Основні соціальні процеси та явища в трудових організаціях

Виражаються соціально-трудові відносини у формі різних соціальних явищ і процесів, які протікають у трудових організаціях.

У вітчизняній і закордонній літературі існує безліч визначень поняття організації. Найпоширенішим з них є наступне.

Організація – це група людей, діяльність якої свідомо координується для досягнення загальної мети. Щоб вважатися організацією, група людей повинна відповідати декільком обов'язковим вимогам:

наявність хоча б двох людей, які вважають себе частиною групи;

прийняття загальної мети (або бажаного результату) всіма членами групи;

наявність членів групи, які працюють разом, щоб досягти значимої для всіх мети.

Основними ознаками організації є:

розподіл членів організації по ролях і статусам;

поділ праці і його спеціалізація;

побудова за вертикальним ієрархічним принципом із призначенням керівників і підлеглих;

наявність керуючих принципів і норм;

цілісність системи.

Трудова організація – це організаційно закріплена сукупність людей, що діють за єдиним планом для досягнення значимої для всіх членів організації мети, для створення певного суспільно необхідного продукту або надання послуг. Такі трудові організації часто називають трудовими колективами.

У свою чергу,трудовий колектив – це об'єднання працівників, які здійснюють спільну трудову діяльність на державному, кооперативному, суспільному, приватному підприємстві, установі, організації. У складі єдиного трудового колективу діють трудові колективи цехів, відділів, ділянок, бригад й інших підрозділів.

Історичне виникнення трудової організації обумовлено необхідністю задоволення як суспільних, так й особистих потреб людей на основі суспільного розподілу праці.

Трудові організації можна класифікувати:

1) за формою власності: державні, кооперативні, акціонерні, власність трудового колективу, приватні, спільні з іноземним капіталом, іноземні;

2) за сферами діяльності: організації, що діють у сфері матеріального виробництва (у промисловості, будівництві, транспорті, с/г тощо); і організації, що діють у невиробничій сфері (установи культури, охорони здоров'я, освіти й тощо)

Кожна трудова організація має своє трудове середовище, під яким розуміють засоби праці, умови праці й взаємини індивідів, які беруть участь у трудовому процесі й перебувають у безперервній взаємодії.

Трудове середовище включає:

фізичні фактори (освітлення, повітря, вологість, температура, тиск, рівень шуму);

техніко-технологічні (засоби праці, предмети праці й технологічний процес).

Крім фізичних і техніко-технологічних факторів на поведінку працівників й ефективність трудової діяльності впливають: форми організації й оплати праці; виробничо-побутові умови; життєве оточення працівників; невиробнича діяльність людей і т.д.

Відносини, у які вступають люди в процесі трудової діяльності, утворюють соціальне трудове середовище.

Існування великої кількості факторів і розмаїття трудових функцій, що виконує працівник, свідчать про соціальну неоднорідність праці. У зв'язку із цим варто розглянути соціальну структуру трудової організації.

Соціальна структура трудової організації – це її будова, яка визначається складом і сполученням у ній різних соціальних груп.

Належність до соціальної групи - найважливіший фактор, що визначає поведінку людини.

Соціальна група – сукупність працівників, що володіють будь-якою загальною, об'єднуючою їх соціальною ознакою, властивістю (наприклад, рівнем освіти, стажем, професією й т.д.).

Трудовий колектив має певну соціальну структуру, тобто сукупність принципів взаєморозташування, взаємозв'язків і взаємин складових елементів, що складають цілісну систему.

Існують наступні різновиди соціальної структури:

виробничо-функціональна;

цільова;

професійно-кваліфікаційна;

соціально-демографічна;

суспільно-організаційна;

соціально-психологічна;

національна.

Функціонально-виробнича структура складається з функцій, що виконують працівники і їх функціональні групи (робітників, службовців, МОП, учнів, воєнізованої й пожежної охорони), які поєднуються у виробничі підрозділи, що мають ієрархію й підпорядковуються певним посадовим особам.

