OS/2. Битва двох гігантів

Історія появи, розквіту та практичного відходу зі сцени ОС під загальною назвою OS/2 (перша версія системи побачила світ у 1987 році) і дивна і повчальна. Будучи однією з найкращих ОС на ПК, вона не стала найпоширенішою, хоча і могла б стати досить легко. Основна причина тому – закони бізнесу, а не якість самої ОС. По-перше, IBM не просувала свою систему на ринок ПЗ з орієнтацією на кінцевого користувача, а вирішила продовжувати свою практику роботи з корпоративними клієнтами, ринок яких є істотно вужчий. По-друге, основні доходи компанія отримувала від продажу дорогих серверів та іншого устаткування. Для успіху на ринку ОС для ПК необхідно було забезпечити всебічну підтримку своєї ОС навчальною літературою, широкою рекламою і тому подібним. На жаль, цього не відбулося, і сьогодні вже мало хто знає про системи OS/2.

Аналітики, що займаються 32-х бітовими операційними системами для персональних комп’ютерів, завжди концентрують свою увагу на битві між Microsoft Windows та IBM OS/2, припускаючи, що Microsoft має перевагу. Але не всі згодні з такою точкою зору. OS/2 v.2.0 була першою доступною та такою, що працює з 32-х бітовою операційною системою для персональних комп’ютерів. І вона першою почала чергове коло змагань – версія OS/2 Warp, яка призначена для клієнтських машин мереж клієнт-сервер та однорангових мереж, з’явилася на ринку раніше Windows 95, яка була представлена аналогічним чином. OS/2 Warp була також першою системою, яка включила набір засобів підтримки Internet, а також засобів об’єктної орієнтації.

Коли бета-тестери отримали Chicago, першу публічну версію Windows 95, ті, хто вже використовував OS/2, відзначили надзвичайну схожість двох систем. Наприклад, обидві запрошують користувача до роботи за містким робочим столом; обидві системи розглядають іконки та програми як об’єкти; обидві використовують праву кнопку миші для управління поведінкою об’єктів. Призначений для користувача інтерфейс обох систем має однаковий рівень витонченості, вимоги до апаратних ресурсів комп’ютера схожі, і вони обидві засновані на використанні однакового набору технологій, що лежать в основі системи. Ці технології включають багатозадачність та багатопоточність, здатність виконувати DOS-програми (в основі OS/2 лежала DOS) за допомогою віртуальних машин процесорів Intel 80x86 та повну 32- бітову організацію.

І це не випадковість. Через деякий час компанії IBM та Microsoft розійшлися у думці з приводу напряму розвитку OS/2, оскільки Microsoft хотіла присвятити більше часу ОС Windows, ніж OS/2. У 1990 році IBM та Microsoft вирішили працювати незалежно над двома гілками проекту OS/2. IBM взялася контролювати усі подальші версії OS/2 1 та OS/2 2, а Microsoft приступила до розробки OS/2 3. Незабаром, після підписання даної угоди, компанія Microsoft перейменувала OS/2 3 у Microsoft NT.

З тих пір, як IBM випустила версію 2.0 OS/2 (1992 р.), а Microsoft вирішила позиціонувати Windows NT як корпоративну ОС самостійно, став зрозуміло видимий важливий провал у лінії операційних систем Microsoft, який і заповнила IBM. Спроби Microsoft висунути Windows 3.1 на ту ж роль розвиненої ОС для настільних систем, що і OS/2, мали обмежений успіх.

В результаті Microsoft почала нести втрати в об’ємах продаж, і, що важливіше, втрачати твердий грунт для своїх операційних систем. Коли стало зрозуміло, що Windows NT наврядчи повною мірою стане лідером настільних ОС вищого класу, маркетингова машина Microsoft почала менше говорити про можливості Windows NT і почала говорити про можливості Windows 95. Зрозуміло, що IBM та OS/2 зробили значний вплив на стратегію Microsoft в області операційних систем.

IBM, у свою чергу, постійно створює здорову конкуренцію для лінії Windows. Windows 95 не порівнянна з OS/2 2.2. Швидше конкурувати почали Windows 95 та OS/2 Warp 3/0. Warp – це постріл з дальнім прицілом, який спрямований на витіснення Windows. І, хоча Warp має деякі початкові переваги і як система виглядає "кращою", Windows, як і раніше, є надійним вибором.

Імена операційних систем можуть змінитися, але рівновага у битві IBM/Microsoft залишиться тією ж. Існують дві причини – фактична та емоційна, які заважають встановленню перемир’я між цими двома компаніями.

Фактично, IBM була в цій області першою. OS/2 перетворилася на працюючий продукт зі своєю версією 2.0 у 1992 році. З того часу вона стала багатозадачною, багатопотоковою системою із зручним об’єктно-орієнтованим інтерфейсом. Зусилля з розвитку OS/2 були неквапливими та постійними, і система отримувала прихільність та підтримку на всьому шляху свого розвитку. Проте Windows, як і раніше, тримала найбільшу частку ринку. Емоційно, IBM відчуває себе "зрадженою" Microsoft, яка втекла з лав розробників OS/2. Це не зовсім справедливо по відношенню до Microsoft, оскільки компанія має право вкладати свої капітали у ту сферу діяльності, яка на її думку принесе найбільший прибуток. Хоча Microsoft могла б поводитися тактовніше і продовжувати партнерство по OS/2.

Не дивлячись на те, що зараз IBM далеко не та компанія, якою вона була у ті далекі часи, коли вона домінувала на ринку персональних комп’ютерів, їй теж не вистачає такту. Ця компанія була першою так довго, що вона не вміє виступати в інших ролях. Тому з моменту появи версії OS/2 2.0 IBM змінила свою стратегію. Вона почала грати за тими ж правилами, що і решта компаній.

У кінці 1994 року IBM випустила третю головну версію OS/2, яку назвала OS/2 Warp 3 (warp – основа). Зараз ми маємо справу вже з версією OS/2 Warp 4. OS/2 Warp має добре обміркований об’єктно-орієнтований інтерфейс із застосуванням техніки drug-and-drop при виконанні операцій копіювання, вилучення, друку, а також деяких інших. До складу OS/2 Warp входить набір утиліт BonusPack, який містить IBM Works – інтегрований програмний пакет початкового рівня, та Internet Access Kit – найповніший набір засобів для мережі Internet з усіх засобів, що постачаються у складі ОС, Web Browser та пошта Internet Mail. У публікаціях зустрічаються твердження, що він досконаліший, ніж набір для доступу до Internet, який реалізований у Windows 95. У лютому 1995 року IBM почала продавати пакет OS/2 Warp 3 Full Pack, який містив бібліотеки Win-OS/2. Ці бібліотеки дають можливість виконувати Windows-програми, не набуваючи ліцензійних копій Microsoft Windows.

У той же час в OS/2 Warp відчувався недолік мережних функціональних можливостей. Але становище змінилося, оскільки влітку 1995 року IBM почала продавати наступну версію OS/2 – Warp Connect, яка містить найважливіші драйвери та утиліти. Крім того, Warp Connect надає давно очікувані в OS/2 засоби однорангового мережного зв’язку.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 748;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.