Акредитивна форма розрахунків

Застосовується в тому випадку, коли вона встановлена договором. Особливість акредитивної форми розрахунків полягає в тому, що оплата платіжних документів здійснюється по місцю знаходження постачальника відразу після відвантаження ним продукції.

Акредитив – це доручення відділення банку покупця відділенню банку постачальника про відкриття спеціального акредитивного рахунку для негайної оплати постачальника на умовах, передбачених в акредитивній заяві і в межах вказаної в заяві суми. Кожний акредитив призначений для розрахунків тільки з одним постачальником і виставляється на термін, вказаний в договорі, який може бути продовжений за згодою постачальника і покупця.

Виплати по акредитиву проводять на протязі терміну його дії в банку постачальника в повній сумі акредитива або по частинах проти представлених постачальником реєстрів рахунків і транспортних або приймально-здавальних документів, що засвідчують відвантаження товару. Реєстри рахунків повинні здаватися постачальником в установу банку, що його обслуговує, як правило, на наступний день після відвантаження товару.

Схема документообігу при акредитивній формі розрахунків приведена на рис. 2.

 

4

Постачальник Покупець

3 5 1

Відділення банку, 2 Відділення банку,

що обслуговує що обслуговує покупця

постачальника

 

 

Рис. 2. Схема документообігу при акредитивній формі розрахунку:

1 – акредитивна заява; 2– доручення про відкриття акредитива;

3– сповіщення про відкриття акредитива; 4 – відвантаження продукції і відправка відповідних документів; 5 - пред'явлення реєстру рахунків для негайної оплати

 

Залишок невикористаного акредитива повертають підприємству-покупцеві і зараховують на його розрахунковий рахунок, якщо акредитив виставлений за рахунок власних коштів, або перераховують в погашення заборгованості по позиці, якщо акредитив виставлений за рахунок банківського кредиту.

До недоліків акредитивної форми розрахунків потрібно віднести заморожування коштів покупців на період дії акредитива до його фактичного використання, а також можливість затримки відвантаження продукції постачальника до надходження акредитива. Разом з тим вона гарантує негайну оплату рахунків постачальників і сприяє дотриманню розрахунково-платіжної дисципліни.

 








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 976;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.