Диспетчерське керування рухом поїздів на рівні дороги

Оперативне керування перевізним процесом на дорозі покладає на оперативно-розпорядницький відділ служби перевезень. Його роботу направляє заступник начальника служби по оперативній роботі. До складу відділу входять начальник оперативно-розпорядницького відділу (ДГ), заступники начальника відділу (ДГЗ), старші помічники (змінні заступники) начальника відділу (ДГПС), чергові помічники начальника відділу або дорожніх диспетчерів (ДГП), дорожні локомотивні диспетчери (ДГП Лок), старший інженер по перевезеннях швидкопсувних вантажів (ДГП Хол), старший технік відділу, а також техніки.

Основний обов'язок начальника оперативно-розпорядницького відділу - складання добових і змінних планів експлуатаційної роботи дороги й відділень і організація систематичного контролю за їхнім виконанням. Аналізуючи дані оперативної звітності й складну обстановку, ДГ готовить необхідні оперативні розпорядження по забезпеченню виконання плану, попередженню й ліквідації зривів у роботі й відповідно до вказівок МШС розробляти різні регулювальні заходи, погоджуючи їх у необхідних випадках з керівництвом служби й дороги. З обліком намічених регулювальних мір ДГ розраховує показники змінно-добового плану.

Залежно від складної поїзної обстановки в плані поїзної роботи можуть передбачатися наступні регулювальні заходи:

збільшення відправлення поїздів із сортувальних станцій і підвищення розмірів руху по стикових пунктах;

• згущення навантаження понад план у більше вільному напрямку;

• тимчасовий перерозподіл сортувальної роботи між станціями;

• формування на окремих станціях додаткових маршрутів, здвоювання складів;

• обмеження навантаження на адресу окремих станцій (у вигляді виключення);

• перерозподіл парку локомотивів;

• установлення додаткових підвищених завдань по передачі навантажених і порожніх вагонів при нагромадженні їх на відділеннях понад технічну норму;

• перерозподіл вагонопотоків по паралельних ходах або кружностям при виникненні утруднень на основних напрямках і ін.

Спільно зі старшими диспетчерами відділень ДГ проводить щоденний розбір виконаної роботи, виявляє порушення планових завдань, установлює їхньої причини й вживає оперативних заходів для їхнього усунення. На цих розборах розглядаються взаємні претензії відділень і приймаються рішення, що сприяють якнайшвидшому виконанню завдань оперативного плану.

ДГ здійснює постійний контроль за роботою відділень по розвозі й передачі місцевого вантажу, по передачі транзитного вантажу усередині дороги й на вихід, стежить за роботою стикових пунктів дороги й відділень, розробляє організаційні заходи для її поліпшення. Під особистим керівництвом ДГ виробляється робота з вилучення, переміщенню, отстановке й схоронності вагонів резерву МШС. У його розпорядженні перебуває технологічний резерв порожніх вагонів. Під загальним контролем з боку ДГ складаються й інші види поїзної й вантажної роботи в оперативному плані.

Заступник начальника відділу(ДГЗ) виконує обов'язки ДГ у його відсутність, бере участь разом зним у складанні добових і змінних планів експлуатаційної роботи дороги й відділень, контролює їхнє виконання. У коло його особистих обов'язків можуть входити такі питання, як контроль виконання диспетчерським апаратом дороги й відділень регулювальних завдань МШС по передачі порожніх вагонів, контроль за роботою рухливого складу по роду вагонів (рефрижераторного рухливого складу, спеціальних вагонів, вагонів інших міністерств та ін.), контроль за виконанням оперативних наказів дороги й реєстрація їхнього виконання в спеціальній книзі й ін.

ДГЗ становить аналіз пробігу порожніх вагонів на дорозі, за результатами якого розробляє заходу щодо скорочення порожнього пробігу вагонів, ліквідації їхніх зустрічних пробігів, поліпшенню технології просування порожніх вагонопотоків. Разом із цим він веде облік вагонів резерву МШС, перевіряє правильність дій працівників відділень із питань використання резерву, дотримання ними діючих інструкцій і наказів, розробляє відповідні міри й підготовляє накази по дорозі у випадку виявлення порушень. На ДГЗ звичайно покладає відповідальність за ведення діловодства у відділі, забезпечення працівників відділу необхідними бланками, графіками, книгами обліку й реєстрації й т.п. До числа його обов'язків ставиться також складання графіків чергувань і відпусток працівників відділу.

