Використання інфрачервоного випромінювання в медицині.

Розвиток та удосконалення приладів та електрично-оптичних перетворювачів дало можливість широко в медичній практиці використовувати фотографування, мікроскопію, спектрометрію в 14-променях. Інфрачервона фотографія використовується для обстеження поверхневих вен. Поглинання світла кров'ю залежить від вмісту в ній оксигемоглобіну й відновленого гемоглобину. В ІЧ-області ці пігменти поглинаються слабо та майже однаково. Тому незалежно від ступеня насиченості гемоглобіном кров прозора для ІЧ-променів. Розсіювання кров'ю також невелике. ІЧ-випромінювання, яке падає на кров'яні судини, проходить через них і проникає в глибші шари шкіри (або підшкірної клітковини), ніж у тих місцях, де судин немає. Тому ділянку де проходить вена буде ємним на фотографії. Видимість вен значною мірою буде залежати від індивідуальних особливостей людини (кількості крові в судинах, підшкірного жирового шару, товщини судин, статі, віку). Це має велике значення для діагностики, досліджування судинної системи, кровообігу вагітних, хворих цирозом печінки, тромбозом судин, судин нижніх кінцівок.

ІЧ-промені в медицині широко використовуються для дослідження стану кришталика, радужки та інших структур ока при пальпості й більма або помутнінні роговиці. Здоровий кришталик прозорий для ІЧ-променів, а незначне помутніння відбивається від кришталика й дає зображення на фотографії.

Добре видно зрілі катаракти, можна оцінити структуру більма. Величина й форма зіниці, характер їх реакції на світло - дуже важливі показники для дослідження нервової системи, процесу адаптації.

 

Широке використання нічного бачення, інфрачервоні біноклі для санітарів, дало можливість використати ІЧ-промені у військовій медицині (чітко видно на відстані 150-200 м можна розшукати, евакуйовати поранених і близько на відстані до 30-50 см надати першу медичну допомогу).

Велику роль відіграють ІЧ-промені в судовій медицині й експертизі, встановлення відстані пострілу, розмірів рани, татуювання.

Добре проводиться діагностика шкіряних захворювань: вовчанки, раку шкіри, порушення пігментації шкіри, псоріазу, екземи, добре видно межу патологічних змін тканини.

Вивчення поведінки п'явок, клопів, кліщів, комарів-переносників інфекційних захворювань дало можливість розвитку паразитології лише при використанні ІЧ-променів. Будова лікарських препаратів, антибіотиків, вітамінів, гормонів стала відомою лише при використання ІЧ-елктроскопії.

Біологічний ефект дії інфрачервоного випромінювання на організм пояснюється локальним підвищенням температури, включенням даної ділянки в систему регуляції температурного гомеостазу й регуляції молекулярнозалежних хімічних реакцій. Спочатку спостерігаються спазми судин, що призводить до збільшення швидкості кровообігу. В наслідок дії інфрачервоного випромінювання відбувається активація обмінних процесів ферментативних реакцій, знижується чутливість больових рецепторів. ІЧ-промені мають добрий клінічний ефект при захворюваннях шкіри, опіках, обморожуваннях, для розсмоктування гематом, при запальних процесах.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 6308;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.