Технологія розшифровки штрих-коду

 

C допомогою штрихового коду зашифрована інформація про деякі найбільш істотні параметри продукції. Найбільш поширені американський Універсальний товарний код UPC і Європейська система кодування EAN. Найбільш розповсюджені EAN/UCC товарні номери EAN-13, EAN-8, UPC-A, UPC-E і 14-розрядний код транспортного упакування ITF-14. Так само існує 128 розрядна система UCC/EAN-128. Відповідно до тієї або іншої системи, кожному виду виробу привласнюється свій номер, що складається найчастіше з 13 цифр (EAN-13).

Візьмемо, приміром, цифровий код: 4820024700016 (див. рисунок 3).

Перші дві цифри (482) означають країну походження (виготовлювача або продавця) продукту, наступні 4 або 5 цифр, у залежності від довжини коду країни (0024) – підприємство-виготовлювач, ще п'ять (70001) – найменування товару, його споживчі властивості, розміри, масу, колір. Остання цифра (6) контрольна, використовувана для перевірки правильності зчитування штрихів сканером. EAN – 13:

 

 
 

 


Рисунок 3 – Цифри двовимірногокоду

Для коду товару: 1 цифра – найменування товару; 2 цифра – споживчі властивості; 3 цифра – розміри, маса; 4 цифра – інгредієнти; 5 цифра – колір.

 

Приклад обчислення контрольної цифри для визначення дійсності товару

а) скласти цифри, що стоять на парних місцях:

8 + 0 + 2 + 7 + 0 + 1 = 18;

б) отриману суму помножити на 3:

18 x 3 = 54;

в) скласти цифри, що стоять на непарних місцях, без контрольної цифри:

4 + 2 + 0 + 4 + 0 + 0 = 10;

г) скласти числа, зазначені в пунктах б) і в):

54 + 10 = 64;

д) відкинути десятки:

одержимо 4;

е) з 10 відняти отримане в пункті д):

10 – 4 = 6.

Якщо отримана після розрахунку цифра не збігається з контрольною цифрою в штрих-коді, це значить, що товар зроблено незаконно.

 

Для коду країни-виготовлювача приділяється два або три знаки, а для коду підприємства – чотири або п'ять. Товари, що мають великі розміри, можуть мати короткий код, що складається з восьми цифр – EAN-8.

Як правило, код країни привласнюється Міжнародною асоціацією EAN. Звертаємо увагу на те, що код дивні ніколи не складається з однієї цифри. Іноді код, нанесений на етикетку, не відповідає країні-виготовлювачу заявленої на упакуванні, отут причин може бути кілька.

Перша – фірма була зареєстрована й одержала код не у своїй країні, а в тієї, куди спрямований основний експорт її продукції.

Друга – товар був виготовлений на дочірнім підприємстві.

Третя – можливо, товар був виготовлений в одній країні, але по ліцензії фірми з іншої країни.

Четверта – коли засновниками підприємства стають кілька фірм із різних держав.








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 605;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.