Розподіл праці –елемент організаційної діяльності, щовизначає число завдань, що виконуються кожним працівником і рівень контролю над ними.

Наприклад, лікар загальної практики або фельдшер в сільській місцевості майже все робить власноруч: реєструє пацієнтів, проводить щеплення, клінічну діагностику, призначає лікування, навіть здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

В міській лікарні навіть в лабораторній діагностиці має бути задіяна низка спеціалізованих фахівців: лікар, який призначив аналіз; медична сестра маніпуляційного кабінету, яка бере кров для аналізу; лаборант, який буде проводити дослідження; лікар-лаборант, який буде аналізувати результат дослідження. Тобто, міська лікарня має багато спеціалізованих робіт.

 

Переваги спеціалізації:

· працівники постійно виконують певне завдання і можуть досягнути досконалості;

· зменшується кількість часу на виконання даного завдання та на передавання завдань;

· вузьковизначена робота є простою і часто може виконуватись за допомогою спеціалізованого устаткування;

· при звільненні спеціалізованого працівника, менеджер швидко за невеликі гроші може навчити іншого. Звичайно, ця теза не стосується висококваліфікованих вузьких спеціалістів. При звільненні хірурга-офтальмолога вищої кваліфікаційної категорії лікарні буде потрібно понад десятка років, щоб випускник медичного інституту досяг такого ж рівню майстерності.

 

Недоліки спеціалізації:

· на виробництві спеціалізована робота для працівника робітничих спеціальностей є монотонною і швидко набридає;

· монотонна робота, як правило, виконується не творчо, якість такої роботи може зменшуватись.

 

З розвитком та вдосконаленням виробництва все більш почали проявлятися негативні сторони спеціалізації. В менеджменті з’явився і новий термін “перепроектування робіт” або “реорганізація робіт”, що виступають альтернативою до спеціалізації.


До основних методів перепроектування робіт належать:

· ротація робітсистематичне переміщення робітників через певні проміжки часу з однієї роботи на іншу. Роботи, що допускають ротацію, дуже легко стають рутинними (наприклад, в кафе робітники можуть послідовно виконувати такі функції: прибирання посуду; миття посуду, розкладання їжі по порціях). Ротацію використовують як навчання з метою вдосконалення вміння та гнучкості працівників Ротація робіт може бути як горизонтальною так і вертикальною. Переваги:

- накопичення досвіду в суміжних професіях (роботах);

- усунення одноманітності та монотонності;

- покращення розуміння інших видів діяльності;

· формування робочих модулів – ротація у відносно короткі проміжки часу: впродовж одного робочого дня перехід працівників від однієї роботи до іншої;

· розширення робіт (job enlargement) - горизонтальне розширення роботи за рахунок збільшення кількості операцій та частоти повторення циклу роботи, урізноманітнення процесу робіт, тобто зростання діапазону і різноманітності завдань. Розширення робіт означає їх диверсифікацію;

· збагачення роботи (job enrichment) - процес поглиблення роботи, підвищення її змістовності. Процес збагачення роботи розширює її вертикально шляхом:

- встановлення безпосереднього зворотного зв’язку;

- надання можливості навчатися (підвищення кваліфікації);

- надання можливості самостійно визначати графік роботи;

- зменшення ступеня контролю. Менеджери перестають контролювати деякі ділянки, надаючи працівникам більше свободи;

· застосуванняпідходу з погляду характеристик робіт праця робітника аналізується і вдосконалюється за такими характеристиками:

- різноманітність навичок: кількість різних операцій, що виконує особа під час роботи;

- ідентичність завдань – ступінь до якого працівник виконує всю або визначену частину всієї роботи;

- значення завдання : відчуття його важливості;

- автономність : ступінь контролю робітника над виконанням завдання;

- зворотній зв’язок – ступінь, до якого робітник знає, чи добре виконано роботу;

· метод робочих груп– групі делегується розподіл робіт. Група вирішує як та в якій послідовності працювати. Хто які роботи буде виконувати та контролює виконання робіт. Методи проектування роботи груп:

- створення інтегрованих робочих команд (за типом бригад);

- створення автономних робочих команд (завдання доводиться як кінцевий результат діяльності, а решту – вирішує команда);

- гуртки якості;

· використання альтернативних графіків роботи за такими варіантами:

- “стиснутий робочий тиждень” - програма 4-40, тобто 4-добовий 40-годинний робочий тиждень;

- “гнучкий час” - робітник відпрацьовує певну кількість годин в тиждень, із надання йому права змінювати в певних межах години початку та закінчення робочого дня).








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 527;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.