Загальні вимоги. 11.1.1 Нові залізничні вузли та ті, що реконструюються, рекомендується проектувати відповідно до потрібної пропускної і переробної спроможності на

11.1.1 Нові залізничні вузли та ті, що реконструюються, рекомендується проектувати відповідно до потрібної пропускної і переробної спроможності на розрахункові терміни з урахуванням їх функціонального призначення, в тому числі з урахуванням організації швидкісного руху поїздів у межах вузлів, і оптимальної етапності подальшого їх розвитку протягом розрахункового періоду (15-20 років), а також перспективи нового залізничного будівництва і посилення технічного оснащення прилеглого полігону мережі залізниць.

Розміщення станцій, їхній колійний розвиток в залізничних вузлах треба проектувати на основі генеральних схем розвитку і техніко-економічних розрахунків, виходячи з принципів оптимального вирішення основних комплексів транспортних пристроїв, обслуговуючих пасажирські перевезення, транзитні і місцеві вантажопотоки вузла. При цьому, необхідно забезпечувати виконання всіх операцій на вхідних у вузол станціях, а також забезпечення пріоритетності швидкісного руху перед звичайним, а також пропуск транзитних поїздів з одних ліній на інших, як правило без кутових заїздів, раціональний розподіл сортувальної і групувальної роботи і зручну передачу вагонів між сортувальними, вантажними, промисловими, портовими й іншими станціями вузла.

У вузлах, обслуговуючих найбільші міста, передбачаються обхідні залізничні лінії (кільця) для пропуску транзитних поїздів.

При проектуванні нових і розвитку існуючих вузлів враховується можливість їх включення в автоматизовану систему управління залізничним транспортом, передбачати автоматизацію технологічних процесів, створення автоматизованих систем управління сортувальними і вантажними станціями, контейнерними пунктами й іншими підприємствами.

11.1.2 Генеральні схеми і ТЕО розвитку залізничних вузлів треба розробляти комплексно, з врахуванням охорони довкілля, в ув'язуванні з проектами планування міст, промислових вузлів (районів) і розвитку всіх видів магістрального і міського транспорту, визначаючи взаємне розташування станцій і підходів головних, з'єднувальних колій і обходів з врахуванням перспективи росту прилеглих населених пунктів, промислових підприємств і споруд, інших видів транспорту.

При цьому необхідно забезпечувати дотримання економічних, технічних, архітектурно-планувальних і санітарно-гігієнічних вимог, пропонованих до будівництва, до експлуатації залізничних пристроїв і споруд у містах й інших населених пунктах. Треба звертати особливу увагу на зручність прийнятих у проекті рішень для населення району, що обслуговується вузлом, усунення забруднення, шуму, завантаженості вулиць при перевезеннях вантажів і пропуску міського пасажирського транспорту, тощо.

Нові сортувальні станції треба розміщувати за межами міст, а нові пасажирські технічні станції, парки резервного рухомого складу, колії, споруди і пристрої (перевалочні бази, великі склади), що не мають прямого зв’язку з обслуговуванням населення міста, треба розміщувати за межами селітебної території. Розвиток (розширення) існуючих станцій і будівництво нових пасажирських технічних станцій в межах селітебної території міст допускається при відповідному техніко-економічному обґрунтуванні і при здійсненні заходів по виконанню санітарно-екологічних вимог до спорудження даного об’єкта.

При винесенні існуючої сортувальної станції за межі міста територію цієї станції треба використовувати для створення технічної пасажирської станції.

Розв'язки залізничних ліній I і II категорії між собою в різних рівнях треба передбачати за межами міст й інших населених пунктів, а залізничних ліній III і IV категорій - за межами селітебної території.

При розміщенні розв'язок у межах міст вони мають бути запроектовані найбільш компактно, з урахуванням розташування магістральних автомобільних доріг, проїздів, надземних і підземних комунікацій.

Розв’язки підходів, що існують і намічених до будівництва головних і сполучних колій, як правило, треба проектувати по напрямкам руху з пересіченням в одному або в різних рівнях. При відповідному обґрунтуванні, допускається проектувати розв’язки по видам руху або по лініях.

Черговість спорудження окремих шляхопровідних розв’язок треба встановлювати проектом залежно від розміру і характеру руху поїздів.

11.1.3 При розміщенні у вузлах нових або розвитку існуючих станцій, проектуванні розв'язок, обходів і т.ін. необхідно дбайливо ставитися до природних ресурсів, не займаючи без відповідного обґрунтування землі й угіддя, коштовні для інших галузей господарства, а також для відпочинку населення й розвитку житлового будівництва.

На займаних залізничними пристроями у вузлах, у тому числі розв'язками, територіях має бути передбачений водовідвід, а в необхідних випадках - каналізація.

11.1.4 У великих залізничних вузлах для пропуску транзитних вантажних поїздів і кутових потоків треба проектувати залізничні обходи і кутові з’єднувальні колії.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 685;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.