Бухгалтерський облік та оподаткування розкрадання ОЗ або їх частин

Якщо встановлено факт розкрадання об'єкта основних засобів, підприємству необхідно подати заявудо правоохоронних органів. Згідно зі ст. 97 КПК органи МВС протягом триденного строку мають прийняти рішення, зокрема, порушити кримінальну справу.

У день установлення факту крадіжки, підпри­ємство зобов'язане провести інвентаризацію основних засобів (п.п. «г» п. З Інструкції № 69). Результати інвентаризації відображаються у спе­ціалізованих формах № інв-1 «Інвентаризаційний опис основних засобів» і № Інв-18 «Звіряльна відомість результатів інвентаризації основних засобів», затверджених постановою № 241. Саме на підставі результатів інвентаризації викрадені цінності списуються з балансу та зараховуються на позабалансовий рахунок.

Крадіжка основних засобів неодмінно має зна­йти своє відображення в бухгалтерському обліку, оскільки в результаті цієї події об'єкт основних засобів перестає відповідати критеріям визнання активом підприємства.

Первинним документом, на підставі якого кра­діжка відображається в бухгалтерському обліку, є Книга реєстрації контрольних перевірок інвен­таризацій,у ній фіксується найменування об'єкта, якого не вистачає, та його вартість.

Оскільки згідно з П(С)БО 3 до надзвичайних витрат відносять невідшкодовані втрати від над­звичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техно­генних аварій тощо), то, на наш погляд, втрати від крадіжки слід відобразити на рахунку 993 «Інші надзвичайні витрати», а також на позабалансово­му рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Розкрадання частини об'єкта основних засо­бівтеж знайде своє відображення в обліку. Для цього необхідно первісну (переоцінену) вартість об'єкта і знос зменшити на суму первісної (пере­оціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта (п. 35 П(С)БО 7). Інакше кажучи, первісну вартість об'єкта основних засобів та знос розподі­ляютьміж частинами, що залишилася і викраде­ною, на кінець місяця. При цьому базою розподілу може бути, наприклад, відновлювальна вартість викраденої частини об'єкта основних засбів.

Нагадаємо, що розрахунок компенсації втрат винною особою виглядає так (п. 2 Порядку № 116):

Р3 = ((Б8-А)хІінф + ПДВ]х2,

де Рз — розмір збитків;

Бв — балансова вартість на момент установлен­ня розкрадання;

А — амортизаційні відрахування;

Іінф — загальний індекс інфляції, який розрахо­вується на підставі індексів інфляції, які щомісячно визначаються Держкомстатом;

ПДВ — сума податку на додану вартість.

 

Відповідно до п. 146.16. ПКУ, у разі ліквідації основних засобів за рішенням платника податку або в разі якщо з незалежних від платника податку обставин основні засоби (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації, або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних засобів внаслідок загрози чи неминучості їх заміни, руйнування або ліквідації, платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, збільшує витрати на суму вартості, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації окремого об'єкта основних засобів.

Згідно п. 188.1.ПКУ, база оподаткування податку на додану вартість операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

У разі постачання необоротних активів, у тому числі в разі їх самостійної ліквідації, переведення з виробничих у невиробничі, переведення з використання в оподатковуваних операціях для використання в неоподатковуваних, база оподаткування визначається виходячи з їх балансової вартості на момент їх постачання.

При відшкодуванні збитків винною особоюподаткові зобов'язання з ПДВ не нараховуються, оскільки ця операція не є об'єктом обкладення ПДВ.

Щодо коригування податкового кредитупри відшкодуванні збитку винною особою, то, на нашу думку, проводити її не потрібно.

Приклад відображення в бухгалтерському та податковому обліку розкрадання основних фондів наведено в таблиці 13.3.

 

Таблиця 13.3.


№ п/п Зміст господарської операції Назва первинного документа Бухгалтер-ський облік Сума, грн. Визначення об’єкта оподаткування
Дт Кт   Д В
1. Списано нараховану суму зносу вкра­дених комп'ютерів Акт на списання основних засобів ф. № 03-3 - -
2. Списано залишкову вартість украде­них комп'ютерів Акт на списання основних засобів ф. № 03-3 -
3. Відображено вартість украдених комп'ютерів на позабалансовому рахунку Бухгалтер-ська довідка - - -
4. Відображено дохід за фактом уста­новлення винної особи Бухгалтер-ська довідка 9424,80 - -
Рз = [(Бв - А) х Іінф. + ПДВ] х 2 = [(6000 - 2400) х 1,109* + 720] х 2 = 9424,80 грн.
* Умовно.
5. Списано вартість украдених комп'ютерів з позабалансового рахунку Бухгалтер-ська довідка - - -
6. Погашено заборгованість винної осо­би шляхом внесення грошових коштів на розрахунковий рахунок підприємства Виписка банку 311 311 375 375 3600 5824,8 - -
7. Відображено суму відшкодування, що підлягає перерахуванню до бюджету (9424,80 - 3600 = 5824,80) Бухгалтер-ська довідка 746 5824,8 - -
8. Суму відшкодування перераховано до бюджету Платіжне доручення 5824,8 - -
                     

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 865;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.