Поняття проекту і проектного циклу

В міжнародній практиці план розвитку підприємства представляється у вигляді бізнес-плану, який, по суті, виявляється структурованим описом проекту розвитку п-ва. Якщо проект пов'язаний із залученням інвестицій, то він носить назву "інвестиційний проект".

Інвестиційний проект – це сукупність документів, що визначають необхідність і доцільність здійснення реального інвестування, яке містить економічні, правові, організаційні, технічні й інші аспекти інв. планування.

Проекти прийнято поділяти на тактичні і стратегічні. До числа останніх звичайно відносяться проекти, що передбачають зміну форми власності (створення орендного підприємства, акціонерного тов-ва, приватного підприємства, спільного підприємства і т. д.) або кардинальну зміну характеру виробництва (випуск нової продукції, перехід до повністю автоматизованого виробництва і т. п.)

Тактичні проекти звичайно пов'язані із зміною обсягів продукції, що випускається, підвищенням якості продукції, модернізацією устаткування.

 

Загальна процедура впорядкування інвестиційної діяльності підприємства по відношенню до конкретного проекту формалізується у вигляді так званого проектного циклу, який має наступні етапи.

1. Формулювання проекту (іноді використовується термін "ідентифікація"). На даному етапі вищий склад керівництва перед прийняттям рішення аналізує поточний стан підприємства і визначає найпріоритетніші напрями його подальшого розвитку. Результат даного аналізу оформлюється у вигляді певної бізнес-ідеї. Вже на цьому етапі необхідно мати більш менш переконливе аргументування щодо можливості її виконання. Можлива поява декількох ідей. Якщо всі вони представляються однаковою мірою корисними і здійснюваними, то паралельно розробляється декілька інвестиційних проектів з тим, щоб рішення про найприйнятнішому з них прийняти на завершальній стадії розробки.

2. Розробка (підготовка) проекту. Після того, як бизнес-ідея проекту пройшла першу перевірку, необхідно розвивати її до того моменту, коли можна ухвалити тверде рішення - позитивне або негативне. На цьому етапі потрібне планування проекту у всіх його напрямах — комерційному, технічному, фінансовому, економічному, інституційному і т.д. Надзвичайно важливим на даному етапі є пошук і збір початкової інформації для проекту. Від ступеня достовірності початкової інформації уміння правильно інтерпретувати дані, залежить успіх реалізації проекту.

3. Експертиза проекту. Перед початком реалізації проекту - його кваліфікована експертиза. Якщо фінансування проекту - в основному за рахунок стратегічного інвестора (кредитного або прямого), то інвестор сам проводить експертизу, наприклад за допомогою якої-небудь авторитетної консалтингової фірми.

4. Здійснення проекту. Стадія триває до моменту, коли проект повністю вводиться в експлуатацію. Сюди входять відстеження і аналіз всіх видів діяльності у міру їх виконання, перевірка достатності грошових потоків, що генеруються проектом для покриття початкової інвестиції.

5. Оцінка результатів. Проводиться як після закінчення проекта в цілому, так і в процесі його виконання. Основна мета цього виду діяльності полягає в отриманні реального зворотного зв'язку між закладеними в проект ідеями і їх фактичним виконанням. Результати подібного - безцінний досвід розробників проекту, дозволяє використовувати його при розробці і здійсненні інших проектів.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.