Практичне заняття № 3 – 2 год.

План

12. Ярмусевич на своїй автомашині їхав вулицею села. Раптом з-за паркану вибіг 8-річний Кожухаров і побіг через дорогу. Ярмусевич загальмував, але завадити наїздові на Кожухарова вже не було технічної можливості. Від зіткнення з автомобілем Кожухаров одержав тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент їх спричинення. Вийшовши з автомашини й оцінивши стан пораненого, Ярмусевич поїхав, нікому не сказавши про пригоду. Кожухарова доставила в лікарню швидка допомога, яка приїздила на виклик до тяжкохворого Медникова.

13. Шудриков удень пішов на берег річки за травою для худоби. Разом з ним пішли два його малолітніх онуки і без дозволу батьків четверо дітей односельців у віці від 2,5 до 4-х років. Біля річки Шудриков у пошуках свіжої трави разом з дітьми переліз за дротяну огорожу зони підвищеної небезпеки (крутий берег). Залишивши дітей на безпечній відстані від берега — за 10—11 м, він попередив, щоб вони не підходили до річки. Діти його послухались. Коли ж Шудриков, нарвавши трави, сказав дітям, що час іти додому, Химченко раптово побіг за жабою і впав у річку. Шудриков кинувся за ним у річку, але врятувати дитину не зміг. Шудрикова було віддано до суду за ч. 1 ст. 119 КК України.

14. Після робочої зміни в шахті Зуєв, Щепкін і Тулін випили спиртного і поїхали в місто. В дорозі й на зупинці автобуса Зуєв і Тулін сварилися з приводу виробничих питань. На слова Туліна “Ну і неуч же ти, якщо так говориш” Зуєв ножем ударив Туліна у груди. Щепкін підхопив його, але, побачивши кров і боючись бути запідозреним у вчиненні злочину, втік слідом за Зуєвим. Туліну було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, від яких він через кілька годин помер. Експерт зробив висновок, що своєчасна медична допомога врятувала б життя потерпілого. Дайте кримінально-правову оцінку діям названих осіб.

15. Група досвідчених туристів — Крупник, Захарченко, Кравець та Крутікова — йшли складним маршрутом у Кримських горах. До них приєднались новачки — мати й дочка Рибкіни. Переконавшись, що новачки не мають навичок ходіння в горах і будуть затримувати їх, туристи після ночівлі пішли без попередження. На намет Рибкіних вийшов Горлач, що переховувався в горах від органів правопорядку. Він намагався згвалтувати Рибкіну — дочку.

16. Медична сестра хірургічного відділення лікарні Медунець помилково ввела хворій замість гіпертонічного розчину розчин формаліну. Виявивши помилку, вона не повідомила лікарів про те, що трапилося. Через якийсь час хвора померла. При своєчасному наданні кваліфікованої допомоги життя потерпілої могло бути врятоване. Як кваліфікувати вчинене Медунець?

Варіант. Життя потерпілої врятувати було неможливо.

17. До фельдшера станції швидкої допомоги Савлук звернувся перехожий і сповістив, що у сквері лежить громадянин, у якого через одяг просочується кров, та сказав, що, мабуть, його підрізали. Савлук не оглянула хворого, не вжила заходів до .його госпіталізації, не повідомила про сигнал чергового лікаря. У хворого виявилось проникаюче поранення черевної порожнини.

 

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: уміння тлумачити кримінальний закон щодо кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я.

Рекомендована література до Теми 22:1.1, 1.3.1, 1.5.1. – 1.5.35, 2.1 – 2.11, 3.1 – 3.16, 4.13. – 4.86.

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1103;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.