РЕАКЦІЇ КОНКУРЕНТІВ НА ЗМІНИ ЦІН.

Фірма, яка планує змінити ціну, повинна думати про реакції не тільки покупців, але й конкурентів. Скоріше всього конкуренти будуть реагувати в тих випадках, коли кількість продавців невелика, їх товари схожі між собою, а покупці добре інформовані. При наявності декількох конкурентів фірмі необхідно передбачити найбільш імовірну реакцію кожного з них. Конкуренти можуть поводити себе або однаково, або по-різному, так як вони різко відрізняються один від одного за розміром підприємств, показниками частки ринку, яку вони займають, або політичними настановами. Як належить фірмі реагувати на зміни цін до яких вдалися конкуренти? Для цього слід поміркувати:

1) Чому конкурент змінив ціну - для завоювання ринку, використання не завантажених виробничих потужностей, компенсування витрат, що змінилися або щоб розпочати зміни в галузі в цілому?

2) Чи планує конкурент змінити ціни тимчасово чи назавжди?

3) Що відбудеться з часткою ринку фірми та її прибутками, якщо вона не прийме відповідних заходів? Чи будуть приймати відповідні заходи інші фірми?

4) Якими можуть бути відповіді конкурента та інших фірм на кожну з можливих відповідних реакцій?

Крім вирішення цих питань, фірма повинна провести і ширший аналіз. Їй слід вивчити:

· проблеми, пов'язані з етапом життєвого циклу свого товару;

 

· значення цього товару в рамках своєї товарної номенклатури;

· вивчити наміри і ресурси конкурента, запропоновану ціну та чутливість ринку з точки зору цінності товару;

· динаміку витрат в залежності від обсягів виробництва та інші можливості, що розкриваються перед фірмою.

Практично єдиний засіб скоротити строк прийняття рішення про відповідну реакцію - передбачити можливі цінові маневри конкурента та. заздалегідь підготувати відповідні заходи.

Знаючи рівень попиту, розрахункову суму витрат та ціни конкурентів, фірма готова до вибору ціни власного товару. При цьому вона має надію, що обраний метод дозволить вірно розрахувати конкурентну ціну.

Розглянемо основні методи встановлення базової ціни:








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.