ГРУПОВЕ ЗАНЯТТЯ № 2

 

 

Тема № 6. Основи радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Заняття № 2.Основи електромагнітної сумісності(ЕМС) у військах ППО СВ

1.Основи електромагнітної сумісності

2.Шляхи забезпечення електромагнітної сумісності.

Вступ

 

Розвиток радіоелектроніки та впровадження її в арміях країн світу призвело до того, що РЕ засоби стали складовою частиною найважливіших систем управління військами та зброєю.

РЕ засоби сприяють розширенню можливостей сучасної зброї щодо дальності і точності її використання, універсальності, а також - щодо швидкості реагування за будь-яких погодних умов. В той же час РЕЗ можуть бути найслабкішою ланкою любої системи з точки зору можливості їх швидкого виявлення, розпізнавання та впливу на них з метою зниження ефективності.

В сучасній війні успіх операцій і бойових дій військ, ефективність застосування зброї будуть в значній мірі залежати від надійності роботи систем управління військами та зброєю. Враховуючи це, кожна з ворогуючих сторін в ході ведення операцій /бойових дій/ буде застосовувати різноманітні способи, використовувати усі сили й засоби для дезорганізації управління противника і забезпечення стійкого управління своїми військами та зброєю. Внаслідок цього, розгорнеться гостра й напружена радіоелектронна боротьба за досягнення переваги над противником в області управління.

Виходячи з того значення, яке відіграє РЕБ в збройній боротьбі можна по праву стверджувати, що сьогодні*РЕБ є одним з головних види бойового /оперативного/ забезпечення і ведеться в у сіх видах бойових дій.

Постійно зростаючі можливості та складнощі організації РЕБ в бою і операціях вимагають своєчасної і ретельної підготовки штабів і військ до її організації та ведення. Важливість і необхідність такої підготовки підтверджується досвідом бойових дій у 2-й світовій війні та локальних війнах, результатами багатьох навчань, а також постійно зростаючою роллю РЕЗ та РЕ систем у розвідці та управлінні бойовими засобами і системами.

1. Основи електромагнітної сумісності.

Радіоелектронний захист РЕЗ здійснюється в усіх підрозділах, частинах та з'єднаннях усіх родів військ і видів ЗС.

У військах ППО СВ – це комплекс оперативно-тактичних, організаційних та технічних заходів і прийомів бойової роботи, спрямованих на забезпечення високої надійності ППО в умовах застосування противником самонавідною на випромінювання збрї /СВЗ/, радіоелектронних завад, засобів створення електромагнітних і іонізуючих випромінювань, та впливу на РЕЗ військ ППО взаємних та різного роду фонових завад.

Радіоелектронний захист і протидія технічним засобам розвідки супротивника ведуться у всіх умовах обстановки з метою сховати склад, розміщення і технічні характеристики радіоелектронних засобів зрбатр послабити вплив на них перешкод, що іонізують і електромагнітних випромінювань ядерного й іншого видів зброї, забезпечити їхню електромагнітну сумісність і захист від самонавідного на випромінювання зброї.

Радіоелектронний захист включає захист від різного виду перешкод, від поразки самонавідними на випромінювання зброєю, від дії іонізуючих і електромагнітних випромінювань ядерної зброї, а також забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів (ЕМС РЕЗ). У зв'язку з наявністю широкого класу ненавмисних завад проблема ЕМС РЕЗ сьогодні стоїть дуже гостро і вимагає свого вирішення як на науковому, інженерне-конструктивному, технічному рівні, так і в плані організаційному і навіть оперативно-тактичному.

Електромагнітна сумісність /ЕМС/ радіоелектронних засобів/РЕЗ/ - це здатність РЕЗ одночасно функціонувати в реальних умовах експлуатації /бойового застосування/ з необхідною ефективністю за умови дії на них ненавмисних /взаємних/ завад і не створювати радіозавади другим РЕЗ.

Крім навмисних завад, які створює противник, на РЕ і ОЕ засоби ППО під час бойових дій може впливати маса інших випромінювань, котрі будуть знижувати ефективність озброєння та техніки, а в деяких випадках приводити до зриву виконання бойових завдань.

До ненавмиснихих завад відносяться:

- випромінювання ЕМ енергії РЕЗ і озброєнням військ ППО, взаємодіючих і тих, що прикриваються;

- завадові сигнали засобів РЕП частин і підрозділів РЕБ СВ, ВПС, а також засобів РЕП індивідуального захисту своїх літаків і вертольотів;

- функціональні ЕМ випромінювання РЕЗ розвідки, управління військами та зброєю противника;

- завади в діапазонах радіо- і оптичних хвиль, які створюються об’єктами і явищами природи, місцевими предметами та рослинним покриттям.

Виникнення ненавмисних радіозавад між РЕЗ зумовлено в основному:

- одночасним використанням одних і тих же смуг частот для однотипних або різнотипних РЕЗ;

- великими потужностями випромінювання передавачів і чутливістю приймальних пристроїв;

- наявністю побічних каналів випромінювання і прийомом бокових і задніх пелюсток діаграми спрямування антен РЕЗ;

- високою щільністю розміщення РЕЗ в районах їх застосування;

Так, наприклад, після оперативного розгортання військ для ведення бойових дій щільність РЕЗ складає:

• на глибину до 20 км - 5 РЕЗ на 1 км2, а в районах КП і ПУ- до 20-25 РЕЗ;

• на глибину 80-120 км - відповідно 2-3 РЕЗ на 1 км2.

