Стаття 163 КК України. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер

Безпосереднім об’єктом цього злочину є закріплене в ст. 31 Конституції України право громадян на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Предметом злочину – відомості, що передані чи передаються громадянам шляхом листування або телефонних розмов, а також повідомлення громадян, які передаються або були передані телеграфом або іншим засобом зв’язку, а також через комп’ютер і становлять таємницю громадянина (громадян).

Відповідно до ч.1-2 ст. 306 Цивільного кодексу України листи, телеграми та інші види кореспонденції є власністю адресата. Вони можуть використовуватися, зокрема, шляхом опублікування лише за згодою особи, яка направила їх та адресата. Якщо кореспонденції стосується особистого життя іншої фізичної особи, для її використання потрібна згода цієї особи.

Об’єктивна стороназлочину може проявлятися у порушення таємниці: 1) листування; 2) телефонних розмов; 3) телеграфних повідомлень; 4) інших повідомлень, що передаються засобами зв’язку чи через комп’ютер.

Порушення таємниці полягає у вчиненні будь-яких дій, що полягають у незаконному ознайомленні з відомостями та повідомленнями приватних осіб, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер, без згоди громадянина або з недотриманням встановленого законом порядку ознайомлення з такими відомостями чи повідомленнями, або їх неправомірному розголошенні.

Засоби зв’язку – це спеціальне технічне обладнання, що використовується для організації зв’язку. Про поняття комп’ютер (див. коментар до ст. 361 КК України).

Способи передачі інформації можуть бути різними: листування, телефонні розмови, телеграфна чи інша кореспонденція. Листування – це будь-які види поштової кореспонденції: листи, посилки, бандеролі та ін. Тобто це ті послуги які надаються установами зв’язку громадянам або юридичним особам. Під телефонними розмовами слід розуміти розмови між особами, які відбуваються за допомогою будь-якого телефонного зв’язку, що здійснюється за допомогою провідних чи електромагнітних систем.. Телеграфна кореспонденція - це повідомлення, що передаються телеграфом. Під іншою кореспонденцією слід розуміти різні види повідомлень, наприклад отримані по телетайпу, телефаксу або іншим чином.

Злочин вважається закінченимз моменту фактичного ознайомлення третьої особи із змістом приватної кореспонденції, телефонних розмов, телеграфних та інших повідомлень громадянина, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Мотиви та мета злочину можуть бути різними (помста, користь, цікавість тощо) і на кваліфікацію не впливають.

Суб’єкт злочину – загальний. При цьому, не є суб’єктом цього злочину особа, яка завідомо для одного з учасників розмови знаходиться поряд з відкритою кабіною телефону-автомата, в його службовому кабінеті, квартирі, автомобілі та ін.

В ч. 2 ст. 163 КК України передбачено кваліфіковані види даного злочину, а саме: 1) вчинення його щодо державних чи громадських діячів; 2) службовою особою; 3) з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації.

Під використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації, слід розуміти застосування будь-яких приладів, апаратури, технічних засобів, призначених для фіксування, розшифровки запису або відтворення різної інформації.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1240;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.