Основні досягнення

 

Четверте покоління (з 1980 року): персональні комп’ютери. Наступний період в еволюції ОС пов’язаний з появою Великих Інтегральних Схем (ВІС або LSI – Large Scale Integration) – кремнієвих мікросхем. З погляду архітектури персональні комп’ютери (спочатку звались мікрокомп’ютерами) були багато у чому схожі на міні-комп’ютери класу PDP-11, але відрізнялися за ціною, що дозволило відділам компаній та факультетам університетів мати власні комп’ютери.

У 1974 р. компанія Intelвипустила Intel 8080 – перший універсальний 8‑розрядний процесор. Для нього була потрібна ОС, за допомогою якої можна було б протестувати новинку. Компанія Intel залучила до розробок по створенню потрібної ОС одного зі своїх консультантів Гері Килдолла(Gary Kildall). Спочатку Килдолл з другом сконструювали контролер для 8-дюймового гнучкого диска, який був нещодавно випущений компанією Shugart Associates, та підключили цей диск до процесора Intel 8080. Таким чином, з’явився перший мікрокомп’ютер з диском. Потім Килдолл створив дискову операційну систему, яку назвав CP/M (Control Program for Microcomputers).

У 1977 р. компанія Digital Research переробила CP/M, щоб зробити цю систему придатною для роботи на мікрокомп’ютерах не тільки з процесорами Intel 8080, а також з іншими процесорами. Потім було створено безліч прикладних програм, які працювали у CP/M, що дозволило CP/M займати високу позицію у світі мікрокомп’ютерів впродовж 5 років.

На початку 80-х корпорація IBM розробила IBM РС і почала шукати для нього програмне забезпечення. Фірма IBM почала вести переговори з Килдоллом про розробку нової ОС, але коли він відлетів у двотижневу відпустку, співробітники IBM зв’язалися з Білом Гейтсом (Bill Gates), щоб отримати ліцензію на право використання інтерпретатора мови Бейсік. Вони також поцікавилися, чи не знає він ОС, яка працювала б на РС. Гейтс порадив звернутися до Digital Research. Фірма IBM почала вести переговори з Килдоллом про розробку нової ОС, але Килдолл запропонував продовжити переговори після його відпустки. Корпорація IBM знову звернулася до Біла Гейтса з проханням забезпечити її ОС.

Після повторного запиту IBM Гейтс з’ясував, що у місцевого виробника комп’ютерів, Seattle Products, є відповідна ОС DOS (Disk Operation System). Він запропонував компанії викупити DOS за 50 тис. доларів. Коли корпорація IBM захотіла деяких удосконалень у програмі, Біл Гейтс запросив для цієї роботи Тіма Патерсона (Tim Paterson), який написав DOS. Фірма IBM уклала контракт з компанією – “Microsoft”, яку очолював Білл Гейтс, на розробку ОС.

Нова видозмінена система, перейменована на MS-DOS (Microsoft Disk Operation System), була добре сприйнята багатьма виробниками персональних комп’ютерів сумісних з IBM РС. Система MS-DOS, створена компанією Microsoft, узурпувала місце, яке раніше належало СР/М, завоювавши до того ж ширший ринок. Коли у 1983 р. з’явився IBM РС/АТ з центральним процесором Intel 80286, система MS-DOS вже міцно стояла на ногах. Пізніше система MS-DOS широко використовувалася на комп’ютерах з процесорами 80386 та 80486. Хоча первинна версія MS-DOS була досить примітивна, подальші версії системи виходили з усе краще розробленими властивостями, включаючи багато чого, що було запозичено від CP/M та UNIX.

На 1989 рік операційна система Macintosh MacOS не мала собі рівних за простотою використання. Такий величезний успіх компанія мала через те, що на MACOS працював дружній інтерфейс, тобто призначений для користувачів, які нічого не знали про комп’ютери і, більш того, зовсім були не охочі чому-небудь навчатися. Правда, до цього часу фірмі IBM вдалося власними зусиллями колективом з 5000 програмістів за 5 років розробити ОС OS/2, що містить біля 1млн рядків коду (згодом OS/2 Warp, як і Windows NT, буде сучасною багатозадачною, багатопотоковою ОС).

