Соціальна психологія людства. Психологія народів і мас.

 

В центрі уваги європейської соціальної психології, починаючи з середини ХІХ ст., були питання психології народів і мас.

Цій темі присвячені роботи В.Вундта,Ю М.Лацаруса, Г.Тарда, Г.Лебона, Н.Михайловського, Н.Бердяєва, В.Бехтєрєва та інших соціологів та психологів.

Дослідники намагались знайти ті основні елементів психології народів, з яких вона складається і які визначають її специфіку.

В роботі «Психологія народів і мас» Г.Лебон виокремив чинники, що зумовлюють напрямок суспільного руху: душа раси, вплив вожаків, наслідування, навіювання, взаємне зараження. В концепції Лебона маса протиставляється вождю, еліті, лідеру, які здатні навести порядок у масі, повести її за собою.

Г.Тард у своїй роботі «Закони наслідування», в якій визначив основні положення соціальної психології, порівнював суспільство з мозком, клітиною якого є свідомість окремої людини. Він вважав суспільство продуктом взаємодії індивідуальних свідомостей через передачу людьми один одному і засвоєння ними уявлень, переконань, бажань, намірів та ін. Суспільні процеси Тард пояснював виключно дією механізму наслідування, на якому будуються людські взаємини.

Концепція «психології мас» розроблялась також З.Фройдом, зокрема у його дослідженнях міжособистісних та міжгрупових відносин, в яких він велику роль відводив навіюванню, наслідуванню, підпорядкуванню лідеру (вождю), неусвідомленим колективним уявленням. за основу інтерпретації брались психологічні механізми такої групи як сім’я. Особливо це стосується аналізу взаємин лідера і маси. Соціальна група розглядається Фройдом як сукупність індивідів, які замінюють свій ідеал «Я» масовим ідеалом, що втілюється у вожді. Згідно зі схемою Фройда, відносини з лідером будуються за аналогією дитини з батьками.

Вбачаючи в психології народів головний об’єкт соціальної психології, дослідники намагались знайти ті основні елементи, з яких вона складається та які визначають її специфіку.

Особливості національного світосприйняття пов’язані зі специфікою точки зору, погляду на світ, що притаманні тому чи іншому народу.

Національні риси психіки проявляються в особливостях складу характеру, темпераменту, традиціях, звичаях, смаках людей. Структуру психічного складу можна розглядати і в плані визначення різних ролей і різних рівнів тих чи інших компонентів суспільної свідомості народу.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1526;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.