Якісні показники статистики перевезень пасажирів

 

До якісних показників статистики перевезень пасажирів належать: середня дальність перевезення пасажира, густота перевезень пасажирів і нерівномірність перевезень за напрямками, населеність пасажирських вагонів і рухливість населення.

Середня дальністьперевезення пасажира — це відстань, на яку в середньому робить поїздку пасажир. Визначають її як агрегатну середню для мережі, залізниць і дирекцій залізничних перевезень діленням пасажирообороту на чисельність перевезених пасажирів :

Середня густота (щільність) перевезень пасажирів - це показник інтенсивності пасажирообігу на дільницях експлуатованої мережі залізниць за визначений період (рік), виражається кількістю пасажирів, що проїхали по кожному кілометру залізниці. Середня густота перевезень пасажирів на перегоні, дільниці, дирекції залізничних перевезень, залізниці, Укрзалізниці обчислюється діленням виконаного даним підрозділом пасажирообігу на відповідну експлуатаційну довжину:

Пасажиропотоки, порівняно з вантажопотоками, мають ряд специфічних особливостей:

1. пасажиропотоки більш рівномірні за напрямками, ніж вантажопотоки. Як правило, поїздка пасажира "туди" спричиняє поїздку "назад".

Тому коефіцієнт нерівномірності перевезень пасажирів за напрямками близький до одиниці за рік у цілому не тільки по мережі, а й по залізницях і напрямках.

2. Більш висока нерівномірність перевезень пасажирів у часі. Більша частина і поїздок припадає на літо.

Коефіцієнт місячної нерівномірності становить приблизно 1,5 як у далекому, так і приміському сполученнях. Найбільші обсяги перевезень пасажирів у прямому сполученні виконуються у період відпусток (липень - вересень), в приміському сполученні - в період дачного сезону (травень -серпень). В приміському сполученні має місце суттєва нерівномірність по днях тижня і годинах дня. У п'ятницю і суботу коефіцієнт нерівномірності по відношенню до робочих днів становить 1,8-2,1 на приміських лініях, які обслуговують дачні райони. Приміські перевезення біля великих міст мають таку нерівномірність по годинах: приблизно 50% пасажиропотоку здійснюється у ранковий період (поїздки на роботу).

Дані статистики про нерівномірність пасажирських перевезень використовуються при плануванні цих перевезень, створенні резерву рухомого складу на найбільш напружені періоди, дні й години дня.

Середня населеність пасажирського вагона qp показує, скільки пасажирів у середньому знаходилося у вагоні на всьому шляху слідування, і визначається як агрегатна середня діленням пасажирообороту (пас.-км) на пробіг пасажирських , ваг-км.:

Коефіцієнт використання місткості- це відношення пасажирообороту до величини пробігу пасажирських вагонів за звітний період у вагоно-місце- кілометрах:

тобто характеризує число пасажирів, яке в середньому припадає на 1 місце у вагоні на всьому шляху слідування.

 

Коефіцієнт рухливості населення(коефіцієнт рухливості) - середня кількість поїздок одного жителя в рік по залізницях. Визначається відношенням числа перевезених пасажирів за рік до середньорічної чисельності населення регіону, що обслуговується залізницею:

 








Дата добавления: 2015-12-10; просмотров: 1253;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.