Коли корпорація Microsoft вирішила створити наступника MS-DOS, вона знаходилася повністю під впливом успіхів компанії Macintosh. Історія нової ОС бере свій початок у 1985 році, коли з’явилася перша версія системи під назвою Windows 1.0, базою для якої послужив GUI. Система Windows 1.0 спочатку працювала поверх MS-DOS (це була скоріше оболонка, ніж справжня ОС). Наприклад, у Windows 1.0 вікна не могли перекриватися, що було вже усунуто для Windows 2.0.

Найважливішою особливістю Windows 2.0 стала поява підтримки захищеного режиму (protected mode) для програм DOS, який забороняв програмам записувати дані у простір пам’яті інших програм, завдяки чому була підвищена стабільність роботи системи.

Проте у 1995 році вийшла автономна версія Windows 95, яка стала новим етапом в історії Windows. Лише через десять років ця ОС зрівнялася за своїми можливостям з MACOS, які використовувалися в Apple Macintosh ще у 1984 році. Windows 95 включала безліч особливостей ОС MS-DOS, але тільки для завантаження та виконання старих програм.

У порівнянні з Windows 3.1 значно змінився інтерфейс, зросла швидкість роботи програм. Однією з нових можливостей Windows 95 була можливість автоматичного налагодження додаткового устаткування комп’ютера для роботи без конфліктів один з одним. Іншою важливою особливістю системи стала можливість роботи з Internetом без використання додаткових програм. Продовженням розвитку Windows 95 стала трохи змінена версія цієї системи – Windows 98, що з’явилася у 1998 році. Проте, і Windows 95, і Windows 98 все ще містили велику кількість програм 16-розрядного асемблера Intel.

Паралельно з розробкою Windows компанія Microsoft у 1988 році почала роботу над новою операційною системою, яку назвали Windows NT (NT означає New Technology – нова технологія), яка на певному рівні сумісна з Windows 95, але її ядро було написане повністю заново. Під впливом ОС OS/2 корпорацією Microsoft спочатку була зроблена невдала спроба розробити цю систему спільно з фірмою IBM, але згодом ця повністю 32-розрядна система була розроблена самостійно.

Девід Кетлер (David Catler), головний розробник Windows NT, був також одним з творців ОС VMS для комп’ютерів PDP-11 та VAX (у 1988 році він прийняв від Біла Гейтса пропозицію стати одним з керівників проекту розробки наступника OS/2 – Windows NT), тому деякі ідеї VMS присутні і в Windows NT. Кетлер наполіг на прийняті 20 розробників з корпорації DEC, де розроблялася ОС VAX, щоб сформувати нову команду.

Система Windows NT використовувала всі можливості сучасних мікропроцесорів і забезпечувала багатозадачність в однокористувацькому або багатокористувацькому середовищі. В ній вперше була реалізована підтримка інтерфейсу Win32, проте Кетлеру довелося частково займатися і підтримкою API DOS, POSIX та OS/2 на додаток до забезпечення виконання програм для Windows 3.0. Натхненні успіхом ОС Mach на основі мікроядра, команда Кетлера розробила нову ОС з достатньо компактним ядром та багаторівневою модульною структурою для обробки різних інтерфейсів.

Корпорація Microsoft чекала, що вже перша версія NT витіснить MS-DOS та всі інші версії Windows, оскільки це була система, яка набагато перевершувала попередні, але надія не виправдалася. І лише системі Windows NT 4.0 нарешті вдалося відносно широке розповсюдження, особливо в корпоративних мережах.

Нова версія Windows NT 5.0 у 1999 році була перейменована в Windows 2000 (скорочений варіант – W2K, 2K – це, власне, і є 2000: «два кіло»). Єдина річ, якої немає у Windows 2000, – це MS-DOS. Її просто немає тут у жодному вигляді (як не було й у NT). Є інтерфейс командного рядка, але це нова 32-розрядна програма, що включає функціональність старої системи MS-DOS. 16-розрядного коду в NT дійсно немає, але це не заважає запускати в NT та Windows 2000 більшість старих 16-розрядних програм. Для цього в системі міститься спеціальна система емуляції 16-розрядної машини. Windows 2000 успадкувала від NT високу надійність та захищеність інформації від стороннього втручання.