Крім основного заступника, начальник відділу може мати заступників, відповідальних за окремі види експлуатаційної роботи (залежно від місцевих умов): за роботу вертушок, за навантаження (вивантаження) одного з масових вантажів (вугілля, лісу, зерна, руди, наливних вантажів і ін.). Кожний з них по своїй лінії забезпечує виконання встановлюваних завдань по навантаженню відповідних вантажів за добу, місяць, квартал, організує оперативне планування навантаження, контролює просування порожніх вагонів, що випливають під навантаження, або навантажених маршрутів, що випливають під вивантаження, розробляє заходу щодо прискорення їхнього просування. Реалізація цих заходів виробляється шляхом видачі конкретних завдань дорожнім диспетчерам і контролю за їхнім виконанням.

Змінний заступник начальника відділуабо старший черговий помічник начальника відділу (ДГПС) є керівником зміни, у яку входять чергові помічники начальника відділу (ДГП) — дорожні диспетчери й дорожні локомотивні диспетчери. Його основним завданням є забезпечення виконання завдань змінного плану для дороги в цілому. Із цією метою він здійснює постійний контроль за роботою ДГП своєї зміни, чергових по відділеннях і старших диспетчерах, а також вирішальних станцій, розробляє й видає оперативні завдання.

На основі добового завдання старший дорожній диспетчер уточнює план поездообразования на основних сортувальних станціях на 12-годинний період і передає на відділення інформацію про підведення поїздів. Це дозволяє вчасно сповістити відділення й станції про майбутній обсяг роботи й заздалегідь намітити порядок виконання плану.

ДГПС стежить за своєчасним підведенням навантажених і порожніх вагонів до основних сортувальних станцій і станцій масового навантаження-вивантаження вантажів, за формуванням і пересуванням поїздів. Він координує діяльність відділень і дорожніх диспетчерських кіл в організації поїзної й вантажної роботи; передає в МШС дані про виконану й стоячи щей роботі дороги за звітну добу, виконує окремі завдання керівників служби й відділу.

У зміні дорожніх диспетчерів, як правило, зайнятий один локомотивний диспетчер, що займається питаннями організації роботи локомотивного парку й локомотивних бригад у цілому по дорозі.

Старший технік відділукерує роботою техніків, веде облік передачі вагонів по внутрідорожніх стикових пунктах, ураховує виконання якісних показників роботи за добу, заповнює екран виконання основних показників роботи з диспетчерських кіл і змін, відбиває засобами наочної інформації хід змагання диспетчерських змін. Техніки відділу збирають із відділень дані для диспетчерської доповіді про роботу дороги за кожну зміну, ведуть підрахунок показників роботи, зіставляють їх із плановими даними й ін.

Перед початком зміни ДГ знайомиться з ходом виконання добового плану й зі складною експлуатаційною обстановкою по дорожніх диспетчерських колах. На основі цього він виконує попереднє пророблення коректування поточного добового плану, пов'язану зі зміною експлуатаційної обстановки й фактичним виконанням даних прогнозу й попередньої інформації. У цей же час техніки відділу підготовляють ранкова диспетчерська доповідь про роботу дороги й дані для ранкового коректування оперативного плану. Розрахунок корректируемых показників плану виконується техніками відділу під керівництвом ДГ.

В 9-00 ДГ доповідає відкоректований план начальникові служби перевезень. В 10-00 за результатами диспетчерської доповіді начальник залізниці проводить оперативну селекторну нараду з керівниками відділень по виконанню добового плану. За результатами селекторної наради в 12-00 начальник служби перевезень разом із ДГ розробляє конкретні вказівки працівникам оперативно-розпорядницького відділу по організації виконання добового плану.

