Основні завдання та організація статистики перевезень пасажирів

Головним завданням статистики перевезень пасажирів є отримання, вивчення та аналіз даних про обсяги перевезень і їх структуру за видами сполучень, динаміку і закономірності їх розвитку в країні та окремих регіонах, міжрайонні зв'язки, нерівномірність перевезень, а також якісні показники пасажирських перевезень.

Об'єктом статистики перевезень пасажирів є пасажири, які здійснюють поїздки у різних видах поїздів і вагонів за платними квитками, безкоштовними учнівськими квитками для проїзду до місця навчання учнів, які живуть у сільській місцевості, разовими учнівськими залізничними квитками в приміському сполученні тощо.

Одиницею статистичного спостереження пасажирських перевезень є пасажиро-поїздка - поїздка одного пасажира в одному напрямку від станції відправлення до станції призначення за одноразовим квитком, за зворотним квитком - дві поїздки („туди" і „назад"), за груповим квитком (військові, туристичні) - стільки поїздок, скільки людей вказано у проїзному документі, за абонементними квитками, наприклад, місячним - 50 поїздок, квартальним - 150 іт. д.

Обліку підлягають перевезення пасажирів, які здійснені на залізничних лініях загального користування, у вагонах парку залізниць або у вагонах, орендованих у залізниць, а також у власних вагонах, що належать підприємствам, установам чи громадянам - суб'єктам підприємницької діяльності, а також моторвагонного рухомого складу, в дизель-поїздах,

Моментом обліку пасажирських перевезень є дата продажу квитка.

Місяцем відправлення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти вважається місяць продажу або оформлення проїзного документа незалежно від місяця відправлення, вказаного у документі. При оформленні проїзних документів на декілька місяців пасажиро-поїздки розподіляють рівномірно по місцях, на які оформлено проїзд.

Станцією та залізницею відправлення є станція чи зупинковий пункт залізниці, перевезення від якої вказано в оформленому проїзному документі, а для приміського сполучення станцією відправлення є станція або зупинковий пункт продажу квитка.

Станцією та залізницею призначення є станція чи зупинковий пункт залізниці, перевезення до якої вказано в оформленому проїзному документі.

Маршрут прямування визначається від станції відправлення до станції призначення згідно з графіком руху пасажирських поїздів.

Відстань перевезення пасажирів загальну і по кожній залізниці визначають за маршрутом прямування поїзда.

Відстань перевезення пасажирів у межах кожної дирекції залізничних перевезень приймають до обліку за фактичним маршрутом між станцією відправлення чи прийому із сусідньої дирекції залізничних перевезень і станцією призначення чи виходу на сусідню дирекцію залізничних перевезень з урахуванням маршруту проходження конкретного поїзда.

 








Дата добавления: 2015-12-10; просмотров: 652;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.