 

Досвід локальних воєн, проведених досвідчених навчань з'єднань і частин ППО СВ показує, що своєчасне проведення комплексу заходів щодо забезпечення ЕМС дозволяє значно знизити вплив перешкод на роботу РЕЗ.

 

2. Шляхи забезпечення електромагнітної сумісності .

 

Забезпечення ЕМС - це сукупність організаційних і технічних заходів, спрямованих на недопущення або зниження ефективності дії ненавмисних/взаємних/ радіозавад на якість функціонування РЕЗ.

Розглянемо методологічний підхід до розробки способів захисту від ненавмисних завад, застосовуючи який можна буде виявити шляхи і способи усунення ненавмисних завад, а також визначити практичні кроки щодо їх реалізації під час бойових дій.

В основу методологічного підходу до розробки способів досягнення ЕМС РЕЗ покладені:

• виявлення умов виникнення взаємних завад;

• визначення причин, що породжують ці умови;

• розробка способів усунення цих причин і умов /як способів попередження ненавмисних завад/.

Оскільки зашкоджуючі дії завад піддані лише приймальні системи РЕЗ, то цілком природньо, що вплив ненавмисних завад на РЕЗ можливий саме за умови наявності одночасно трьох основних умов:

- частотна умова /перешкоджаючий сигнал прийнятий РЕЗ і переданий на кінцевий пристрій;

- енергетично-просторова умова /прийнятий сигнал за своєю потужністю достатній для перешкоджаючої дії на РЕЗ/;

- часова умова /прийнятий сигнал співпадає за часом з прийомом і обробкою РЕЗ корисних сигналів/;

Всі ці три умови, якщо їх розглядати як групу подій, що об’єднуються схемою "і", то для того, щоб виключити дію ненавмисних завад на РЕЗ, достатньо порушити хоча б одну з цих перелічених умов.

Розглянемо причини виникнення цих умов і визначимо способи їх усунення /ці способи саме і будуть являтися способами захисту від ненавмисних завад/.

А/ Група причин, що призводить до виникнення "частотної умови".

1. Недостатнє освоєння частотного спектра ЕМ коливань, нерівномірне використання освоєної його ділянки.

1. Широкодіапазоність ряду РЕЗ і наявність в РЕЗ небажаних випромінювань та сторонніх каналів випромінювання.

З. Об’єктивна необхідність мати широкий спектр випромінюваних сигналів для деяких РЕЗ.

Б/. Група причин, що призводить до виникнення "енергетичної/просторової/ умови.

1. Зростаюча щільність РЕЗ в угрупуванні військ, їх нерівномірний розподіл по фронту і в глибину.

2. Невисока просторова спрямованість випромінювань /радіостанцій ПУ/.

3. Різке зростання потужності передавачів та чутливості приймачів РЕЗ.

В/. Група причин, які призводять до виникнення "часової умови".

1. Участь усіх або більшості родів військ і видів ЗС у сучасних битвах, в тому числі і в боротьбі з повітряним противником.

2. Інтереси надійності розвідки, управління військами і зброєю, інтереси захисту від завад противника змушують включати не мінімально необхідні РЕЗ, а всі або переважну їх більшість.

3. Об'єктивна складність узгодження роботи РЕЗ за часом, оскільки періоди і інтенсивність їх роботи часто залежать від різних оперативно-тактичних факторів /введення військ в битву, вогнева підготовка, удари авіації, застосування засобів РЕБ і т.п/ значна частина яких безпосередньо визначається діями противника або обумовлюється ними і тому достеменно не прогнозуються.

 

Постановка задачі по радіоелектронній боротьбі.

При організації бойових дії командир підрозділу ППО оцінює РЕ обстановку.

При оцінці радіоелектронної обстановки командир повинний

визначити:

- можливість виникнення взаємних перешкод між своїми і сусідніми РЕЗ;

- властивості місцевості, що екранують, у районі позиції і її вплив на роботу РЕЗ.

Після оцінки радіоелектронної обстановки командир батареї ставить

задачі по радіоелектронній боротьбі, при цьому вказуючи:

- порядок роботи РЕЗ на випромінювання відповідно до встановленого ступеня бойової готовності;

- порядок включення захисту від перешкод;

- способи захисту від поразки самонавідних на випромінювання зброєю і впливу іонізуючих і електромагнітних випромінювань ядерного й іншого видів зброї;

- дозволені сектори роботи РЕЗ на випромінювання при їхній перевірці (настроюванню);

- порядок пошуку і знищення передавачів перешкод одноразової дії.

У ході бою командир підрозділу оцінює радіоелектронну обстановку, визначає вид і інтенсивність перешкод, ступінь їхнього впливу, координати постачальників перешкод, райони, прикрити пасивними перешкодами, забезпечує дотримання встановленого режиму роботи РЕЗ і вживає необхідних заходів по радіоелектронному захисті.

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 1046;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.