Бухгалтерський облік, контроль і аналіз як окремі підсистеми системи економічної інформації

Бухгалтерський облік, контроль і аналіз — специфічні види управлінської роботи — як функції управління є складниками загальної трудової діяльності людей у сфері управління.

Водночас бухгалтерський облік, контроль і аналіз являють собою напрямки управління як інформаційного процесу та окремі підсистеми системи економічної інформації.

У єдності двох аспектів — виду діяльності і виду інформації— облік, контроль і аналіз утворюють підсистеми управління.

Користувачів бухгалтерської інформації як системи обліку можна поділити на три основні категорії.

1. Адміністрація — група працівників, котрі несуть повну відповідальність за управлінську діяльність підприємства, індивідуальні власники, співвласники, рада директорів, управлінський апарат підприємства, менеджери, керівники підрозділів.

2. Користувачі з прямим фінансовим інтересом — нинішні та потенційні інвестори, які аналізують звітність, аби визначити фінансову перспективу підприємства, нинішні та потенційні кредитори, які визначають фінансовий стан підприємства з метою своєчасного погашення заборгованості.

3. Користувачі з непрямим фінансовим інтересом — державні податкові адміністрації, установи банку, контрольно-ревізійне управління, органи Державного казначейства, органи статистики та інші органи, що контролюють або вивчають фінансову звітність підприємств.

       
   
 

З погляду організації важливим є те, що облік господарської діяльності виник як функція реєстрації фактів господарського життя. Відбулася диференціація обліку — поділ на види, а саме: оперативний, статистичний і бухгалтерський.

       
   

 

 

Рис.1.1. Бухгалтерський облік, контроль та аналіз господарської діяльності в системі економічної інформації

 

Контроль і аналіз господарської діяльності як прийоми її пере­вірки й оцінки застосовуються здавна, проте як система спеціальних знань, пов'язаних з вивченням і дослідженням економічних проце­сів у їх взаємозв'язку, науковим обґрунтуванням прогнозів і планів, виявленням позитивних і негативних чинників, розкриттям тенден­цій розвитку господарства та узагальненням досвіду, вони почали формуватися порівняно недавно, завдяки розвитку інформаційних технологій.

Тепер у системі управління бухгалтерський облік, контроль та аналіз характеризуються, з одного боку, як види діяльності, а з іншого — як види інформації, що поділяються на підвиди (рис.1.1).

Отже, кожний вид господарського обліку, контролю та аналізу є самостійним родом діяльності та видом економічної інформації. А це означає, що кожний із них організаційно виокремлюється в упра­влінській системі як підсистема нижчого порядку.

 

1.2. Бухгалтерський облік, контроль і аналіз як напрямок управління інформаційного процесу

Організацію бухгалтерського обліку, контролю та аналізу слід розглядати як підсистему у загальній інформаційній системі управління підприємством. Тобто, розглядати їх слід як системи, які перебувають у безперервному русі, розвитку, взаємо­пов'язані та взаємозумовлені.

Управління являє собою цілеспрямований вплив на суспільні відносини з метою їх упорядкування.

З огляду на потребу постійного вдосконалення управління на ос­нові впровадження досягнень науки першочерговим стає завдання організації зазначених відносин. Це стосується також і бухгалтерсь­кого обліку, контролю та аналізу господарської діяльності — важ­ливих функцій управління. Тобто, досягнення та збереження стану певної впо­рядкованості елементів (вузлів) системи в цілому, підтримання якісної її визначеності.

Основні вузли будь-якої системи становлять її механізм, система у статиці (структура, кадри, техніка) і динаміці (процеси, які відбу­ваються у системі).

Механізм системи характеризується її теорією (визначення мети, предмета та методу) і практикою, система у статиці — її структу­рою, складовими елементами й співвідношеннями між ними, система в динаміці—технологічними процесами, які в ній відбуваються.

Організація поля­гає в цілеспрямованому впорядкуванні й удосконаленні механізму, структури й процесів бухгалтерського обліку, контролю та аналізу господарської діяльності як певних сукупностей. Таке впорядкування належить системі вищого символічного рівня — системі госпо­дарського обліку, контролю і аналізу, яка, у свою чергу, також входить до найвищої символічної системи — системи економічної інформації.

Водночас бухгалтерський облік, контроль і аналіз з погляду органі­зації їх функціонування — це не прості функції, не сума технічних при­йомів, а об'єктивно зумовлений порядок облікових, контрольних та аналітичних процедур, що їх виконують із даними, аби дістати необхід­ну інформацію. Цей порядок визначається термами і функторами. Пер­ші характеризують мету, об'єкти, методи, другі — взаємозв'язок між ними. Такий поділ потребує залучення математичного апарату.

Отже, щоб здійснювати управління господарством, потрібно скласти чітке уявлення про характерні особливості процесу вироб­ництва та виробничих відносин, з'ясувати внутрішню матеріальну структуру цього господарства. Для того щоб дістати двохаспектну структуру господарства на будь-яку дату, її слід зафіксувати, подати статично. Але водночас процес господарювання є динамічним. Щоб відстежувати зміни, які відбуваються в господарстві, процес госпо­дарювання слід подати в динаміці.

 








Дата добавления: 2015-11-26; просмотров: 871;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.