Порядок надання інформації за запитами та зверненнями громадян

Чинне законодавство встановлює порядок та строки розгляду інформаційних запитів та звернень громадян. Органи державної влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти звернення громадян. При наявності правових підстав орган, що розглядав заяву чи скаргу, може скасовувати або змінювати оскаржувані рішення, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням. Закон зобов’язує письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення, вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті порушення його прав чи законних інтересів. За результатами розгляду звернення вирішуються питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін прийняте рішення доводиться до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина. У разі визнання заяви чи скарги необґрунтованою, роз'яснюється порядок оскарження прийнятого за нею рішення. Не допускається безпідставна передача розгляду заяв чи скарг іншим органам, а на керівника покладається обов’язок особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважених здійснювати цю роботу в межах бюджетних асигнувань.

Загальний строк розгляду запитів визначено у п’ять днів, а термінового –48 годин з дня отримання запиту. Терміновий запит стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян. У випадку, коли запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. Інформація на запит надається розпорядником безкоштовно, але у випадках виготовлення копії документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання і друк таких документів.

Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів. На обґрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого законом терміну. Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку. У разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги, уповноважений орган зобов’язаний скласти про це мотивовану постанову.

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1582;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.