Гіпотермія.

Гіпотермія, за величиною частини тіла людини, що підлягає охолодженню, простягається від місцевої до загальної гіпотермії. Місцеве знеболювання охолодженням досягається обприскуванням відповідної ділянки поверхні тіла хлоретилом, температура кипіння якого 12 0С. Швидке випаровування хлоретілу з поверхні призводить до значного її охолодження.

Місцева гіпотермія застосовується при травмах, запаленнях, а також для досягнення гемостатичного ефекту при кровотечах, у тому числі паренхіматозних. Можлива також гіпотермія досить значних ділянок тіла, наприклад, гіпотермія під джгутом цілої кінцівки.

Досить широке застосування в наш час має краніоцеребральна гіпотермія (КЦГ) - метод охолодження головного мозку через зовнішні покрови, який застосовується для купірування різноманітних психосоматичних розладів та неврологічних порушень.

При глибокій КЦГ температура мозку (вимірювання біля барабанної перетинки) знижується до 24 С, а температура тіла (ректальна) - до 28 0С. Таке зниження температури досягається примусовою циркуляцією охолодженої рідини в гумовому шлемі з подвійними стінками, який одягається на голову. Терапевтичний ефект при КЦГ досягається можливістю регулювання нейрометаболізму, а саме за рахунок підвищення стійкості до кисневого голодування.

Саме цьому загальна гіпотермія, тобто охолодження всього організму, використовується при операціях на серці, особливо у випадку виключення серця із кровообігу, для зниження обміну речовин, а значить і потреби в кисні в усіх органах. При цьому зниження температури до 31 -28 0С дозволяє виключити серце на 5 хвилин, зниження температури до 19 0С - на 20 хвилин і до 8 0С - на 120 хвилин. Глибока загальна гіпотермія можлива тільки при використанні апарату штучного кровообігу. Загальну гіпотермію спричиняють, як охолодженням поверхні тіла, так і охолодженням крові поза організмом. Охолодження поверхні тіла досягається, як правило, зануренням хворого у холодну воду, а охолодження крові поза організмом проводять у спеціальному теплообміннику, який вмонтовано в апарат штучного кровообігу.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 739;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.