База знань та її місце в інформаційному забезпеченні

Особливе місце в інформаційному забезпеченні посідає база знань. Системою бази знань, що використовується при розв'язуванні облікових, контрольних і аналітичних задач, називають інформацій­ну систему, яка ґрунтується на знаннях і забезпечує створення й ви­користання бази знань. У базі знань з обліку, контролю та аналізу подаються загальнозначущі для цієї предметної галузі факти й зако­номірності, а також емпіричні правила, логічні та інтуїтивні мірку­вання. Концептуальні моделі знань у галузі обліку, контролю та аналізу включають факти про спостереження; типові прояви і необ­хідні, достатні, супутні та інші ознаки; взаємозв'язки та відносини; стани, характерні множини, наслідки й процеси зміни стану; засоби розпізнання наявних економічних ситуацій з метою прогнозування на майбутні періоди; нормативні та директивні положення та відхи­лення від них.

Загальну укрупнену модель бази знань подано на рис. 4.2.

База знань складається з кількох блоків, призначених для подан­ня й обробки знань різного типу. Блок база фактів призначений для дослідження й формалізації знань за окремими фактами, які мають конкретний характер. У блоці база правил залежно від використання моделей для формалізації знань формується правило висновку до­слідженої інформації. У базі процедур формуються системи програм­ного забезпечення, за допомогою яких здійснюють розрахунки, пе­ретворення та інші необхідні процедури. До бази знань про себе входять опис зазначених баз знань та правила стосунків між відпо­відним суб'єктом і базою даних бухгалтерського обліку, контролю та аналізу. База закономірностей містить різні відомості щодо бух­галтерського обліку, контролю та аналізу, необхідних для форму­вання управлінських рішень, а також знання, використовувані для встановлення правил діагнозу за процедурами, що досліджуються обліком, контролем і аналізом. Ця база може прислужитися для са­моосвіти бухгалтерів, контролерів, аналітиків та інших працівників, котрі цікавляться питаннями обліку, контролю та аналізу.

 

 

1. База фактів

2. База правил

3. База процедур

4. База знань про себе

5. База мети

6. База роз'яснень

7. База закономірностей

 

 

Рис. 4.2. Укрупнена модель бази знань

 

База ме­ти містить сценарій, який дає змогу організувати процес отримання результату на основі входження до системи запитань. Блок база роз 'яснень містить правила, нормативи та пояснення, з якими ін­формаційна система дійшла того чи іншого висновку щодо об'єкта обліку, контролю та аналізу. Монітор бази знань є керуючим орга­ном і призначений для організації взаємодії між блоками бази знань, а також з інформаційною системою обліку, контролю та аналізу. Основним напрямком інтерфейсу взаємодії є забезпечення інформа­цією бухгалтера для виконання покладених на нього функцій, вида­ча відомостей про виконання інформаційною системою потрібних функцій і підтримання динамічної взаємодії між інформаційною си­стемою та бухгалтером.

 

ТЕМА 4








Дата добавления: 2015-11-26; просмотров: 725;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.