Цінова і нецінова конкуренція

Через цінову конкуренцію продавці впливають на попит головним чином за допомогою зміни в ціні. Нецінова конкуренція мінімізує ціну як фактор споживчого попиту, виділяючи товари чи послуги за допомогою просування, упакування, постачання, сервісу, доступності й інших маркетингових факторів. Чим унікальніша пропозиція продукції з погляду споживачів, тим менше в маркетологів обмежень у встановленні більш високих цін, ніж у конкуруючих товарів.

При ціновій конкуренції продавці рухаються по кривій попиту, підвищуючи чи знижуючи свою ціну. Це гнучкий інструмент маркетингу, оскільки ціни можна швидко і легко змінити, з огляду на фактори попиту, витрат чи конкуренції. Однак із усіх контрольованих перемінних маркетингу конкурентам легше всього дублювати саме цю, що може призвести до стратегії копіювання чи навіть ціновій війні. Більш того, уряд стежить за ціновими стратегіями.

При неціновій конкуренції продавці переміщають криві попиту споживачів, акцентуючи увагу на відмінних рисах своєї продукції. Це дозволяє фірмі збільшити збут при даній ціні чи продавати первісну кількість по більш високій. Ризик при цьому пов'язаний з тим, що споживачі можуть не розглядати пропозиції продавця як кращі, ніж у конкурентів. У цьому випадку вони будуть придбавати більш дешеві товари, що, на їхню думку, аналогічні більш дорогим.

Через нецінову конкуренцію фірма успішно виділяє свою продукцію (послуги) серед конкуруючих. Це дозволяє фірмі:

а) збільшити попит з Q1 до Q2 при ціні Р1;

б) збільшити ціну з Р1 до Р2 при збереженні попиту на рівні Q1.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 734;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.