Будова атомів хімічних елементів.

У 1879 р. Крукс відкрив катодні промені (ідентифіковані як поток електронів).

У 1886 р. Гольдштейн відкрив каналові промені (ідентифіковані як поток іонів з позитивним зарядом, кратним заряду електрона).

 

 

 

До двох електродів, впаяних в скляну трубку з розрідженим газом, прикладають високу напругу (до 10000 В). Це спричинює руйнування молекул газу, що супроводжується утворенням ē та позитивно заряджених іонів, а також виникненням світного розряду.

Електрони прямують до анода і утворюють катодні промені, а позитивно заряджені іони – до катода і утворюють каналові промені. Дослідження каналових променів показало, що вони складаються з важких заряджених частинок, подібних за масою до вихідних атомів, а їх природа залежить від природи газу. Катодні промені однакові для всіх газів.

 

У 1895 р. Рентген відкрив Х-промені (рентгенівські промені), які виявилися електромагнітним випромінюванням з дуже короткою довжиною хвилі – м.

Ці відкриття підтверджували, що атоми містять позитивно і негативно заряджені частинки, зв’язані між собою особливими внутрішньоатомними силами.

У 1897 р. Томсон відкрив електрон і за відхиленням пучка катодних променів у електричному та магнітному полях знайшов відношення заряду електрона до його маси. Після визначення у 1909 р. Маллікеном заряду електрона було обчислено масу спокою електрона , що становить маси атома найлегшого елемента – гідрогену.

 

У 1896 р. Бекерель відкрив явище природного радіоактивного розпаду і розділив випромінювання, яке супроводжувало цей процес, на три складові:

ü відхилялися до негативно зарядженого полюса зовнішнього електричного поля, мали невелику проникну здатність (ядра атомів гелію );

ü відхилялися до позитивно зарядженого полюса зовнішнього електричного поля (поток електронів з високою енергією);

ü були ідентифіковані як короткохвильове електромагнітне випромінювання.

Модель атома Томсона (кавуноподібна):

атом – згусток позитивно зарядженої матерії, в яку вкраплено негативно заряджені електрони, що компенсують позитивний заряд.

Модель атома Резерфорда (планетарна):

у центрі знаходиться дуже мале за розмірами ядро, а електрони рухаються навколо нього по колових орбітах. Практично вся маса зосереджена в малому об’ємі ядра. Число електронів відповідає зарядові ядра. В цілому атом електронейтрален.

 








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 952;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.