Моногібридне схрещування й перший закон Менделя

Вивчаючи результати схрещування рослин з альтернативними ознаками (наприклад, насіння гладке — насіння зморшкувате, квітки білі — квітки фарбовані), М.Мендель виявив, що гібриди першого покоління (F1), отримані за допомогою штучного запилення, не є проміжними між двома батьківськими формами, а в більшості випадків відповідають одній з них. Наприклад, при схрещуванні рослин з фарбованими й білими квітками все потомство першого покоління мало фарбовані квітки. Ту ознаку батька, якою мали рослини першого покоління, М.Мендель назвав домінантною (від латинського dominans — пануючий). У наведеному прикладі домінантною ознакою буде наявність фарбування у квіток.

Від експериментально отриманих гібридів уже шляхом самозапилення М.Мендель отримав потомство другого покоління (F2) і виявив, що ці нащадки не є однаковими: частина з них несе ознака тієї батьківської рослини, який не виявився в гібридів першого покоління. Таким чином, ознака, що була відсутня у поколінні F1, знову з’явилася в поколінні F2. М.Мендель зробив висновок, що ця ознака була присутньою у поколінні F1 у схованому виді. М.Мендель назвав її рецесивною (від латинського recessus — відступ, видалення). У нашому прикладі рецесивною ознакою будуть білі квітки.

М.Мендель провів цілу серію аналогічних дослідів з різними парами альтернативних ознак і щораз ретельно підраховував співвідношення рослин з домінантними й рецесивними ознаками. У всіх випадках аналіз показав, що відношення домінантних ознак до рецесивних у поколінні F2 становило приблизно 3:1.

У третьому поколінні (F3), отриманому також шляхом самозапилення рослин з покоління F2, він виявив, що ті рослини з другого покоління, які несли рецесивну ознаку, дали потомство, що не розщеплювалося; рослини з домінантними ознаками частково виявилися такими, що не розщеплювалися (константними), а частково дали таке ж розщеплення, як і гібриди F1 (3 домінантних на 1 рецесивну).

Заслуга М.Менделя в тому, що він зрозумів: такі співвідношення ознак у потомстві можуть бути тільки наслідком існування відособлених і немінливих одиниць спадковості, переданих з статевими клітинами від покоління до покоління. М.Мендель увів літерні позначення для домінантного й рецесивного факторів, причому домінантні позначалися великими буквами, а рецесивні — маленькими. Наприклад: А — квітки фарбовані, а — квітки білі; В — насіння гладке, b — насіння зморшкувате.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 921;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.