ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПАРАМЕТРІВ ТА КОЕФІЦІЄНТА КОРИСНОЇ ДІЇ

Домкратами називаються переносні пристрої, які призначені для підйому вантажів, машин і обладнання з малою швидкістю на невелику висоту, а також фіксації їх у певному положенні. До основних переваг домкратів можна віднести простоту будови і надійність їх в експлуа­тації. При роботі їх розміщують під вантажем, що виключає вико­ристання додаткових пристроїв, необхідних при підвішуванні поліспастів і талей. Ці переваги сприяють широкому застосування домк­ратів у різних галузях народного господарства , таких як будівництво, суднобудування, залізничний і автомобільний транспорт. У сільському господарстві їх застосовують при лагодженні тракторів, комбайнів, автомобілів та інших роботах.

У залежності від застосування розрізняють три основних типи домкратів: загального призначення, спеціалізовані та вмонтовані в машину. Останні залежно від призначення, носять також назви підйомного або регулювального механізмів. Домкрати загального призначення застосовують для піднімання вантажів масою від 0,5 до 300 т на порівняно невелику висоту-від 0,2 до 1м, а також для підйому спеціальних видів вантажів або конструкцій. За принципом дії і конструктивними особливостями домкрати поділяються на рейкові (із зубчастими та важелевими передачами), гвинтові, клинові, гідравлічні, пневматичні та комбіновані.

Привод у домкратів найчастіше буває ручний, а при необхідності швидкого піднімання використовують електричні.

У сільському господарстві широко розповсюдженні рейкові (рис. 1), гвинтові (рис. 2), і гідравлічні (рис. З) домкрати, а на транспорті крім цих є ще й пневматичні (рис. 5-6).








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1005;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.