Windows 2000 повинна була стати наступником і Windows 98, і Windows NT 4.0. Але цьому також не судилося статись, тому корпорація Microsoft випустила ще одну версію Windows 98, яку назвала Windows Ме (Millenium edition – випуск тисячоліття). У порівнянні з Windows 98 Менабула багато нових можливостей. Перш за все, це краща робота із засобами мультимедіа, можливість записувати не тільки аудіо, але й відеоінформацію, могутні засоби відновлення інформації після збоїв та багато ще чого.

Поступово різниця між різними системами Windows стирається, і на арену виходить нова операційна система версії NT 5.1, більш відома як Windows XP, яка призначена для заміни як Windows 2000, так і Windows Me. Букви ХРу назві нової версії популярної ОС Windows є частиною англійського слова eXPerience, яке перекладається як життєвий досвід, знання. При створенні операційної системи Windows XP був використаний багаторічний досвід розробників найпопулярніших комп’ютерних програм та систем, а також знання, які були накопичені в результаті спілкування з численними користувачами. Без сумніву, нова версія Windows є значним кроком уперед, у порівнянні з попередніми версіями.

ОС Microsoft Windows XP створена на основі технології NT і є прямою спадкоємицею систем Windows 2000 та Me. При збереженні високих показників надійності, безпеки та швидкодії, вона стала простою в опануванні, у ній з’явилося безліч засобів, які призначені для індивідуальних домашніх користувачів. Windows XP має вдосконалений GUI та розширену підтримку мультимедіа. Вперше від цих нововведень виграли як корпоративні, так і домашні користувачі. Кетлер і до теперішнього часу залишається провідним розробником архітектури ОС Windows.

У своїй новій операційній системі (під кодовою назвою Longhorn, нині клієнтська частина – Vista, перспектива) корпорація Microsoft планувала об’єднати формати різних типів файлів. Це, наприклад, дозволило користувачам здійснювати у своїй системі пошук усіх файлів (документів, електронних таблиць, електронних листів тощо), які містять певні ключові слова. ОС Longhorn також включає вдосконалений тривимірний інтерфейс користувача, надійнішу систему безпеки та підтримку універсальних цифрових дисків (DVD), у тому числі і для запису.

Але пройшло вже 2 роки з моменту випуску Windows Vista, а система так і не прижилася. Тому на зміну їй вже з’явилася бета-версія Windows 7 (весна-літо 2009). Чи варто розглядати її як заміну доступним на ринку системам, включаючи Windows XP та Windows Vista? На це питання кожен користувач повинен відповісти самостійно, проте, ми вирішили взяти на себе завдання трохи розповісти про нові функції Windows 7.

Нова ОС створена на базі технологій, які впроваджувались у Windows Vista. Не будь Windows Vista, ми навряд чи отримали б Windows 7 такою, яка вона є сьогодні. По суті, все, що ми бачимо у Windows 7, є логічним продовженням того, що було представлене у Windows Vista. Це ні в якому разі не повинно лякати користувачів, що начулися про проблеми, які пов’язані з Windows Vista. Мабуть, навпаки – архітектурні зміни, що викликали бурю претензій в тих, хто спробував Windows Vista, у Windows 7 були розумно вирішені і створили у користувачів враження, що перед ними готова ОС, хоча вона знаходиться на стадії бета-тестування. І не варто забувати про те, що за 2 роки, які пройшли з моменту релізу Windows Vista, виросли об’єми оперативної пам’яті та жорстких дисків, кількість ядер у процесорах. Це зовсім не означає, що зросли системні вимоги Windows 7 – вони залишилися незмінними з моменту релізу Windows Vista, а десь стали нижчими (відносно займаного дискового простору). Більш того, у Windows 7 є всі шанси стати успішною на ринку, на якому у Windows Vista нічого не вийшло, – на ринку ноутбуков, недорогих мобільних комп’ютерів. Ті, хто встиг завантажити бета-версію Windows 7, рапортують про відмінний рівень продуктивності. Хороший початок для бета-версії.

Ми виділимо лише декілька з найпомітніших нововведень Windows 7. Насправді, їх значно більше. Також у Windows 7 багато нововведень, які носять характер дрібних удосконалень, і які навряд чи зможуть спонукати користувачів до розгляду питання про міграцію на нову ОС.

