Бухгалтерський облік та оподаткування реалізації готової продукції

 

Згідно з п. 6 П(С)БО 9 готовою продукцією є продукція, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим до­говором або іншим нормативно-правовим актом.

Для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підприємства Інструкцією № 291 передбачено рахунок 26 «Готова продук­ція». За дебетом цього рахунка відображається надходження готової продукції власного вироб­ництва за фактичною виробничою собівартістю чи за нормативною (обліковою) вартістю, а за кредитом — її вибуття, у тому числі у зв'язку з ре­алізацією готової продукції.

При відображенні в обліку реалізації продукції (робіт, послуг) визначають собівартість її реалі­зації. Економічна сутність показника собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) по­лягає в тому, що він відображає всі прямі та непря­мі витрати щодо об'єкта витрат, безпосередньо пов'язані з виробницт­вом товарної продукції (робіт, послуг), реалізо­ваної протягом звітного періоду. Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) протягом звітного періоду може визначатися двома спо­собами.

Перший спосібполя­гає в тому, що вартість реалізованої (відпущеної) продукції в бухгалтерському обліку відобража­ється одноразовопісля визначення фактичної виробничої собівартості продукції в кінці звітного періоду.При цьому сума відхилення фактичної виробничої собівартості готової продукції від об­лікових цін щодо виробів, які надійшли у звітному періоді, відображатиметься за дебетом субрахун­ку 261 «Готова продукція за обліковими цінами» та кредитом субрахунку 262 «Відхилення фактич­ної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами» при додатному результаті і зворотним записом — при від'ємному результаті. Як облікові ціни можуть бути викори­стані такі показники: планова (нормативна) собі­вартість; оптова ціна; відпускна ціна.

Другий спосібпередбачає відображення вар­тості реалізованої продукції в бухгалтерському обліку в момент здійснення кожної операції щодо відвантаження (відпуску) продукції.При цьому на дату кожної операції фактична виробни­ча собівартість реалізованої (відпущеної) продук­ції не визначається, а відхилення від облікових цін визначається одноразово в кінці місяця.

У бухгалтерському обліку для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції призначено субрахунок 901 «Собівар­тість реалізованої готової продукції». За дебетом зазначеного субрахунку відображається вироб­нича собівартість реалізованої продукції, за кре­дитом — списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати». Фактична виробнича собівартість реалізованої го­тової продукції визначається розрахунково одним зі способів, зазначених вище, і наприкінці місяця підлягає списанню з кредиту рахунка 26 «Готова продукція» до дебету субрахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції».

Вибуття готової продукції здійснюється за од­ним з методів вибуття запасів, установлених п. 16 П(С)БО 9 .

Порядок визнанняв бухгалтерському облі­ку доходів,пов'язаних з реалізацією готової продукції, регламенто­вано п. 8 П(С)БО 15.

У бухгалтерському обліку інформація про доходи від реалізації готової продукції узагаль­нюється на субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції». За кредитом субрахунку 701 відображається грошова оцінка переданої покуп­цю готової продукції з урахуванням непрямих податків (сум ПДВ, акцизу, податку з реклами та інших податків, нарахування яких пов'язано з реалізацією продукції) у кореспонденції з дебетом відповідних субрахунків рахунків ЗО, 31, 36, 37 та ін. За дебетом субрахунку 701 відображаються нараховані суми зазначених вище непрямих по­датків у кореспонденції з кредитом відповідних субрахунків рахунка 64 «Розрахунки за податками й платежами». Крім того, за дебетом субрахунку 701 відображається списання кредитових оборо­тів цього субрахунку до кредиту субрахунку 791 «Результат операційної діяльності».

 

Рис.15.1. Рух облікової інформації у процесі обліку реалізації готової продукції

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1181;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.