Трудові ресурси

Трудові ресурси - це частина населення у працездатному віці, або віці, який перевищує або молодший за працездатний, фізично розвинута, з розумовими здібностями й знаннями, здатна працювати (рис. 3.6, 3.7, 3.8).

Основним показником ефективного використання трудових ресурсів є - продуктивність праці. Це показник виробничої діяльності людей, який показує здатність конкретної людини створювати в одиницю робочого часу певну кількість продукції.

Рівень продуктивності праці в будівництві виражається двома основними показниками: виробітком - кількістю продукції, виробленої в одиницю часу -, і трудомісткістю - витратами часу, необхідними на виготовлення одиниці продукції.

Існують три методи вимірювання продуктивності праці в будівництві: вартісний (ціновий), натуральний, нормативний.

При вартісному методі вимірювання продуктивності праці така кількість продукції враховується за кошторисною вартістю або за договірною ціною. Рівень продуктивності праці характеризується при цьому кошторисною вартістю будівельно-монтажних робіт, що припадають на одного працюючого.

Натуральний метод продуктивності праці дозволяє визначати виробіток робітника по професіях у натуральних показниках за видами робіт.

Нормативний метод вимірювання продуктивності праці показує співвідношення фактичних витрат праці на певний обсяг робіт з нормативнами витратами праці, тобто характеризує ступінь виконання норм виробітку робітниками.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 704;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.