Економічне заначення трибології

Більшість машин (85…90 %) виходять з ладу по причині зносу деталей. Витрати на ремонт і технічне обслуговування машини в декілька разів перевищують її вартість: для автомобілів в 6 разів, для літаків до 5 раз, для верстатів до 8 раз.

На долю заводів, що випускають нові трактори, приходиться тільки 22 % потужностей, на долю заводів, на яких виготовляються запасні частини до тракторів, 34 %, а на долю ремонтних підприємств 44 %. Таким чином, на ремонт тракторів витрачається майже в 4 рази більше виробничих потужностей, чим на їх виготовлення.

Трудоємкість ремонту і технічного обслуговування багатьох будівельних і шляхових машин за термін їх роботи приблизно в 15 разів перевищує трудоємкість виготовлення нових.

Великі матеріальні втрати несе народне господарство від підвищеного тертя у вузлах машин. Відомо, що більше половини палива, яке споживається автомобілями, тепловозами і іншими видами тренспорту, витрачається на переборювання опору, що створюється тертсям в рухомих спряженнях. В текстильному виробництві на переборювання опору тертя витрачається біля 80 % спожитьї енергії. Низькі ККД багатьої машин обумовлені головним чином великими втратами на тертя. Так, ККД глобоїдного редуктора, що встановлюється у ліфтах, металорізальному обладнанні, шахтних підйомниках і інше, в приробленому стані складає тільки 0,65…0,70, а в такій поширеній парі, як гвинт – гайка, тільки 0, 25.

Великі втрати в результаті зниження потужності двигунів від зносу деталей. Встановлено, що у переважній більшості машин в результаті зносу, поганого регулювання, неправильної експлуатації потужність в середньому на 10… 15 % нижча номінальної. В масштабах країни це призводить до втрат декількох десятків міліонів кіловат енергії щорічно.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 607;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.