Організація синтетичного обліку грошових коштіву касі.

На підставі отриманих звітів касирів бухгалтер здійснює записи в обліковий регістр. Методичними рекомендаціями із застосування регістрів бухгалтерського обліку, затв. наказом МФУ від 29.12.2000 р. для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів у касі передбачено Журнал 1 за кредитом раху­нку 30 і Відомість 1.1. за дебетом рахунку 30. Записи в регістрах здійснюються в розрізі кореспондуючих рахунків у хронологіч­ному порядку за підсумками операцій за день. Сальдо рахунку 30 «Готівка» у відомості звіряється із залишком коштів в останньому за місяцьзвіті касира. Підсумки оборотів за рахунками у журналі 1 і Відомості 1.1. звіряються з підсумками журналів за рахунками, що кореспондують з рахунком 30.

Організація аналітичного обліку грошових коштів у касі.Аналітичний облік грошових коштів здійснюється за кожною ка­сою та за видами валют.

Інвентаризація грошових коштів у касі.На кожному підпри­ємстві з метоюконтролю за збереженням готівки у встановленим керівникомтермін здійснюється інвентаризація коштів у касі.

Керівник наказом призначає спеціальну комісію, дату і терміни проведення інвентаризації. Комісія перевіряє наявність коштів шляхом суцільного перерахунку всіх наявних коштів, цінних папе­рів і чекових книжок, що знаходяться в касі, зіставляє фактичну на­явність з даними касової книги і складає акт про результати інвен­таризації готівкових коштів. Перед початком перерахунку коштів касир дає розписку, що всі прибуткові і видаткові документи здані в бухгалтерію, грошові кошти, що надійшли до каси, оприбуткова­ні, а ті, що вибули, — списані.

Акт складається у двох екземплярах і підписується членами ін­вентаризаційної комісії і матеріально відповідальною особою. Пе­рший екземпляр акта передається до бухгалтерії, а другий залиша­ється у матеріально відповідальної особи. При зміні матеріально відповідальної особи акт складається у трьох екземплярах: пер­ший — для МВО, що здає цінності; другий — для МВО, що їх при­ймає; третій — для бухгалтера.

Акт, що містить відомості про нестачі або надлишки коштів у касі, є підставою для відображення результатів інвентаризації в об­ліку. Сума нестачі підлягає відшкодуванню матеріально відповіда­льною особою, а надлишок прибуткується до каси підприємства і збільшує його доходи.

 

Організація обліку грошових документів

 

У касі підприємства крім готівки зберігаються грошові доку­менти: оплачені путівки у будинки відпочинку і санаторії, проїзні квитки, поштові марки і т.п. Відповідальність за збереження гро­шових документів несе касир підприємства, а відображення опера­цій в обліку звичайно здійснює бухгалтер, до функцій якого вхо­дить облік грошових коштів у касі.

Організація обліку грошових документів має забезпечити ефек­тивний контроль за їх збереженням, а також своєчасне і повне оприбуткування і списання з відповідальності касира.

Документування операцій з грошовими документами. Наяв­ність бланків грошових документів не є підставою для їх оприбутку­вання до каси, оскільки вони засвідчують право власника на проїзд, одержання послуги санаторно-курортної установи та ін. Прибутку­ються грошові документи на підставі первинних документів:

— касовий або рахунковий чек— в разі придбання грошових документів за готівку;

— прибуткова накладна — в разі придбання грошових докумен­тів за безготівковий розрахунок;

— авансовий звіт із прикладеними виправдувальними докумен­тами — в разі придбання грошових документів підзвітною особою.

Підставою для списання грошових документів з відповідальності касира є акт на списання грошових документів, що складається членами спеціально створеної комісії і затверджується керівником підприємства.

Для забезпечення збереження грошових документів обов'я­зково, як правило, водночас з інвентаризацією готівки, має прово­дитися їх інвентаризація. Наявність грошових документів і резуль­тати інвентаризації оформляються актом про результати інвентари­зації готівки, форма якого надана в Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

На підставі первинних документів касир підприємства у встановлений термін (звичайно на кінець місяця) надає бухгалтерії звіти про наявність і рух грошових документів у касі. Після проведення формальної перевірки звіту бухгалтер відображає відомості про рух грошових документів в облікових регістрах.

Схема побудови рахунків для обліку грошових документів. Для накопичення інформації про грошові документи Планом раху­нків активу, капіталу, зобов'язань та господарських операцій пе­редбачені активні субрахунки рахунку 33 «Інші кошти»:

331 «Грошові документи у національній валюті»;

332 «Грошові документи в іноземній валюті».

Організація синтетичного обліку грошових документів. Уза­гальнення інформації про наявність і рух грошових документів здійснюється в Журналі 1 за кредитом рахунку 33 і Відомості 1.3. за дебетом рахунку 33. Записи в регістрах здійснюються в розрізі кореспондуючих рахунків у хронологічному порядку.

Організація аналітичного обліку грошових документів. Ана­літичний облік грошових документів ведеться за місцями зберігання (якщо на підприємстві організовано кілька кас) і за їх видами. З цією метою на кожне місце зберігання грошових документів відкриваєть­ся окремий регістр. Наприкінці місяця підсумкові дані окремих регі­стрів узагальнюються у зведеному Журналі 1 і Відомості 1.3.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.