В 14-00 ДГ і його заступники приступають до розробки оперативного добового плану роботи дороги на майбутню добу. Із цією метою вони тримають постійний зв'язок зі старшими диспетчерами, черговими по відділеннях і інших оперативних працівниках відділень, уточнюючи ті або інші дані для розрахунку показників плану. В 15-30 ДГ доповідає план начальникові служби перевезень і повідомляє основні показники плану у відповідний оперативний відділ Департаменту керування перевезеннями МШС.

Начальник служби при необхідності коректує окремі показники плану й доповідає його начальникові залізниці для твердження. Одночасно ДГ уточнює із ДГЗ, ДГПС, ДГП особливості плану й намічає шляхи його виконання. Затверджений Начальником залізниці оперативний план роботи дороги на майбутню добу вертається в оперативно-розпорядницький відділ і через ДГП передається по дорожніх диспетчерських колах на відділення дороги.

В 18-00 ДГПС звітує перед начальником залізниці про результати роботи за минулу добу. Вечірнє коректування добового плану, що вступив у дію, робить ДГПС, повідомляючи її результати в 21-00 начальникові залізниці додому.

Важливою функцією оперативно-розпорядницького відділу є складання диспетчерської доповіді про роботудороги. Диспетчерська доповідь складається два рази в на добу: за підсумками роботи за першу половину доби — на 6-00і за підсумками роботи за добу в цілому — на 18-00. Дані для доповіді збирають техніки відділу під керівництвом ДГПС (на 6-00} і ДГ (на 18-00) на основі інформації старших диспетчерів і чергових по відділеннях, а також інших оперативних працівників відділень.

У диспетчерську доповідь на 6-00 входять дані по відділеннях і по дорозі в цілому про виконання обороту вагона (загального й по місцевих вагонах), графіка відправлення й проходження поїздом із вказівкою загального числа відправлених і поїздів, що проїхали (усього й за розкладом), довідка про запізнення поїздів із вказівкою служби, з вини якої допущене запізнення, вивантаження й навантаження вагонів, обмін поїздами по стикових пунктах дороги, здача порожніх вагонів по роду на сусідні дороги, виконання регулювального завдання в цілому по дорозі й по роду вагонів.

У диспетчерську доповідь на 18-00 входять, крім зазначених даних, відомості про робочий парк вагонів і зіставлення його з нормою й з попередніми цілодобово, виконання регулировочною завдання по відділеннях, наявність порожніх вагонів по роду, наявність місцевого вантажу по відділеннях для себе й для передачі й зіставлення з нормою, наявність транзитного вантажу (на вихід) по вихідних пунктах дороги й зіставлення з нормою, поїзне положення й робочі парки вирішальних станцій.

Диспетчерська доповідь складається в п'яти екземплярах (дні начальника залізниці, першого заступника, заступника по русі, начальника служби перевезень і начальника оперативно-розпорядницького відділу). Дані, що втримуються в доповіді, відбивають офіційну добову звітність: довідка відділу обліку про роботу дороги за добу підготовляється один раз у добу до ПРО-ОЧ Тому диспетчерська доповідь є основою для поточного аналізу роботи дороги й прийняття оперативних рішень.

Дорожні обчислювальні центри поступово приймають на себе роботу зі збору й обробки даних добової звітності й видачі відповідної інформації для складання оперативних планів і диспетчерських доповідей. З підвищенням рівня вірогідності інформації й швидкості її одержання й обробки, а також з розвитком методів планування й прогнозу на дорогах створюються передумови для відмови від коректувань оперативного плану.

У керуванні залізниці диспетчерське керівництво рухом поїздів зосереджено в оперативно-розпорядницькому відділі служби руху. Його безпосередньо здійснюють чергові помічники начальника відділуабо дорожніх диспетчерів (ДГП). Кожний ДГП оперативно керує експлуатаційною роботою певного району дороги -дорожнього диспетчерського кола. У його склад звичайно входять 1-2 відділення дороги, що технологічно тяжіють одне до іншому, або дорожній напрямок.

