Залежність експлуатаційних витрат та собівартості перевезень від обсягів транспортної роботи

При збільшенні обсягу перевезень загальна сума експлуатаційних витрат збільшується, але повільніше, ніж обсяг перевезень. Залежність експлуатаційних витрат від обсягу перевезень - пряма уповільнена. Ступінь зміни собівартості перевезень від обсягу роботи визначається співвідношенням питомої ваги залежних і умовно-постійних витрат.

Визначення залежності експлуатаційних витрат і собівартості від обсягу перевезень проводиться для трьох варіантів аналізу:

поточний (річний, квартальний) варіант враховує зміну витрат, що відбивається у фінансовій звітності даного періоду;

основний варіант аналізу припускає, що зміна обсягу перевезень відбувається при незмінних величинах пропускної спроможності залізниць, якісних показників використання рухомого складу, норм витрати паливно-енергетичних і інших видів ресурсів. До перемінного в цьому варіанті відноситься весь перелік витрат, безпосередньо зв'язаних з обсягом перевезень і таких, що змінюються, при його зміні прямо пропорційно;

перспективний варіант із розвитком пропускної спроможності і зміною якісних показників використання рухомого складу і враховує зміну частини умовно-постійних витрат, у результаті чого питома вага змінних витрат збільшиться.

У сучасних умовах при інфляції, зростанні цін на споживані залізничним транспортом ресурси, змінах складу витрат, що включаються у собівартість перевезень, питома вага залежних витрат істотно змінюється по окремих статтях номенклатури, елементам витрат, господарствам залізничного транспорту й у цілому по залізницям мережі.

При основному варіанті аналізу залежні від обсягу перевезень витрати змінюються пропорційно обсягу перевезень: , де х – обсяг перевезень, а - постійна для даної залізниці і періоду часу питома величина залежних витрат, коп./10 т-км. При цьому собівартість перевезень у частині залежних витрат не змінюється: Сзав = Езав/х = а.

Величина умовно-постійних витрат при цьому варіанті аналізу залишається незмінної Еу-п=b, а собівартість перевезень у частині умовно-постійних витрат змінюється зворотно-пропорційно обсягу перевезень З = Еу-п /х = b/x.

Таким чином, залежність від обсягу перевезень витрат виражається формулою Е = Езав + Еп = а*х + b, а залежність собівартості перевезень З = Сзав + Сп = а + b/х.

Загальна величина витрат при збільшенні обсягу перевезень збільшується уповільнено. Собівартість перевезень знижується, причому собівартість у частині залежних витрат залишається постійної, а в частині умовно-постійних витрат змінюється зворотно-пропорційно зміні обсягу перевезень.

За своєю суттю витрати не можуть бути виключно постійними чи змінними. У певних умовах роботи і періодах часу змінюються як перемінні, так і постійні витрати.

Лекція №16 "Методи розрахунку собівартості у конкретних умовах"

План:

1 Методи безпосереднього розрахунку собівартості та одиничних витратних ставок.

2 Методи укрупнених витратних ставок та коефіцієнтів пливу.

3 Собівартість перевезень різних видів вантажів, на окремих дільницях і напрямках.

Зміст:








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 917;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.