Третій етап – ліцензування страхової діяльності страхової компанії.

 

Ліцензування страхових операцій страхової компанії, що здійснюватиме свою діяльність на території України, має обов’язковий характер і здійснюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України.

 

Ліцензія видається на здійснення окремого виду страхування й одночасно дає право на проведення перестрахування за цим видом страхування на всій території України. Процес ліцензування регламентується Ліцензійними умовами провадження страхової діяльності. Ліцензування включає процес видачі, переоформлення та анулювання ліцензій, видачі дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ Нацкомфінпослуг.


 

Ліцензія–документ державного зразка,який засвідчує право страховоїкомпанії здійснювати страхову діяльність з конкретного виду страхування протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Ліцензії на здійснення страхової діяльності є безстроковими.

 

Кабінет Міністрів України встановлює розмір плати за видачу ліцензій на провадження конкретних видів страхування.

 

Згідно із Законом України «Про страхування» ліцензуванню підлягають обов’язкові та добровільні види страхування (статті Закону 6 та 7). Ліцензії на обов’язкові види страхування видаються відповідно до ліцензійних вимог та особливих умов ліцензування, встановлених Кабінетом Міністрів. Ліцензія на конкретний вид обов’язкового страхування видається, якщо страхова компанія має досвід здійснення добровільного страхування не менше, ніж два роки, якщо інше не передбачено законодавством. Під досвідом не менше, ніж два роки, слід розуміти наявність протягом усього зазначеного періоду чинної ліцензії і чинних договорів страхування.

 

Для отримання ліцензії на право здійснення страхової діяльності страхова компанія подає до Нацкомфінпослуг такі документи:

 

־ заяву про видачу ліцензії;

 

־ копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності страхової компанії або копію довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально;

 

־ копії статутних документів страхової компанії, засвідчені в установленому законодавством порядку;

 

־ довідки банків або висновки аудиторських фірм (аудиторів), що підтверджують формування та розмір плаченого статутного фонду;

 

־ довідку про фінансовий стан засновників страховика, підтверджену аудитором (аудиторською фірмою);

 

־ правила (умови) страхування;

 

־ економічне обґрунтування запланованої страхової (перестрахувальної) діяльності;

 

־ інформацію про учасників (засновників та/або акціонерів) страхової компанії;

 

־ інформацію про голову виконавчого органу та його заступників, копію диплома голови виконавчого органу страхової компанії (голови правління компанії) або його першого заступника про вищу економічну або юридичну освіту, копію диплома головного бухгалтера страхової компанії про вищу економічну освіту;

 

־ інформацію про наявність відповідних сертифікатів у випадках, передбачених законодавством. Наприклад, свідоцтво про реєстрацію емісії акцій;

 

־ затверджені в установленому порядку правила проведення внутрішнього моніторингу страхової компанії;

 

־ завірену керівництвом страхової компанії копію документа про призначення працівника, відповідального за проведення внутрішнього


 

фінансового моніторингу, з інформацією про керівних посадових осіб або фахівців, відповідальних за проведення фінансового моніторингу.

 

Видаються ліцензії на здійснення конкретних видів страхування. Нацкомфінпослуг може відмовити у видачі ліцензії. Підставою для відмови у видачі юридичній особі ліцензії на здійснення страхової діяльності може бути невідповідність документів, що додаються до заяви, вимогам чинного законодавства України. Про відмову у видачі ліцензії Нацкомфінпослуг повідомляє юридичну особу в письмовій формі із зазначенням причини відмови.

 

В разі відмови у видачі ліцензії на підставі виявлення недостовірних даних поданих документах, страхова компанія може подати до Нацкомфінпослуг нову заяву про видачу ліцензії не раніше, ніж через три місяці від дати прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії. В разі відмови у видачі ліцензії на підставі невідповідності страхової компанії Ліцензійним умовам компанія може подати у Нацкомфінпослуг нову заяву про видачу ліцензії після усунення причин, що стали підставою для відмови у видачі ліцензії. Рішення про відмову у видачі ліцензії може бути оскаржене в судовому порядку.

 

У разі прийняття Нацкомфінпослуг позитивного рішення про видачу ліцензії Нацкомфінпослуг оформлює ліцензію не пізніше, ніж за п’ять робочих днів із дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

 








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 1756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.