У дорожнє диспетчерське коло доцільно включати дорожні напрямки цілком, тобто так, щоб основна маса дорожніх поездопотоков зароджувалася й погашалася в межах одного кола. Тут під зародженням поездопотоков розуміється відправлення поїздів у межах дороги зі станцій їхнього формування, масового навантаження й вивантаження, а також прийом поїздів із сусідніх доріг по стикових пунктах. Такий принцип формування диспетчерських кіл забезпечує максимальну централізацію оперативного керування рухом і створює сприятливі умови для ефективної реалізації регулювальних заходів. Бажано також, щоб границі кіл збігалися із границями ділянок обігу локомотивів.

Для кожного кола дорожніх диспетчерів розробляються короткі технологічні карти роботи в денне й нічне чергування. У них приводиться перелік найважливіших питань, що підлягають контролю й рішенню з боку ДГП, і строки їхнього виконання з урахуванням місцевих особливостей.

Основні обов'язки ДГП:

• контроль за виконанням графіка руху поїздів на цілих напрямках, розробка й реалізація заходів, спрямованих на його забезпечення;

• розробка й реалізація мер, спрямованих на забезпечення встановлених розмірів руху й передачі вагонів по внутрідорожнім і междорожным стикових пунктах;

• організація погодженої поїзної роботи між відділеннями й із суміжними дорогами, контроль за роботою диспетчерського апарата відділень;

• контроль і забезпечення виконання регулювальних завдань на формування, просування й здачу маршрутів з порожніх вагонів, контроль і керівництво забезпеченням формування запланованих вантажних поїздів по напрямках;

• виконання регулювальних заходів щодо раціонального напрямку вагонопотоків і перерозподілу роботи між найбільшими станціями й вузлами по пропуску й переробці поїздів;

• контроль і забезпечення виконання завдань оперативного плану по розвозі місцевого вантажу й підвозу порожніх вагонів ні пункти масового навантаження, забезпечення ритмічності в поїзній і вантажній роботі відділень і дороги в цілому, контроль за забезпеченням навантаження найважливіших вантажів;

• контроль за роботою вирішальних станцій і вузлів дороги, своєчасне оповіщення відділень про зміни вагонопотоків і вантажопотоків, а також підходу поїздів, контроль за виконанням плану формування й спеціалізації поїздів, їхньої повновагості й полносоставности;

• регулювання локомотивного парку на подовжених ділянках обігу локомотивів, контроль за своєчасним забезпеченням локомотивами всіх пасажирських і вантажних поїздів, контроль виконання норм пробігу локомотивів і режиму роботи локомотивних бригад;

• контроль за роботою замкнутих маршрутів (вертушок), організація навантаження відправницьких і східчастих маршрутів відповідно до затвердженого плану;

• забезпечення зв'язку із черговим апаратом сусідніх доріг ні питанням підходу поїздів і організації їхньої передачі по стикових пунктах, а також з питань організації роботи локомотивів і локомотивних бригад, що прибувають із сусідніх доріг або направляемых на сусідні дороги;

• реєстрація випадків шлюбу в роботі, доповіді про їх відповідним керівникам, вживання оперативних заходів для ліквідації їхніх наслідків;

• виконання окремих завдань керівників служби.

Для виконання цих функцій ДГП має прямий селекторний телефонний зв'язок з диспетчерським апаратом відділень, сортувальними й дільничними станціями, депо. За допомогою цього зв'язку він контролює відправлення й проходження поїздів по ділянках і веде скорочений графік виконаного руху. На графіку відзначається час прибуття й відправлення поїздів і резервних локомотивів і записуються відомості про склади поїздів і їхньому призначенні. Лінії ходу поїздів зображуються, як правило, різним кольором для виділення пасажирських поїздів, порожніх маршрутів по роду вагонів, технологічних маршрутів з місцевим вантажем, занурених відправницьких маршрутів по роду вантажу, великовагових і довгосоставних поїздів і ін. ДГП показує на графіку «вікна» для виконання ремонтно-будівельних робіт, закриття перегонів по несправності технічних пристроїв, стоянки поїздів, не передбачені розкладом, із вказівкою причин і т.п.

