ІІ. ОБЧИСЛЕННЯ, ПРИЗУПИНЕННЯ І ВІДНОВЛЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ СТРОКІВ.

 

Обчислення процесуальних строків. Процесуальні строки, визначені законом або встановлені господарським судом, обчислюються днями, місяцями або роками.

У відповідності з ст.51 ГПК України строк, який обчислюється роками, закінчується у відповідний місяць і число останнього року строку. Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що не має відповідного числа, строк закінчується в останній день цього місяця. У випадках, коли останній день строку припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається перший наступний за ним робочий день.

Процесуальна дія, для якої встановлено строк, може бути вчинена до 24-ї години останнього дня строку. Якщо позовну заяву, відзив на позовну заяву, заяву про перегляд рішення та інші документи здано на пошту чи телеграф до 24-ї години останнього дня строку, строк не вважається пропущеним.

У тих випадках, коли процесуальна дія здійснюється в господарському суді (наприклад, безпосередня здача документів у канцелярію), воно повинно бути виконано до кінця робочього дня, встановленого у господарському суді.

Обчислення процесуального строку означає, що:

1). юридично зацікавлені в вирішенні справи особи, які пропустили процесуальні строки, позбуваються права на здійснення процесуальної дії;

2). для інших осіб, які повинні виконувати приписи суду (судді), обчислення процесуального строку, протягом якого особа повинна здійснити конкретну процесуальну дію (надати письмові докази, які у неї є, виконати рішення суду і т.і.), не звільняє від виконання процесуального обов’язку, який лежить на ньому і служить підставою для застосування передбачених законом процесуальних санкцій;

3). недотримання судом процесуального (службового) строку не зупиняє його права (і обов’язку) здійснити необхідну процесуальну дію. Суд повинен, хоч і з запізненням здійснити відповідну дію і вирішити справу по суті.

Відновлення процесуального строку. Пропущений процесуальний строк може бути відновлено господарським судом, якщо причини пропуску будуть визнані поважними.Заява про відновлення пропущеного строку подається особою, яка приймає участь у справі, в той господарський суд, у якому належить здійснити процесуальну дію.

Згідно ст.53 ГПК України За заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених ГПК.

Причина пропуску строку визнається господарським судом поважною у залежності від конкретних обставин. У законі немає якогось переліку поважних причин, при наявності яких пропущений строк може бути відновлений. Відновлення пропущеного строку провадиться у судовому засіданні.

Про відновленого пропущеного строку вказується у рішенні, ухвалі або постанові господарського суду. Про відмову в відновленні строку виноситься ухвала. Ухвала про відмову в відновленні пропущеного строку може бути оскаржена.

Призначені господарським судом строки можуть бути їм подовжені за заявою сторони, прокурора або за своєю ініціативою, тобто судом можуть бути призначені нові, більш подовжені строки для провадження відповідних процесуальних дій. Необхідність у цьому може виникнути у зв’язку з неможливість здійснити певні процесуальні дії у призначений господарським судом строк, наприклад надати документи, які в даний момент відсутні у сторони, яка повинна надати їх у господарський суд до визначеного часу, і які повинна вона витребувати від іншої організації. Господарський суд може подовжити строк, як до, так і після його пропуску.

Зупинення процесуальних строків (ст.52 ГПК України). Перебіг усіх незакінчених процесуальних строків зупиняється із зупиненням провадження у справі. З дня поновлення провадження перебіг процесуальних строків продовжується.

Головним для зупинення процесуальних строків є виникнення обставин, які визвали зупинення провадження у справі.

Перебіг процесуальних строків поновлюється з моменту відновлення провадження у справі, і процесуальні строки обчислюються при цьому з урахуванням минулого часу до зупинення провадження у справі, тобто, процесуальні дії повинні бути здійснені в решті процесуального строку.

Від зупинення процесуальних строків слід відрізняти їх перерву. Відмінність складається у тому, що після перерви процесуальний строк починає обчислюватися знов з самого початку, а час, що сплинув до перерви не зараховується у новий строк.

Зупинятися може тільки строк виконання рішення пред’явленням наказу до виконання, а також частковим виконанням рішення.

 

ВИСНОВКИ З ДРУГОГО ПИТАННЯ:

Процесуальні строки, визначені законом або встановлені господарським судом, обчислюються днями, місяцями або роками. Процесуальні строки можуть відновлюватись, зупинятись, прериватись.









Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.