Взаємозв’язок оцінки персоналу і атестації з іншими елементами системи управління.

Оцінку персоналу і атестацію не можна розглядати ізольовано від інших складових системи управління персоналом.

АНАЛІЗ РОБОТИ

Аналіз роботи — систематичне вивчення завдань, обов’язків і відповідальності, потрібних для виконання даної роботи, і необхідних працівникові знань, навиків і здібностей для адекватного виконання роботи.

Аналіз роботи – це знання і розуміння того, що і як співробітник повинен робити на робочому місці, як він взаємодіє з колегами і в яких умовах. Неможливо об’єктивно оцінювати співробітника, якщо у нас відсутні дані аналізу роботи. Будь-яку оцінку на робочому місці слід проводити відповідно до існуючих робочих вимог. У реальності (навіть за наявності посадових інструкцій) той, хто оцінює (керівник), не завжди може сформулювати, що саме важливе для даної роботи і які результати очікуються

На практиці критерії і стандарти часто починають вироблятися тільки в процесі атестації. Цей факт і робить атестацію часто такою тривалою, складною і громіздкою. У компаніях, де проводиться аналіз робіт, оцінка і атестація персоналу проходять набагато простіше.

Зате, з іншого боку, в процесі атестацій ми замислюємося над тим, як у нас розподілені роботи, які вимоги ми пред’являємо, які цілі ставимо. Одним з результатів ми сміливо можемо назвати інформацію для вдосконалення організаційної структури і коректування посадових обов’язків.

ПЛАНУВАННЯ ПЕРСОНАЛУ

Планування персоналу є приведення у відповідність планів організації і наявних людських ресурсів. Атестація є прекрасним джерелом інформації про наявні ресурси. Залежно від поставленої мети ми можемо оцінити потенціал співробітників, можливості зростання продуктивності праці, потребу в навчанні і т.п. – тобто чинники, які необхідні для того, щоб досягти поставлених завдань.

З іншого боку, знання планів організації, компанії дозволяє ефективніше провести атестацію, доводячи до відома співробітників, які у них є можливості і чого компанія від них чекає.

ПРИЙОМ НА РОБОТУ

Через певний період часу (як правило, після закінчення випробувального терміну) новачка оцінюють. Для більшої об’єктивності оцінка повинна проводитися в тій же формі, що і атестація. (У багатьох організаціях ця процедура так і називається – атестація за результатами випробувального терміну).

Подібна атестація дозволяє ухвалити більш зважене рішення про подальшу долю новачка і у разі позитивного рішення намітити для нього плани зростання і вдосконалення.

НАВЧАННЯ І РОЗВИТОК

Традиційне завдання багатьох компаній – скласти план навчання персоналу. При цьому план повинен поєднувати інтереси організації і реальні потреби співробітників. Виникають традиційні питання: чому учити? кого учити? Якщо ми визначилися із завданнями організації, атестація допоможе відповісти на ці питання.

ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Відразу обмовимося, що під час атестації не визначається структура заробітної плати. Структура заробітної плати і компенсаційного пакету – самостійний проект.

Атестація дозволяє визначити, як в рамках існуючої структури змінити| індивідуальну оплату праці відповідно до показників роботи. Коли рішення ухвалюється за результатами атестації, воно є більш зваженим і об’єктивним і викликає менше конфліктних ситуацій, чим ухвалене кулуарно рішення.

МОТИВАЦІЯ І КОМУНІКАЦІЇ

Атестація в умілих руках може стати могутнім чинником мотивації. Працівникові надається можливість спілкування зі своїм керівником, під час якого підводяться підсумки роботи за певний період, наголошуються досягнення і недоліки (не просто недоліки – шляхи їх подолання). Атестація надає можливість донести до кожного працівника плани організації і обговорити з ним ці плани. Керівник, у свою чергу, отримує так званий зворотний зв’язок, тобто дізнається думку працівника про поточну ситуацію і плани на майбутнє.

ЗВІЛЬНЕННЯ

Атестація допомагає зібрати інформацію для зваженого ухвалення рішення про звільнення співробітника з компанії. І той, хто звільняє, і ті, що звільняються, і колеги ясно розумітимуть причини. Це дозволить уникнути зайвої напруги і, можливо, запобігти подальшим звільненням – співробітники усвідомлюють, що вважається незадовільною роботою.

Важливо пам’ятати, що атестація – в першу чергу інструмент управління персоналом. Як і всі елементи системи, вона повинна відповідати чинному законодавству. Якщо за підсумками атестації ухвалюються рішення, які погіршують положення працівника, особливо важливо перевірити, чи не суперечить атестація законодавству.

Додаток 12.1.

ПРИКЛАД КРИТЕРІЇВ ДІЯЛЬНОСТІ

Зробіть відмітку відповідно до нижчеприведених інструкцій:

А Видатна діяльність Виняткові результати в поточній роботі, практично не потребує спостереження
Б Дуже хороша діяльність Дуже хороша діяльність у ряді областей, іноді потрібне спостереження
В Хороша діяльність Досягає результати і вносить внесок до роботи відповідно до очікуваного, потрібне звичайне спостереження
Г Потрібне поліпшення Відповідає критеріям діяльності частково, потрібне поліпшення діяльності
Д Незадовільна діяльність Діяльність незадовільна для даної посади, потрібне значне поліпшення
Інше Інші коментарі про діяльність, не обов’язково з вищеперелічених

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 1221;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.