Нова панель задач.Мабуть, найбільш помітною зміною у Windows 7 є нова панель задач, яку користувачі одразу ж після її появи охрестили "супербаром". Панель задач Windows не піддавалася будь-яким помітним змінам з моменту виходу Windows 95. Правда, для Windows Vista вона була дещо оновлена. Проте, у Windows 7 панель піддалася серйозному перетворенню. Зокрема, Microsoft відмовилася від панелі швидкого запуску (Quick Launch). Необхідність в панелі швидкого запуску відпала сама по собі, зважаючи на можливість закріплення на новій панелі задач будь-якого додатка та навіть файла/папки/веб-сайта.

Нова панель задач стала не лише більш функціональною, але ще і привабливою. Щоб порадувати користувачів, які знають толк в естетиці, на панелі завдань при наведенні на ікону запущеного додатка, Windows 7 динамічно підсвітлює ікону на базі переважаючого RGB-компонента.

Функція AeroSnap.Одним із завдань Microsoft у Windows 7 було спростити організацію вікон на робочому столі. Не дивлячись на те, що у контекстному меню панелі завдань завжди були пункти "Cascade windows", "Show windows stacked" та "Show windows side by side", користувачі часто не розуміли їх призначення, тому і користувалися ними досить-таки рідко. В результаті користувачам доводилося самостійно міняти розміри вікон і проводити вирівнювання вікон одне відносно одного.

Функція AeroSnap дає користувачеві можливість швидко та без зусиль розміщувати вікна на робочому столі. Припустимо, вам потрібно скопіювати документ з однієї папки в іншу. У такому разі було б необхідно відкрити одну папку, скопіювати документ, перейти у цільову папку та вставити документ. У Windows 7 можна поступити аналогічним чином, хоча можна і простіше. Досить відкрити два вікна Windows Explorer, підтягнути одне вікно до лівого кордону робочого столу, друге – до правої, і перед вами деяка подібність інтерфейсу файлового менеджера. Можна копіювати, переміщувати, порівнювати вміст папок.

Libraries (віртуальні папки або теки).Бібліотеки – це віртуальні теки, які об’єднують декілька фізичних тек схожої тематики. Сенс цієї функції простий: якщо на жорсткому диску комп’ютера є декілька тек зі схожим вмістом (наприклад, із зображеннями), то їх можна додати у бібліотеку. Потім, відкривши цю віртуальну теку, ви зможете дістати доступ до зображень, які фізично знаходиться в різних куточках вашого жорсткого диску. Це істотно спрощує організацію інформації на жорсткому диску комп’ютера.

Підтримка біометричних пристроїв.На сьогоднішній день найбезпечнішим методом аутентифікації є біометричний метод, при якому аналізується відбиток пальця, сітківка, ДНК або інша фізіологічна характеристика, яка дозволяє однозначно визначити людину. На жаль, Windows не володіє можливістю забору та аналізу проб ДНК, проте для Windows є підтримка сканерів відбитків пальців. Windows і раніше підтримувала аутентифікацію за відбитком пальцю і багато комп’ютерів, що працюють під управлінням Windows Vista, оснащувалися сканерами відбитків пальців. Проте для їх роботи була завжди потрібна установка сторонніх додатків.

Підтримка multi-touch.Компанія протягом довгих років працює над реалізацією так званих натуральних (або природних) призначених для користувача інтерфейсів, аби полегшити взаємодію користувача з комп’ютером. Microsoft вирішила стати першою у світі компанією, що випустила ОС з повною підтримкою технології одночасного натиснення (інакше multi-touch). На даний момент на ринку присутньо всього два комп’ютери з підтримкою multi-touch: Dell Latitude XT та HP TouchSmart tx2. У березні компанія Albatron, яка відома своїми графічними картами, має намір почати продажі LCD-мониторов з повноцінною підтримкою одночасного натиснення – так званих оптичних сенсорних панелей. Та і Dell анонсувала Dell Latitude XT2. До моменту релізу Windows 7 подібних пристроїв буде значно більше.

