Тема 24. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Практичне заняття № 1 – 2 год.

План

1. Зустрівши по дорозі на залізничний переїзд 12-річну Галину Данилевич, Гуськов вступив з нею в розмову, завів у лісопосадку, почав обіймати, цілувати, торкаючись статевих органів. Незважаючи на опір, Гуськов повалив її на землю і намагався вступити в статевий зв’язок. Галина почала кричати, після чого Гуськов відпустив її. В цей час поблизу нікого не було. Гуськов пояснив, що відпустив дівчинку тому, що побоявся кримінальної відповідальності, хоча й мав намір здійснити свій задум.

Варіант. Гуськов припинив свої домагання після того, як у потерпілої з носа пішла кров, коли він притиснув її обличчя до землі.

Дайте кваліфікацію дій Гуськова.

2. Три 15-річні подруги, розпивши 0,5 л горілки, прийшли на танцмайданчик. Одній з них, Череді, сподобався Шаленко, якого вона через подруг запросила на танок, а потім попросила провести. П’яна Череда по дорозі сказала, що не хоче йти додому і попросила знайти місце, де можна було б переночувати. Шаленко вступив з нею на вулиці у статевий зв’язок, після чого разом з Чередою пішов на квартиру друга. При вході в квартиру Череда зняла босоніжки, а уже в кімнаті – плаття і попросила Шаленка посидіти з нею. Шаленко знов вчинив статевий акт з Чередою. В цей час у квартиру почали стукати батьки Череди, які давно її розшукували. Череда разом з Шаленком через вікно вибралась у двір і сховалась у душовій. Подругам говорила, що можливо вийде за Шаленка заміж. Під впливом батьків Череда написала заяву прокурору, що Шаленко, погрожуючи кулаком, її згвалтував.

Варіант. Череда не досягла статевої зрілості.

Дайте кваліфікацію дій Череди та Шаленка.

3. Громова Юля, 16 років, поверталася о 3 годин ночі з весілля своєї подруги. Поблизу парку її наздогнали четверо хлопців та одна дівчина, повалили на землю. Долаючи опір, дівчина Олена тримала її за одну руку, Іван закривав рота й душив за шию. Олег та Дмитро тримали її за другу руку й за ноги, били в живіт. Після нанесення 12 ударів Олег та Дмитро намагалися вчинити з Громовою статевий акт per or, однак не змогли цього зробити з фізіологічних причин. Почувши розмову людей, які проходили поблизу, всі нападники втекли, а Олена наприкінці вдарила Громову з усієї сили ногою в живіт.

За висновком судово-медичної експертизи Громова отримала перелам 4 ребер та у неї стався викидень від останнього сильного удару в живіт (вона мала 10 тижневу вагітність).

Дайте юридичну оцінку діям всіх осіб.

4. Раніше судимий за ч.1 ст.152 КК України Осипенко напав на 12-річну Савлук, затягнув її у траншею напірного колектора заводу, ударив кулаком у щелепу, здушив горло і, коли потерпіла втратила свідомість, вчинив статевий акт per or. Прийшовши до свідомості, Савлук почала тікати, але Осипенко наздогнав її і знову вчинив статевий акт per or. Щоб приховати злочин, Осипенко трьома ударами металевого прута в голову вбив її.

Дайте кваліфікацію дій Осипенка.

 

5. 17-річні Гайдук, Волощук і 13-річний Красильник були в сусідньому селі в гостях, де вживали спиртні напої. Коли увечері вони польовою дорогою повертались додому, Волощук сп’яніла так, що не могла далі йти. Гайдук за допомогою Красильника відніс її до копиці соломи, роздягнув і, скориставшись забуттям, здійснив з Волощук природний статевий акт. За пропозицією Гайдука це намагався зробити й Красильник, але не зміг внаслідок фізіологічних причин. Вони одягли на Волощук частину знятого з неї одягу, поклали на копицю, прикрили соломою і пішли додому. Прийшовши в себе перед світанком від холоду, Волощук пішла додому, але заблудилась, зайшла в болото і потонула.

Дайте правову оцінку діям Гайдука та Красильника.

Чи зміниться правова оцінка їх дій, якщо Волощук утопилася, зрозумівши, що з нею відбулося ?








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 904;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.