Критерії переходу небезпечної події у надзвичайну ситуацію.

Завжди існує вірогідність прояву небезпеки. Аксіома небезпеки – в природі немає абсолютно безпечних явищ, факторів. Це пов’язано з тим, що за певних обставин навіть безпечний об’єкт, речовина можуть стати небезпечними. Наприклад, через процеси старіння будь – якого об’єкта – неживого живого. Через це можуть формуватися так звані системні кризи, коли руйнування або зміни в одній ланці, частині системи, виводять з ладу весь об’єкт та пов’язані з ним інші.

Крім того небезпечні події проявляються при недотриманні принципів безпечної життєдіяльності, принципів економіки, тобто при порушенні правил експлуатації обладнання, пристроїв, порушенні вимог безпеки праці, інструкцій, законів України, постанов Кабміну.

Якщо небезпечний чинник призводить до захворювання або зниження працездатності, до професійного захворювання, яке вважають шкідливими. На підприємствах України сконцентровано багато потенційно небезпечних виробництв – гірничодобувній, хімічній, металургійній, атомній енергетиці.

На відміну від небезпечного ( потенційного ) фактора шкідливий фактор проявляє свою негативну дію відкрито, постійно у часі і просторі при контакті людини з ним. Щоб зменшити шкідливу дію будь – якого фактора потрібно застосувати певні заходи – перед усім технічні ( колективні та індивідуальні засоби захисту), організаційні та інші принципи БЖД.

Для зменшення негативних подій на небезпечних об’єктах та попередження надзвичайних ситуацій в Україні діє Закон ” Про об’єкти підвищеної небезпеки” та нормативи порогових мас небезпечних речовин для ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки. Постановою Кабміна № 956 від 11 липня 2002 р. ( НПАОП – 3.08 – 02 ) [ 13 ], що наведені в таблицях 2.3. та 2.4.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 7383;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.