Поняття та терміни. Народництво – рух інтелігенції в Російській імперії, спрямований на зближення із народом та пошук свого коріння й місця у світі

Народництво – рух інтелігенції в Російській імперії, спрямований на зближення із народом та пошук свого коріння й місця у світі. Рух народників пов’язаний із відчуттям інтелігенцією втрати традиційних зв’язків із народною мудрістю, правдою.

Промисловий переворот – перехід від переважно аграрної економіки до індустріального виробництва, в результаті якого відбувається трансформація аграрного суспільства в індустріальне. Отримують широке використання парові машини та різноманітні механізми.

Земства – виборні органи місцевого самоуправління в Російській імперії, що були створені згідно з реформою 1864 р.

Братство тарасівців– таємна організація української молоді, що відстоювала самостійницькі позиції. Заснована 1891 р.

Меценат – людина, що активно підтримує власним коштом культуру та мистецтво, надає фінансову допомогу нужденним.

Реалізм – напрям у мистецтві, що прагне до найдокладнішого, точного опису спостережених явищ, відкидає будь-яку ідеалізацію.

Модернізм – напрям у європейському мистецтві кінця ХІХ – початку ХХ ст., що постав на противагу домінуючому на той час історицизмові. Прагнучи створити новий стиль, представники модерну відмовлялися від історичних запозичень стилю еклектики, використовували умисно примхливі, мінливі форми, вигадливі лінії, принципи асиметрії і вільного планування, нові технічні та конструктивні засоби для створення незвичайних, підкреслено індивідуалізованих будівель.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 521;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.