Предмет прикладної соціальної психології, її функції та завдання

 

Отже, предмет прикладної соціальної психології – закономір­ності діагностування, консультування і здійснення впливу на со­ціально-психологічні явища за допомогою психотехнологій у різних сферах, умовах і на різних рівнях.

Всі зазначені у предметі прикладної соціальної психології нап­рями практичний соціальний психолог у своїй повсякденній діяль­ності охоплює разом, тобто вказані напрями виступають у єдності, неподільно. При цьому практичний соціальний психолог має спра­ву із соціально-психологічними явищами та реальністю, яка вини­кає в ході суб’єктивного відтворення людьми об’єктивно наявних соціальних відносин і Соціальних спільнот на різних рівнях і за різних умов:

• макрорівнї. Йдеться про такі соцїально-психологічці явища, як масові рухи, партії, соціальні інституції тощо;

• середні рівні. Це передусім соціальні організації;

• мікрорівні. Мова йде про малі групи. Сюди можна віднести особистісний рівень, тобто соціально-психологічні характеристики суб’єкта.

Стосовно умов, де виникають соціально-психологічні явища, то виокремлюють нормальні, ускладнені, екстремальні умови, які мають місце в різних сферах: економічній, політичній, соціальній, мораль­ній тощо.

З урахуванням сфер Застосування прикладної соціальної психо­логії (в рамках соціальної практики, у сфері освіти, в Галузі теорії виокремлюють її функції. Стосовно функцій прикладної соціальної психології у сфері соціальної практики, то їх зводять до розв’язання конкретних проблем. Такі функції регламентуються нормативними актами, передусім положенням про психологічну службу, лабораторію, функціональними обов’язками практичних психологів. Роз­різняють функції психологічної служби, її структурного елемента (лабораторії), конкретного психолога. Щодо конкретного психоло­га, то його функціональні обов’язки надзвичайно різноманітні. При цьому соціально-психологічна практика психолога (соціально-пси­хологічна експертиза, консультування та ін.) має дотримуватися етичного кодексу: захист інтересів клієнта, повага до конфіденцій­ності у взаємостосунках з клієнтами, повага до індивідуальних і гру­пових відмінностей тощо.

У галузі освіти функції прикладної соціальної психології зво­дяться до професійної підготовки практичних соціальних психологів і популяризації соціально-психологічного знання. Щодо підготовки майбутніх спеціалістів-психологів, то сьогодні в нашій країні, так само як і в багатьох інших, створені відповідні факультети у вищих навчальних закладах, де й відбувається ця підготовка. Своєю чергою, підготовлені практичні соціальні психологи займаються освітою на­селення, поширенням соціально-психологічних знань за допомогою читання лекцій, виступів на семінарах тощо. Популяризація здійснюється переважно шляхом видання соціально-психологічної літе­ратури, яка не має нічого спільного із псевдонауковою літературою. Остання дискредитує прикладну соціальну психологію, хоча й здобула популярність серед певної частини людей.

У сфері теорії важливою функцією вважається та, яка спрямова­на на якісне наукове обслуговування прикладної соціальної психо­логії, діяльності практиків. Ідеться про озброєння практичних со­ціальних психологів завдяки соціально-психологічній теорії чітким алгоритмом дій, діагностичними та іншими стандартизованими уні­фікованими методиками. При цьому не можна змішувати функції часткової (приватної) і загальної соціально-психологічної теорії, яка сприяє осмисленню (встановленню закономірностей) і прогнозу­ванню розвитку особистостей, груп, спільнот, їхньої взаємодії. Не менш значущою є функція, яка передбачає розроблення й упровад­ження нетрадиційних методик: екологічної психології, вивчення ментальних характеристик особистості, проведення групової психо­терапії тощо.

Завдання прикладної соціальної психології випливають із її структури, предмета й функцій. Прикладна соціальна психологія як навчальна дисципліна покликана навчати і освічувати. Завданням прикладної соціальної психології як теорії є якісне наукове обслу­говування соціальної практики, методичне забезпечення професій­ної діяльності практичного соціального психолога. Водночас зав­дання самого практичного психолога випливають із його функціональних обов’язків.

Формування соціально-психологічної компетентності представ­ників влади, керівників усіх рівнів, у цілому населення — важливе завдання прикладної соціальної психології. Сучасні умови переходу до ринкової економіки диктують необхідність роботи в нових нап­рямах, застосування нових методик і методів. Особливого значення набуває проблема професіоналізму спеціалістів, їхнього вміння працювати в команді. Виходячи з цього, прикладна соціальна пси­хологія набуває нових рис і характеру. Переоцінюються норми й принципи професійної діяльності, методи наукового дослідження. Набувають популярності вивчення громадської думки, консульту­вання політиків, підприємців, парламентарів, проведення соціаль­но-психологічних тренінгів, іміджмейкерство та інші численні психотехнології. Однак тут спостерігається така ситуація, коли, з одно­го боку, зростає потреба в застосуванні соціальної психології на практиці, а з другого — виявляється низька якість результатів соціально-психологічного дослідження, консультування, соціально-психологічної допомоги. Однією з причин цього, як зазначалося ви­ще, є непрофесіоналізм спеціалістів, які цю роботу проводять, низь­ка їхня соціально-психологічна підготовка. Подолання такого стану справ є одним з основних завдань прикладної соціальної психології.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1933;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.