На основі аналізу поїзної обстановки, відбитої на скороченому графіку руху, ДГП приймає ті або інші рішення, спрямовані на прискорення пропуски поездопотоков. Крім цього, в оперативно-розпорядницькому відділі встановлюються комп'ютери для зв'язку з обчислювальним центром і найбільшими станціями, а також дисплеї, по яких надходить інформація у вигляді телеграм - натурних аркушів, планів поездообразования, форм оперативної звітності й т.п.

Змінні працівники відділу (ДГП, ДГПС) перед вступом на чергування знайомляться зі сформованою експлуатаційною обстановкою по колах і по дорозі в цілому, з діючими наказами й розпорядженнями, із завданнями оперативного плану й з додатковими завданнями МШС, керівництва дороги й служби, одержують конкретні завдання по виконанню оперативного плану.

Після прийому чергування уточнюється передача по стикових пунктах, стан з навантаженням і вивантаженням, здача порожніх вагонів за регулювальним завданням, забезпеченість поїздів локомотивами й наявність локомотивних бригад, поездообразование на сортувальних станціях і наявність поїздів на підходах до них, перевіряється просування порожніх маршрутів і здавальних поїздів, робота, промивних пунктів і пунктів підготовки вагонів під навантаження й ін.

Потім ДГП шляхом опитування поїзних диспетчерів збирає дані для побудови скороченого графіка виконаного руху; аналізує графік і становить план пропуску поїздів на найближчий період (біля трьох годин); дає вказівки працівникам відділень по організації пропуску поїздів відповідно до наміченого плану. Дані для побудови скороченого графіка збираються протягом усього чергування по тригодинних періодах. Щораз цей графік є основою для планування експлуатаційної роботи на майбутній тригодинний період. При цьому ДГП ураховує зміни експлуатаційної обстановки, завдання оперативного плану й вказівки керівництва.

Фрагмент скороченого графіка виконаного руху на двоколійній лінії

Одночасно з цим ДГП, одержуючи від ДГ відкоректований добовий план, доводить його до відомості чергових по відділеннях, уточнює з ними окремі положення плану й намічає шляхи його виконання. Наприкінці зміни ДГП збирає з відділень дані про виконану роботу, причому дані денний зміни являють собою добовий звіт про роботу, дані нічної зміни використовуються для прогнозу виконання добового плану.

Протягом чергування ДГП приймає доповіді від чергових по відділеннях про хід виконання плану вантажної й поїзної роботи, а також приймає підсумкову інформацію про роботу відділень по шестичасовым періодах. У результаті аналізу цих данных він розробляє заходи, спрямовані на поліпшення поїзної й вантажної роботи дороги. У необхідних випадках ДГП доводить до відома про зміни експлуатаційної обстановки керівників відділу й служби й розробляє свої пропозиції по виправленню роботи.

Істотним недоліком у роботі ДГП є запізнювання даних скороченого графіка руху на 1,5-2 год у порівнянні з реальним процесом. У міру розробки й впровадження автоматизованих робочих місць (АРМ ДГП) з'являється можливість одержання даних і ведення графіка на ПЭВМ у реальному режимі часу.

ДГП впливає на перевізний процес шляхом розробки й реалізації наступних регулювальних мір:

регулювання підведення транзитних і розбірних поїздів до великих сортувальних станцій і вузлів з метою більше ефективного використання приймально-відправних парків і потужності сортувальних пристроїв;

• вибір напрямку вагонопотоків по паралельних ходах з метою прискореного їхнього просування й рівномірного завантаження ліній, для чого завчасно розробляються варіанти різних ситуацій;

• створення сприятливих умов для уведення пасажирських поїздів, що спізнюються, у графік і для прискореного просування окремих маршрутів з навантажених або порожніх вагонів шляхом завчасного оповіщення поїзних диспетчерів і організації відповідної поїзної обстановки;

• оперативне коректування плану формування по основних сортувальних станціях залежно від фактичних розмірів вагонопотоків, перерозподіл між ними сортувальної роботи з метою прискореного просування вагонопотоков. організація формування додаткових технічних маршрутів, а також відправницьких зі станцій масового навантаження;