Точковим натисненням, яке розуміють резистивні екрани, вважається лише натиснення стилусом. З іншого боку, екрани з підтримкою multi-touch абсолютно не розуміють пір’яного введення. Точніше так – до цього часу не могли розуміти, а тепер можуть. І все завдяки старанням Microsoft та ізраїльській компанії N-Trig, яка розробила технологію DuoSense. Таким чином, у Windows 7 ви зможете використовувати як стилус, так і власні пальці.

Device Stage.Підключення пристрою у попередніх версіях Windows могло призвести іноді до несподіваних результатів: наприклад, пристрій, що поєднує можливості принтера/сканера/копіювальника, міг відображатися у вигляді кількох незалежних пристроїв. У Windows 7 розробники Microsoft вирішили цю проблему за допомогою спеціального інтерфейсу управління пристроями, що отримав назву "Device Stage".

За допомогою Device Stage виробники пристроїв дістануть можливість приєднати до інтерфейсу свій бренд, налаштувавши його під кожен продукт окремо та додавши до нього функції, які властиві кожному конкретному продукту.

Наприклад, при підключенні плеєра до комп’ютера, що підтримує режим Device Stage, виникає вікно Device Stage, в якому відображуються рівень зарядки акумуляторів плеєра, індикатор наявності вільного місця, посилання на сайт виробника та інструкцію з експлуатації. Через це вікно можна відкрити вміст флэш-диску у Windows Explorer та запустити відтворення у Windows Media Player. Вікно Device Stage завжди присутнє на панелі. При наведенні на ікону пристрою у панелі задач виникає вікно з точною копією пристрою з кількома іконами – кнопкою для управління синхронізацією, а також індикаторами зарядки акумулятора. Дуже зручно.

DIRECTX 10.Здається, що зовсім недавно Microsoft почала говорити про те, які новини DIRECTX 10 привнесе у процес розробки ігор, хоча було це більше двох років тому. З тих пір вийшло вже не одне покоління відеокарт як від AMD, так і від Nvidia. Згодом з’явився DIRECTX 10.1, який увійшов до складу Vista SP1 і який підтримується виключно графічними рішеннями від AMD. На черзі Windows 7 та DIRECTX 10.

Не дивлячись на те, що DX11 створений на базі DX10, у нову версію API додана маса нових функцій, які оптимізують роботу на сучасному поколінні комплектуючих, зокрема, на багатоядерних процесорах, а це гарантує збільшення продуктивності в іграх.

Пошук та усунення проблем.Якщо родичі і друзі часто просять вас допомогти розібратися з проблемами на комп’ютері, то ви напевно зрадієте Windows 7. Засоби діагностики та усунення проблем тепер не обмежуються самою Microsoft, тобто будь-який сторонній розробник може створити свої функції для таких цілей. Отже проблем у Windows стане менше, а вирішувати їх стане набагато простіше. Наприклад, якщо після встановлення системи неможливо виконати безпровідне з’єднання, Windows 7 не лише дасть пораду, у чому може бути причина, але і дозволить її усунути, перезапустивши, наприклад, деяку службу. Це позбавить ваших друзів та родичів від необхідності непокоїти вас по дурницях, оскільки за допомогою Windows вони зможуть самостійно усунути практично будь-яку проблему.

Запис ISO-образів.Відбулося те, чого чекали багато користувачів! На доповнення до можливості записувати звичайні диски Windows 7 отримала функцію запису й ISO-образів! Особливим набором опцій ця функція похвалитися не може, та чи потрібні вони при записі звичайного образу? У Windows 7 також стало можливим записувати диски Blu Ray.

Ribbon-інтерфейс у стандартних додатках.Вбудовані додатки Windows та, зокрема, Wordpad та Paint роками не піддавалися будь-яким значущим змінам. Проте у Windows 7 обидва додатки перетворилися. По-перше, оновився інтерфейс. Тепер це знайомий по Office 2007 рядковий (або Ribbon-інтерфейс). По-друге, набір функцій додатків став розширений.

Багато хто скаже, що вбудовані додатки Windows ніколи не порівняються за функціональними можливостями з додатками сторонніх розробників. Це, може бути і так, але у них-то і мети такої ніколи не було. Всі вони пропонують базові можливості, яких вистачає більшості користувачів. Щодо доцільності появи Ribbon-интерфейса у вбудованих додатках, то він повністю відповідає загальній концепції дизайну системи та орієнтованості на сенсорне введення.

