ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ЦІН.

Диференціація цін, насамперед, передбачає встановлення стандартних цін або мінливих цін. При встановленні мінливих цін фірма корегує свою базову ціну і вона чутливо реагує на кожну, навіть найменшу зміну кон’юнктури. Ціна на товар може змінюватись в залежності від часу доби та від місцезнаходження магазину. Встановлення стандартної ціни передбачає, що вона визначається на тривалий час і не піддається ринковим коливанням. Постійна ціна асоціюється з певним товаром. Диференціація ціни допускає також встановлення єдиної ціни або її змінювання по сегментах ринку. В даному випадку фірма може встановити на свій товар єдину ціну для всього ринку, а може продавати свій товар с незначними змінами чи без них для різних груп споживачів по різних цінах, які називають цінами споживчого сегменту. Ціна дозволяє фірмі перерозподілити витрати в межах асортименту чи номенклатури товару, що випускається. В даній ситуації виникає можливість компенсувати зниження ціни на один з взаємодоповнюючих товарів підвищенням цін на інші. Ця методика афективна, якщо конкуренти не мають такої широкої номенклатури виробів. Ціна товару передбачає також включення транспортних витрат, тобто франкування.

перевищення було кратним. Таким чином, проаналізувавши всі більш-менш значні фактори, фірма встановлює остаточну ціну на свій товар.

Визначивши базову ціну та обравши метод ціноутворення, фірма повинна відобразити у ціні вплив ринку, зворотній вплив ринку на дії виробника по встановленню ціни. Ринкове коректування ціни і визначає стратегію фірми в політиці цін.

ІСНУЮЧІ МЕТОДИ ЦІНОУТВОРЕННЯ базуються на врахуванні різних факторів і дозволяють визначити:

• мінімально можливу ціну;

• середній розмір ціни;

• її верхню межу.

До найбільш поширених методів ціноутворення відносяться:

СПРЯМОВАНІ НА ВИТРАТИ та СПРЯМОВАНІ НА РИНОК.

Вибір методики ціноутворення дозволяє звузити діапазон цін в межах мінімума та максимума. Зробивши свій вибір фірма визначає остаточну ціну, доповнивши аналіз перерахованих вище етапів, вивченням лопаткових факторів (психологічне сприйняття можливої піни споживачами, юридичні норми в галузі ціноутворення і т.п.}

Фірма повинна звернути увагу на те, що товар до ринку ще не надійшов, ціна визначається як доринкова, з врахуванням лише волі фірми в процесі ціноутворення. Коли товар опиняється на ринку по базовій ціні, ринок скоректує її та встановить остаточну ціну товару.

 

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 745;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.