Перспективи впровадження послуг з 2D-технологією двовимірного штрих-кодування

Двовимірний штрих-код, або 2D, є новітньою розробкою в області штрихового кодування. Даний вид штрих-коду ґрунтується на принципі кодування інформації не тільки по горизонталі, як звичайні лінійні штрих-коди, але і по вертикалі. Можна розрізнити два основних види двовимірних штрих-кодів: Stacked linearіMatrix.

Тип Stacked linear збільшує інформацію, що здатний зберігати штрих-код за рахунок розташування одновимірних штрих-кодів один над другим. Штрих-коди типу Code 16K, Codablock і Code 49 – це самі ранні представники сімейства двовимірних штрих-кодів. Ці штрих-коди передбачають середню ємність інформації (до 144 символів), однак вони поступаються деяким останнім двовимірним штрих-кодам по щільності інформації й у тім, що вони не можуть забезпечити корекцію помилок. Корекція помилок дозволяла б операторам правильно зчитувати навіть мінімально ушкоджені штрихи-коди.

1984 рік вважається початком розвитку двовимірних штрих-кодів. Тоді Automotive Industry Action Group (AIAG) опублікувала новий стандарт для маркірування вантажів і деталей. Той стандарт містив чотири штрих-коди Code 39 типу "stacked" (у перекладі з англ. "stacked" – розташований один над іншим, багаторівневий). Ці коди містили артикул відправлень, їхню кількість, інформацію про відправника і серійний номер.

Для того, щоб можна б переконатися в потужності двовимірного штрих-коду, у кількості інформації, що він здатний закодувати безпосередньо у своєму тілі, на рисунку 5 подано штрих-код стандарту Datamatrix, що містить перші два абзаци даного підрозділу

       
 
   
 

 

 


Рисунок 5 – Зразок можливостей двовимірного штрих-коду

 

Перший штрих-код, що дійсно міг би називатися двовимірним, був представлений компанією Intermec Corporation у 1988 році. Тоді розроблювачі компанії запропонували штрих-код типу Code 49. Таким чином, з 1988 року були створені, або перепроектовані, ще шість інших двовимірних символік. Це було зроблено з метою створення портативної бази даних у мінімально можливому просторі.

Словосполучення двовимірний код стало найбільше загальним найменуванням для всього цього класу символік. Назви стековая символіка (stacked symbology) або багаторядний код (multi-row code) більш точно відбивають сутність серії кодів, у яких дані кодуються у виді декількох рядків звичайних одновимірних штрих-кодів.

Термін матричний код (Matrix code) позначає двовимірний штрих-код, заснований на розташуванні чорних елементів усередині матриці. Кожен елемент чорного кольору має однаковий розмір, а позиція елемента кодує дані.

Двовимірний код містить кодовану інформацію як по горизонталі, так і по вертикалі. Через те, що обоє напрямки є інформативними, губиться можливість використання так називаної вертикальної надмірності. Однак боротьба з помилками при зчитуванні штрих-коду забезпечується досить просто – більшість стандартів двовимірних кодів використовують контрольні суми, що дозволяють гарантувати вірогідність інформації, що вводиться.

Хоча перші двовимірні коди були розроблені 20 років тому, але промислове і споживче застосування даної технології було неможливо через відсутність устаткування для їхнього розпізнавання. Зараз нове покоління устаткування для ідентифікації стало здатне швидко і якісно розпізнавати двовимірний код.Сучасні сканери штрих-коду і термінали збору даних оснащують новим типом скануючого пристрою – іміджером (від анг. Imager). Сканер-іміджер – це свого роду фотоапарат з функцією розбору захопленого зображення і пошуку в ньому штрих-кодів різних форматів. Потужність сучасних процесорів забезпечує якісне розпізнавання, а вартість такого устаткування не сильно відрізняться від класичного устаткування з лінійним сканером. Іміджер сканує не тільки на близьких дистанціях: далекобійний сканер-іміджер може зчитувати двовимірний штрих-код з відстані 10 метрів. Крім того, цей тип сканераможе захопити кілька штрихів-кодів різного формату за один раз.Як приклад сканер може розпізнати Data Matrix, PDF417 і Code 128, надруковані на одній етикетці.

Сучасні технології ідентифікації не стоять на місці й активне використання двовимірних штрихів-кодів тому явне підтвердження.

Приведемо інформацію про устаткування,що можна використовуватидля зчитування 2D штрихів-кодів на поштових підприємствах.

Високошвидкісний сканер штрих-коду ds4208 універсального призначення використовується на поштових підприємствах, складах збереження і перевалки відправлень. Там де необхідно тривале щоденне використання в процесі діяльності. Прилад не вимагає точного позиціонуванни штрих-коду щодо робочої поверхні зчитування.

Імідж-сканер Symbol ds4208 здатний приймати інформацію з екранів комп'ютерів, мобільних телефонів. Ця можливість може застосовуватися для оперативної передачі штрих-кодової інформації на далеких відстанях. У використанні апарат простий, не вимагає спеціального навчання. Навіть ушкоджені і нечітко надруковані штрих-коди скануються і зчитуються.

Сканер Symbol ds4208. Сканування багатоповерхневее, немає необхідності точного позиціонування штрих-коду, що зчитується, перед екраном сканера. Забезпечує зчитування двовимірних, лінійних кодів форматів PDF417 і 1D/2D, штрих-кодів з екранів електронних носіїв. Конструкція високої захищеності від вологи і пилу IP43, стійка до падінь, припустима висота 1,8 м. Дистанційне керування RSM.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 1006;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.