Багато фахівців вважають, що Windows 7 – навіть у своєму нинішньому стані – є відмінною операційною системою. Настільки вдалою, що навіть сьогодні багато користувачів використовують її як основну систему. Мабуть, кращу з будь-коли випущених ОС. Продуктивність, функціональність – все на вищому рівні.

Розробка чергової ОС Windows 8 почалася ще до випуску її попередниці, Windows 7, у 2009. Система була анонсована на CES 2011, потім були випущені три підготовчі версії з вересня 2011 по травень 2012. На друк операційна система була направлена 1 серпня 2012, і остаточно випущена для широкого загалу 26 жовтня 2012. Windows 8 – операційна система від компанії Microsoft для персональних комп'ютерів, включаючи домашні та офісні системи, ноутбуків, планшетів і домашніх театрів.

Windows 8 ввела значні зміни у платформу операційної системи та користувацький інтерфейс для покращення роботи з планшетами, де Windows зараз конкурує з такими мобільними операційними системами як Android та Apple iOS. Зокрема, ці зміни включають оптимізовану під сенсорні екрани оболонку Microsoft "Metro", стартовий екран (що показує програми і динамічно оновлює вміст решітки плиток), нову платформу для розробки застосунків з акцентом на сенсорному вводі, інтеграцію онлайн служб (включаючи можливість синхронізувати застосунки і налаштування між пристроями), і онлайновий магазин для звантаження та купівлі нових програм. Windows 8 також додав підтримку таких нових технологій як USB 3.0, Advanced Format твердих дисків і хмарні обчислення. Були додані нові додаткові можливості безпеки, такі як вбудовані антивіруси, інтеграція з фільтрацією Microsoft SmartScreen.

26 березня 2013 року в Microsoft офіційно підтвердили, що працюють над оновленням під кодовим ім'ям Windows Blue. 14 травня оновлення отримало офіційну назву Windows 8.1. Публічна попередня версія Windows 8.1 з'явилася 26 червня 2013 року, а фінальна версія з 18 жовтня 2013 року доступна для офіційних версій Windows 8.

Схоже, що Microsoft скоріше хоче позбутися свого бренду Windows 8, тому нова версія черговий операційної системи вийде вже через рік і буде носити іншу назву – Windows 9. Про це пише відомий оглядач Пол Таррот в своєму блозі, присвяченому Microsoft.

Сама Windows 8.1 отримає ряд оновлень ще в 2014 році, але вже в квітні 2015 вийде те, що зараз носить кодове ім'я Threshold («поріг», «переддень»). Це, за даними Пола Таррот, повинні оголосити на конференції Build в квітні 2014 року.

Що зміниться в Windows 9? Приміром, в новій ОС напевно буде кнопка «Пуск» і залишиться знаменитий плитковий інтерфейс, який буде якимось чином змінений і доопрацьований. Десктопна і плиточная частини можуть бути якось інакше інтегровані один з одним – наприклад, можна буде запускати Metro-програми з десктопного режиму.

Microsoft підготує три проміжні версії ОС (дві бети і реліз-кандидат ), але невідомо, скільки з них будуть доступні широкому загалу.

Build 2014 буде використана як відправна точка для фіналізації ідей і початку роботи над операційною системою. Windows 9, тобто наступна версія, обов'язково стане саме мажорним оновленням, щоб дати людям зрозуміти різницю між Windows 9 і Windows 8, яку постараються зробити прохідною (як Windows Vista). Якщо врахувати відому полушутку про те, що у Microsoft виходить нормально робити тільки кожну другу операційну систему, то будемо чекати і нормальну ОС.

Один з найбільш розгромних відгуків на нову операційну ОС від Microsoft опублікував Філіп Грінспун, професор Массачусетського технологічного інституту і відомий веб-підприємець. За його словами, Windows 8 – настільки незручна, що годиться тільки як підступний подарунок на майбутній Новий рік тому, кого ви просто люто ненавидите.

Хоча, звичайно, в Microsoft будуть стверджувати як і раніше, що без роботи над Windows 8 не вийшло б і наступної версії.

 








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 990;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.018 сек.