Будова поверхні і властивості тіл при терті і зношуванні

Явища, що мають місце при терті і зношуванні, багато в чому визначаються властивостями матеріалів, із яких виготовлені деталі машин, а також станом їхніх поверхневих шарів. Даний розділ має на меті підготувати читача до вивчення процесів руйнування поверхонь тертям, що будуть викладені в наступних розділах, оскільки для їхнього розуміння необхідно володіти мінімальною сукупністю знань із термодинаміки, фізики твердого тіла і фізичного металознавства.

Вважається, що при терті навантажені ділянки поверхонь піддаються впливу енергетичних потоків з щільністю до 100 еВ/атом×с, тобто на рівні руйнування атомних зв’язків. Проте в реальній дійсності частка енергії, що приймає участь у руйнуванні поверхонь, знижується на 4 - 5 порядків. Таке зниження енергії та її розсіювання зумовлені розсіюючими властивостями поверхневих структур. Наслідуючи термінологію фізичного металознавства, у трибології їх прийнято називати дисипативнии структурами. Сучасні підходи до розуміння явищ, що відбуваються на поверхнях тертя, зв’язують ці процеси із самоорганізацією дисипативних структур, яка досліджується новою наукою - синергетикою, а також термодинамікою незрівноважених процесів.

 

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 818;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.