• раціональне планування й організація пропуску поїздів у період дії «вікон» для ремонтно-будівельних і шляхових робіт;

• установлення порядку використання під навантаження масових вантажів маршрутів з порожніх вагонів, формованих на станціях своєї дороги й вступників із сусідніх доріг;

• установлення черговості пропуску поїздів по напрямках відповідно до завдань оперативного плану роботи дороги,

• перерозподіл локомотивного парку між ділянками й напрямками залежно від величини фактичних поездопотоков, безпосередня прив'язка локомотивів до поїздів і дача вказівок на відправлення локомотивів резервом. Для реалізації планованих заходів ДГП дає відповідні вказівки черговим по відділеннях, поїзним і локомотивним диспетчерам відділень. Роль ДГП в організації перевізного процесу особливо зросла після переходу на нові види тяги й подовження ділянок обігу локомотивів. У сучасних умовах дорожній диспетчер фактично є керівником поїзної роботи на цілих напрямках протягом до 1000 км і більше, тому що в його обов'язку входить узгодження підведення локомотивів і поїздів на подовжених ділянках обігу, границі яких виходять за межі не тільки відділення, але іноді й дороги. Тому його робота повинна бути організована таким чином, щоб він міг максимум свого робочого часу присвятити організації перевізного процесу. На практиці найчастіше ДГП перевантажений другорядною технічною роботою: прийомом і передачею інформації про поїзди, складанням різних довідок для керівництва служби, узгодженням різних документів, передачею наказів відділенням і т.п. Звільнення дорожніх диспетчерів від такої роботи й розширення їхніх прав відносно реального впливу на перевізний процес повинне сприяти загальному поліпшенню експлуатаційної роботи залізниць.

З метою загальної оцінки експлуатаційної обстановки на дорозі старший дорожній диспетчер або змінний заступник начальника оперативно-розпорядницького відділу становить за даними скорочених графіків виконаного руху ДГП і доповідям оперативних працівників відділень так зване поїзне положення. На бланку поїзного положення зображені всі основні станції дороги у вигляді прямокутників, розділених на частині, і з'єднуючі їхні ділянки. У певних місцях схеми проставляються дані, що характеризують поїзну обстановку на відповідну звітну годину. Попередньо на бланк можуть наноситися (червоним кольором) нормативні дані.

У поїзному положенні вказуються: загальний робітник парк вагонів на кожній станції (а); число порожніх вагонів (б); загальний робочий парк вагонів по напрямках (в, г); число готових поїздів з локомотивами (д, ж); число локомотивів по напрямках (з, з); число поїздів, прийнятих на станцію з кожного напрямку з початку доби (л, і); число резервних локомотивів, що прибули на станцію з кожного напрямку з початку доби (м, к); число поїздів, відправлених зі станції по кожному напрямку з на чалу доби (п, н); число резервних локомотивів, відправлених си станції по кожному напрямку з початку доби (р, о); кількість поїздів (з, в, х, ч) і локомотивів (т, ф, в, ш), що перебувають і русі на звітну годину на кожній ділянці по напрямках.

Поїзне положення в різний час заповнювалося по дванадцяти- і шестичасовым періодах. В останні роки поїзне положення заповнюється по тригодинних періодах. На основі аналізу даних, що заносяться, і зіставлення їх з нормативами оцінюється експлуатаційна обстановка на дорозі й розробляються оперативні міри, спрямовані на виконання графіка руху поїздів і завдань оперативного плану.

На деяких дорогах (при дуже більших розмірах руху) скорочені графіки руху не ведуться. У цьому випадку ДГП становлять поїзне положення по своїх колах і на основі його аналізу приймають відповідні рішення по організації просування поездопотоков.

Головні зусилля ДГП направляються на збільшення передачі вагонів по зовнішніх і внутрідорожніх стикових пунктах, прискорення розвозу, і передачі місцевого вантажу, строге виконання графіка руху поїздів. Особлива увага приділяється безперешкодному прийому поїздів із сусідніх доріг.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1330;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.018 сек.