ОСНОВНИЙ ЗАКОН ТЕОРІЇ ПОХИБОК

Якщо в одній серії з n вимірювань ср є лінійною функцією результатів окремих вимірювань Х1,Х2,..,Хі, і якщо провести нову серію із n вимірювань, то в внаслідок впливу випадкових причин значення Хі будуть відрізнятися від отриманих в першій серії, тобто, нове значення буде іншим.

Таким чином, число , яке отримане в одній із серій вимірювань, є випад-

ковим приближенням до істинного значення Q, необхідно знову ж таки визначити середнє квадратичне відхилення для .

Для оцінки можливих відхилень величини від істинного значення, визначають дослідне середнє квадратичне відхилення або середнє квадратичне відхилення середнього арифметичного. Значення дослідного СКВ зменшуюється, порівняно з СКВ вихідних результатів вимірювань σ , в раз і дорівнює:

= . (3.35)

Ця формула = - відображає основний закон теорії похибок,суть якого в тому,що якщо потрібно підвищити точність результату вимірювання (при скоригованій систематичній складовій похибки) в n раз, то число вимірювань необхідно збільшити в n раз. Наприклад, якщо потрібно збільшити точність в 3 рази, то число вимірювань n збільшують в 9 раз і т. д.

Таким чином, дослідне СКВ оцінює можливі відхилення середнього арифметичного результатів вимірювання від істинного (дійсного) значення і використовується для приведення кінцевого результату вимірювань ФВ.

Розподілення похибки статистично визначеного середнього результату багаторазових вимірювань має вигляд, що приведений на рис. 3.7. Якщо б шукане число Хі визначалося шляхом тільки одного вимірювання n =1, то значення Хі випадковим чином може зайняти будь-яке положення в середині смуги похибок. При проведенні n вимірювань для кожного ti самі результати по-старому будуть розміщуватись випадковим чином у середині тієї ж смуги, але лінія їхніх центрів буде тільки стійкою. Оцінки розсіювання σХ та необхідно слід чітко відрізняти і пам’ятати, що вони характеризують тільки випадкову складову похибки.

 

Рис.3.7. Розподілення похибки статистично визначеного середнього

результату багаторазових вимірювань.

Оцінка σХсереднього квадратичного відхилення (СКВ) характеризує ширину смуги невизначеності самих вихідних даних, яка на рис.3.7 зображена широкою смугою (межею) абсолютної похибки 2 . Оцінка ж (середнього квадратичного відхилення середнього арифметичного) характеризує в раз більш вузьку смугу невизначеності знайдених середніх значень, яка на рис.3.7 зображена вузькою смугою абсолютної похибки 2 . На рис.3.7 середня (жирна) лінія – це значення математичного сподівання M[X] в точці відліку по характеристиці перетворення.

При великому числі n вимірювань систематична складова похибки за

лишається без зміни, а ширина розкиду випадкової складової похибки

= ( )зменшується в раз. Якщо достатньо велике, то і результуюча похибка середнього результату визначається практично тільки його систематичною похибкою.

Стандарт по метрології регламентує, що у випадках, коли ССП , то систематичною складовою похибки можна нехтувати і враховувати тільки випадкову похибку визначеного середнього результату в вигляді .

Якщо ж , то навпаки, необхідно нехтувати випадковою складовою, а визначений середній результат характеризувати тільки його систематичною похибкою .

Остання умова показує, що наявність невиявленої і не усуненої систематичної похибки робить практично безглуздим використання статистичного визначення середнього.








Дата добавления: 2016-01-18; просмотров: 561;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.