Цінова політика і фактори, що впливають на неї

Для виробників, що працюють на ринку, незалежно від форм власності питання про ціни має дуже велике значення. Ціни, знаходячись у тісному взаємозв'язку з усіма перемінними маркетингу, визначають рентабельність фірми, її життєздатність і фінансову стабільність. Від цін багато в чому залежить досягнення комерційних результатів; вірна чи помилкова цінова політика впливає на всю діяльність виробничо-збутового комплексу фірми.

Правильна методика встановлення ціни, розумна цінова тактика, послідовна реалізація глибоко обґрунтованої цінової стратегії складають необхідні компоненти успішної діяльності будь-якого комерційного підприємства в жорстких умовах ринку.

Ціна - це грошовий вираз вартості товару.

Підціновою політикою розуміють визначення рівня цін і можливих варіантів їх зміни в залежності від цілей і задач, розв'язуваних фірмою в короткостроковому плані й у перспективі. Розробка цінової політики є однією з основних функцій маркетингу, тому в рамках загальної цінової політики рішення за цінами погоджуються з цільовим ринком фірми, з образом і структурою маркетингу.

Варто сказати, що виділяють три основні цілі ціноутворення, з яких може вибирати фірма:

1) на підставі збуту;

2) на підставі прибутків;

3) на підставі існуючого стану.

У першому випадку фірма зацікавлена в рості чи реалізації максимізації частки на ринку, у другому - у максимізації прибутку, одержанні задовільного доходу, оптимізації доходу від інвестицій чи забезпеченні швидкого надходження готівки.

При цілях, заснованих на існуючому стані, фірма прагне забезпечити собі беззбиткове існування, в умовах гострої конкуренції і змін потреб клієнтів.

Система факторів, що впливають на цінову політику підприємства

В умовах вільного ціноутворення і самостійності підприємства у визначенні цін неминуче виникає у відповідних служб підприємства необхідність вважатися і враховувати фактори, під впливом яких і складається ціна на продукцію.

В економічній літературі найбільше часто зустрічається класифікація факторів ціноутворення в залежності від ступеня контролю над ними з боку фірми, тобто зовнішні і внутрішні стосовно компанії.

Наприклад, Ф.Котлер пропонує наступну модель факторів ціноутворення:








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 508;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.