проектування многопроцессорного обчислювального комплексу «Ельбрус» з високою продуктивністю.

2. Галузеві САПР, що вирішують типові задачі галузі. Прикладом може служити САПР «ПРАМ», призначена для проектування РЕА.

3. САПР окремих підприємств, орієнтовані на рішення типових задач підприємства, наприклад задач проектування СВЧ-пристроїв або пристроїв обчислювальної техніки.

4. Міні-САПР для рішення окремих задач проектування, наприклад електричного розрахунку схем або трасування друкованих плат.

Перші три типи відносяться до багатофункціональних САПР колективного користування і реалізуються по двоступінчастій ієрархічній схемі — на верхньому рівні знаходиться велика ПК, на нижньому — периферійні малі ПК і АРМ. Міні-САПР реалізуються звичайно на малих, середніх ПК і ППК, можуть експлуатуватися автономно і відносяться до найбільш розповсюдженому зараз типу САПР.








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 1438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.