Цільова соціальна структура розглядається як сукупність усіх рівнів соціальної структури (вищого, середнього, нижчого), пов'язаних між собою загальною метою й задачами як виробничого, так і соціально-психологічного характеру, що виражають однакові інтереси, загальні ціннісні орієнтації.

Професійно-кваліфікаційна структура це соціальна форма професійного розподілу праці. Вона припускає розподіл груп за рівнем освіти, професіям, а усередині професій – по кваліфікації, загальному виробничому стажу, стажу роботи в даній професії, у даній організації.

Соціально-демографічна структура характеризує трудовий колектив, розподіляючи його на групи за статтю, віком, родинному стану, рівню доходів і т.п. У кожній групі важливо вивчати специфічні потреби, інтереси її членів, характер відтворення, перспективи розвитку й інші характеристики. Так, соціологічні дослідження підтверджують, що одностатевий колектив є менш ефективним, ніж різностатевий. Перевага людей старшого віку характеризується високою трудовою й виробничою дисципліною, але в той же час, консерватизмом до новацій і росту захворювань, що підвищує втрати робочого часу. Перевага молоді характеризується підвищеною плинністю кадрів, однак швидшою пристосовністю до нововведень.

Суспільно-організаційна соціальна структура виражає систему відносин у трудовому колективі, у якому завжди утворюються формальні й неформальні об'єднання. Розбіжність інтересів формальних і неформальних груп часто призводить до конфліктних ситуацій.

Соціально-психологічна структура формується за спільністю інтересів, ціннісних орієнтацій, захоплень. Розвиваючись, вона впливає на соціально-психологічний клімат у колективі, трудову мотивацію, адаптацію нових членів колективу, вирішення конфліктів й у підсумку – на ефективність діяльності.

Національна структураце національний склад трудового колективу (групи).

Всі види соціальних структур у сукупності визначають зміст внутрішньоколективних соціальних відносин. Вивчення й аналіз соціальної структури трудового колективу дозволяє виявити фактори, що впливають на трудову діяльність і спричиняють появу різних соціальних явищ і процесів, які пов'язані зі зміною змісту праці, освітньо-кваліфікаційного рівня працівників, їх відношення до праці, соціальній активності, розподільчих відносин.

Всі процеси, що протікають у трудовій організації, можна згрупувати й класифікувати в 3 основні групи:

1 група процеси формування й розвитку організації як цілісної соціальної спільності. Вони містять у собі:

прогнозування потреби в кадрах;

підбор і розміщення кадрів;

стабілізація колективу, соціальної організації.

2 група – процеси зміни умов й якості праці й життя членів колективу. Сюди входять:

умови використання трудового потенціалу;

умови задоволення первинних життєвих потреб;

умови праці, розвиток соціально-виробничої інфраструктури;

умови побуту, розвиток соціально-побутової інфраструктури;

умови задоволення духовних потреб;

умови задоволення трудових і цивільних прав.

3 група – динаміка формування й розвитку соціальних якостей людей.Ця група включає:

зміни в системі потреб і ціннісних орієнтаціях працівників;

динаміка стану дисципліни й правопорядку в трудовій організації;

зміни в рівні й спрямованості трудовому, соціальному й іншому видах активності;

зміни в освітньому й культурному рівні підготовки розвитку працівників;

динаміка формування й готовності працівників до інноваційної діяльності.

Розглянуті групи процесів взаємозалежні й взаємообумовлені. Виміряти кожен процес окремо дозволяють соціологічні методи дослідження.

Контрольні запитання і завдання

1. Сутність соціально-трудових відносин, їх об'єкти і суб'єкти.

1. Типи соціально-трудових відносин.

2. Державна політика у сфері соціально-трудових відносин.

3. Участь профспілок у регулюванні трудових відносин.

4. З яких елементів складається структура соціально-трудових відносин?

5. Розкрийте сутність принципів та типів соціально-трудових відносин.

6. Які фактори формують соціально-трудові відносини?

7. Доходи населення як соціальний індикатор.

8. Класифікація трудових організацій.

9. Які фактори впливають на трудове середовище?

10. На які групи можна поділити соціальні процеси та явища, що протікають у трудовій організації?

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1000;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.018 сек.