Бухгалтерський облік та оподаткування розрахунків з видачі позик працівникам

Порядок відображення операцій з видачі і погашення позик працівникам підприємства в бухгалтерському обліку залежить від строку їх погашення .

Відповідно до П(С)Б0 10 слід розрізняти довго­строкову і поточну дебіторську заборгованість.

Довгострокова дебіторська заборгованість— сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість— сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде по­гашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Отже, якщо повернення грошових коштів за до­говором позики має відбутися протягом 12 міся­ців,заборгованість працівника слід відображати у складі поточної дебіторської заборгованості, тобто на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».Якщо договором позики передбаче­но триваліший строк погашеннязаборгованості, то сума такої заборгованості відображається у складі довгострокової дебіторської заборгова­ності підприємства (субрахунок 183 «Інша дебі­торська заборгованість»).При настанні строку погашення позики протягом 12 місяців здати балансу заборгованість працівника перед підпри­ємством необхідно перевести із довгострокової дебіторської заборгованості до складу поточної дебіторської заборгованості, що відображається записом Дт 377 — Кт 183.

Відповідно до п.п. 136.1.20.ПКУ,основна сума отриманих кредитів, позик та інших доходів, що визначені нормами цього розділу, які не враховуються для визначення об'єкта оподаткування; .

Згідно п.п. 139.1.4.ПКУ, витрати на погашення основної суми отриманих позик, кредитів (крім повернення поворотної фінансової допомоги, включеної до складу доходів відповідно до підпункту 135.5.6 пункту 135.5 статті 135 цього Кодексу), не включаються до складу витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦКУ позичальник зобов'язаний повернути позикодавцю позику у строк та в порядку, що встановлені договором позики.Отже, незважаючи на те що сума грошо­вих коштів, передана працівнику за договором позики, переходить у його власність, суму позики не можна розцінювати як дохід працівника-позичальника.

Видача і зворотне отримання позики не є об'єктом обкладення ПДВ.

 

Кореспонденція рахунків з видачі та погашення позики працівнику

Таблиця 10.3.

№ п/п Зміст операції Назва первинного документа Бухгалтерський облік Сума Визначення об’єкта оподаткування
Дт Кт Д В
Видача позики
1. Отримано до каси грошові кошти для видачі позики працівнику Грошовий чек
2. Видано працівнику довгострокову позику Видатковий касовий ордер  
3. Частину довгострокової дебіторської заборгованості переведено до складу поточної дебіторської заборгованості Бухгалтерська довідка
Погашення позики
4. Утримано з заробітної суму в рахунок погашення позики Договір позики, розрахункова відомість -
5. Сплачено працівником суму в рахунок погашення позики Банківська виписка -
Прощення боргу
6. Нараховано дохід працівника у вигляді суми анульованого боргу (1800x1,176471) Наказ керівника, бухгалтерська довідка 2117,65 -
7. Утримано податок з доходів (2117,65x15%) 641/ ПДФО 317,65 -
8. Перераховано податок з доходів фізичних осіб Платіжне доручення 641/ ПДФО 317,65 -
9. Проведено залік заборгованостей Бухгалтерська довідка   -
Закінчення строку позовної давності за договором позики
10. Борг за договором позики, за яким закінчився строк давності, визнано безнадійною заборгованістю Наказ, бухгалтерська довідка -
Припустимо, що працівник погасив суму боргу в розмірі 9000 грн., а решту боргу в сумі 1800 грн. проплачено. Припустимо, що строк позовної давності закінчився щодо боргу в розмірі 300 грн. На нашу думку, у цьому випадку працівник має самостійно сплатити податок з доходів за підсумками річної декларації.

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1184;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.