Практичне заняття № 2 – 2 год.

План

6. Під час перебування за кордоном співробітника одного з науково-дослідних інститутів Коротюка було незаконно затримано поліцією. Там до нього застосували силу та інсценували намір вбити. Злякавшись, Коротюк розповів усе відоме про свій інститут. Інформація, хоч і не становила державної таємниці, не підлягала розголошенню.

Варіант. Ці відомості були державною таємницею.

7. Хоменко, перебуваючи в полоні, у жовтні 1942 р. погодився служити в поліції. Беручи участь у каральних операціях, він розстріляв більше 50 мирних жителів на окупованій території України. В 1943 р. Хоменко, вбивши Савельева, заволодів його документами. В 2002 р. Хоменка під прізвищем Савельева впізнали очевидці його злочинних дій.

8. Пілот військового літака-винищувача (нової конструкції) Романенко прийшов на аеродром, заволодів закріпленим за ним літаком і здійснив переліт до іншої держави, де попросив політичного притулку та громадянства. Як слід кваліфікувати дії Романенка?

 

9. За ініціативою Борисенка і Лучника було створено групу осіб, яка виготовила листівки, що містили заклики до насильницьких дій щодо татар, які мешкають на території України. Під час одного з мітингів тисячний натовп влади вчинив збройний опір, підпалив державну установу. При цьому загинуло троє громадян. У погромах брали участь Борисенко і Лучник, а також Фокін і Заренко. Кваліфікуйте дії Борисенка, Лучника, Фокіна та Заренка.

10. Почененко вороже ставився до держави, суспільного ладу, а тому встановив вибуховий пристрій на військовому заводі, на якому працював інженером. Проте вибухівку було своєчасно знешкоджено. Кваліфікуйте дії Почененка.

Варіант 1. Почененко діяв за вказівкою агента іноземної розвідки, який заплатив за цю акцію велику суму грошей.

Варіант 2. Внаслідок вибуху зруйновано приміщення одного з цехів заводу та загинуло п’ять осіб.

 

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: уміння тлумачити кримінальний закон щодо кваліфікації злочинів проти національної безпеки.

 

Рекомендована література до Теми 21:1.1, 1.3.1, 1.5.1. – 1.5.35, 2.1 – 2.11, 3.1 – 3.16, 4.1. – 4.12.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1111;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.