Бухгалтерський облік та оподаткування розрахунків за користування майном працівника

Відповідно до ст. 125 КЗпП працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, мають право на отримання ком­пенсації за їх знос (амортизацію).

Розмір та порядок виплати компенсації визна­чаються роботодавцем за узгодженням з праців­ником. Положення про можливість виплати ком­пенсації може бути включено до колективного договору, що передбачено ст. 13 КЗпП, або до трудового договору з працівником.

Оскільки компенсація за користування май­ном працівника не відноситься до фонду опла­ти праці, у бухгалтерському обліку ця виплата враховується на субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Нарахування компенсації відображається за­писами: Дт 23 (91, 92, 93, 94) —

Кт 663, виплата компенсації працівнику: Дт 663 — Кт 301.

Сума компенсації, що виплачується праців­нику, підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %. При визначенні права на податкову соціальну пільгу сума ком­пенсації не враховується, оскільки вона не є заробітною платою.

Єдиний соціальний внесок на суму компенсації не нараховуються і з неї не утримується, оскільки така виплата не вклю­чається до фонду оплати праці згідно з п. 3.22 Інструкції № 5.

Компенсацію, що виплачується працівнику за користування його майном, підприємство має право включати до складу валових витрат.

Відповідно до п.п. 153.2.4.ПКУ, витрати платника податку, понесені у вигляді сплати процентів за депозитами, кредитами (операціями фінансового лізингу), позиками, іншими цивільно-правовими договорами із пов'язаними з платником податку особами, визначаються відповідно до ставок, визначених у договорі, але не вищих за звичайну процентну ставку за депозит, кредит (позику) на дату укладення відповідних договорів.

Кореспонденція рахунків з розрахунків за користування майном працівника

Таблиця 10.2.

№ п/п Зміст операції Назва первинного документа Бухгалтерський облік Сума Визн. об’єкта оподаткування
Дт Кт Д В
Користування майном працівника
1. Нараховано компенсацію за користування особистими інструментами працівника у січні місяці Бухгалтерська довідка, договір оренди 92, 93,
2. Утримано податок з доходів фізичних осіб (1200 х 15 %) Розрахункова відомість 641/ ПДФО
3. Перераховано податок з доходів фізичних осіб Платіжне доручення 641/ ПДФО
4. Отримано гроші до каси для виплати компенсації Грошовий чек
5. Виплачено компенсацію працівнику (120 -18) Платіжна відомість, видатковий касовий ордер







Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.